Jam atsako profesionalus „Camelia“ vaistininkas.

Vis daugiau aktyvių ir darbingo amžiaus žmonių pastebi jėgų trūkumą, nuolatinį nuovargį ir dėl to sumažėjusį darbingumą. Žmonės kasdien patiria didelę įtampą ir stresą, gyvenimo tempas yra didžiulis. Tokie simptomai, kaip nuovargis, sumažėjęs darbingumas, blogas miegas, nėra vien tik streso padariniai. Tai gali būti ligos pradžia ar net įsisenėjusi liga. 

Profesionalus „Camelia“ vaistininkas
Darbingumas neretai sumažėja dėl diagnozuotos mažakraujystės arba anemijos. Tai gali būti dėl geležies deficito, dėl vitamino B12 stokos, dėl lėtinių kraujavimų, kurių taip pat nepastebime. Neretai vargina gastritai ir skrandžio opos, sukeltos netinkamos mitybos ir streso. Jeigu yra sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje, audiniai yra mažiau aprūpinami deguonimi, kuris reikalingas kiekvienai ląstelei, kiekvienam organui, todėl galime jausti chronišką nuovargį, sumažėjusį darbo produktyvumą ir prastą savijautą.

Darbingumas gali sumažėti ir dėl skydliaukės funkcijos sutrikimo. Sutrikusi skydliaukės funkcija gali išbalansuoti labai įvairias organizmo sistemas – medžiagų apykaitą, širdies darbą, kraujotaką. Nuovargis gali kankinti dėl B grupės vitaminų trūkumo. Magnis –  svarbus, atsakingas už energiją, mineralas. Dauguma žmonių negauna pakankamai magnio, nes vartoja per daug druskos ir pieno, kurie „išplauna” magnio atsargas iš organizmo. Vartoti kuo mažiau alkoholio. Alkoholis sumažina neramaus miego fazės trukmę, todėl ryte jaučiamas nuovargis. 

Pirmiausia reikėtų atlikti kraujo tyrimus, kurie padėtų įvertinti organizmo būklę. Reikėtų pažiūrėti, ar nėra mineralų stokos, mažakraujystės, skydliaukės sutrikimų, virškinimo sistemos problemų ir t.t. Labai svarbi mityba. Reikėtų pasistengti kasdien reguliariai maitintis. Savaime suprantama, subalansuota mityba naudingesnė organizmui nei daugelis vaistinėje esančių preparatų. Energijos daugiau suteikia daržovės ir vaisiai. Taip pat nereikėtų pamiršti judėjimo ir sporto. Mankšta gerina kraujotaką – ląstelės pasipildo deguonies, organizmas atsigauna. Svarbus yra ir poilsis, reikėtų miegoti ne mažiau 7 – 8 val. 

Turbūt daug kam kyla klausimas, ar vitaminai gali suteikti energijos. Iš tiesų vitaminai nėra tiesioginis energijos šaltinis, tačiau vitaminai yra fermentų, dalyvaujančių energijos gamyboje, pagalbinės medžiagos. Gaunamas tinkamas vitaminų kiekis užtikrina gerą bendrą savijautą ir sustiprina organizmą. Natūralus stimuliatorius yra ženšenis. Skirtingai nuo kavos, kuri stimuliuoja centrinę nervų sistemą, ženšenis energiją padidina švelniai. Ženšenio netinka vartoti, kai padidėjęs spaudimas, nėštumo metu ir maitinant krūtimi. Kitos būtinos organizmui medžiagos yra amino rūgštys. Tai yra labai svarbios aktyvios medžiagos, padedančios gaminti energiją natūraliu būdu. Jeigu savaitę pavartojus multivitaminus nuovargio simptomas nepranyksta, derėtų kreiptis į gydytoją: galbūt organizmas slepia rimtesnį susirgimą.

Turi klausimų apie sveikatą, psichologiją bei sveiką kūną? Užduok juos čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją