Tačiau, nepaisant to, jog su šia liga esame susidūrę visi, apie peršalimo ligas vis dar galima išgirsti daugybę mitų, o neteisingai gydantis, galime ne tik susidurti su komplikacijomis, bet ir patirti finansinių išlaidų. Taigi, kuo verta tikėti, o kas tėra mitai ir kaip galima sutaupyti, pranešime spaudai pataria profesionali „Camelia“ vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė.

Mitas Nr. 1. Peršalimo ligas sukelia sušalimas

Žmonės vis dar dažnai klaidingai peršalimo ligas sieja su šaltu oru. Tačiau šių ligų sukėlėjai yra virusai, kurie plinta oro lašeliniu arba kontaktiniu būdu. Todėl užsikrėsti tokiomis ligomis galima nuo sergančio žmogaus, o sušalimas gali sumažinti organizmo atsparumą virusams.

Mitas Nr. 2. Antibiotikai padeda pasveikti nuo peršalimo ligų

Antibiotikai padeda gydyti bakterijų sukeltas ligas, todėl gydant peršalimą, kurį sukelia virusai, jie ne tik nepadeda, bet ir gali pakenkti. Antibiotikai naudotini tik gydytojui paskyrus, kai nustatoma bakterinė infekcija.

Mitas Nr. 3. Peršalimas nėra užkrečiama liga

Kaip jau minėta, peršalimas yra virusinė liga, kuri plinta oro lašeliniu arba kontaktiniu būdu. Todėl ne tik kontaktuojant, kalbant, bet ir liečiant tuos pačius daiktus, kuriuos lietė sergantysis, ar net būnant vienoje patalpoje galima lengvai užsikrėsti peršalimo virusais.

Mitas Nr. 4. Peršalimo ligas galima „išprakaituoti“

Vienas iš populiariausių peršalimo ligų gydymo būdų yra šilti kompresai, karštas dušas ir daug apklotų lovoje, norint, kad ligonis kuo daugiau prakaituotų. Deja šis gydymo būdas nepadeda nugalėti ligos, tik padeda organizmui apsivalyti nuo organizmą teršiančių ir blogą savijautą sukeliančių viruso toksinų.

Nepaisant to, jog trumpalaikis efektas yra akivaizdus, tačiau tai nepadeda visiškai pasveikti, būtina naudoti ir preparatus, kurie veikia į pačius virusus - naikina juos ar stabdo dauginimąsi. Netaupykite sveikatos sąskaita.

Mitas Nr. 5. Peršalimas gydomas ar negydomas visiems praeina per 7 dienas.

Peršalimo ligos dažnai yra laikomos menku susirgimu, todėl į jų gydymą žiūrima pro pirštus. Be to, yra klaidingai manoma, kad peršalimo ligos, net ir negydomos, visada praeina per 7 dienas. Deja, bet negydomas peršalimas visgi gali sukelti komplikacijų: sinusitą, bronchitą, tonzilių uždegimą.

Ypač saugotis reikia žmonėms, kurie serga ir kitomis lėtinėmis ligomis, vaikams bei senjorams, kurių imuninė sistema dažnai yra silpnesnė. Vos pasireiškus pirmiesiems peršalimo ligos simptomams reikalinga vaistininko pagalba. Jeigu būklė nesikeičia arba pablogėja, būtina gydytojo konsultacija.

Mitas. Nr. 6. Aukšta temperatūra – sunkios peršalimo ligos požymis

Pakilusi kūno temperatūra – tai vienas iš daugelio peršalimo ligų simptomų. Tačiau vien dėl to negalima teigti, jog aukšta temperatūra reiškia sunkesnę ligą. Neretai pakilusi aukštesnė temperatūra rodo, jog imuninė sistema stipriai kovoja su virusu.

Mitas Nr. 7. Peršalus svarbu valgyti daug ir riebiai

Yra įprasta manyti, jog sergant labai svarbu sočiai maitintis, kad organizmas turėtų pakankamai energijos kovoti su virusais. Visgi, negaluojant tikrai nėra būtina vartoti daug ir ypač riebaus maisto. Svarbiau gerti daug skysčių ir gauti pakankamą kalorijų kiekį. Žinoma, susirgus tikrai rekia vengti drastiškų dietų ar badavimo.

Mitas Nr. 8. Vakcina nuo gripo gali tapti susirgimo priežastimi

Vakcina negali sukelti ligos, nes skiepuose nuo gripo nėra gyvo viruso. Vakcina gali sukelti imuninį organizmo atsaką – gali atsirasti lengvi ligos simptomai: nedidelis karščiavimas, raumenų skausmai ir t.t. Dažniausiai po vakcinavimo prasčiau pasijutę žmonės kaltina skiepus. O iš tiesų kalti gali būti tiesiog kiti virusai. Sezoninio gripo metu dažniausiai pastebimas ir kitų virusų paūmėjimas, taigi ne visuomet kalti tie, kurie sukelia gripą.

Mitas Nr. 9. Peršalimas gali sukelti gripą

Gana dažnai yra klaidingai manoma, jog viena iš peršalimo ligų komplikacijų yra gripas. Tačiau šių dviejų ligų nereikėtų painioti. Gripą sukelia tik gripo virusai, todėl nepaisant to, jog pirmieji ligų simptomai yra itin panašūs, šių ligų gydymas yra skirtingas.

Mitas Nr. 10. Sergant peršalimo ligomis negalima sportuoti

Daugeliui iš mūsų susirgus peršalimo ligomis norisi tik gulėti lovoje ir ilsėtis. Tačiau tiems, kam sportas yra neatsiejama gyvenimo dalis, nevertėtų jo atsisakyti net susirgus. Šiuolaikiniai tyrimai rodo, jog sportuoti nerekomenduojama tik esant aukštai kūno temperatūrai. Tačiau kitu atveju fiziniai pratimai ne tik nekenkia, bet ir gali padėti imuninei sistemai kovoti su virusais. Tik sportuojant būtina naudoti pakankamą šiltų skysčių ir mineralų kiekį.

Profesionalūs vaistininko patarimai

Atsilaikyti prieš peršalimo ligas nėra lengva, tačiau paprasti kasdieniai ritualai gali padėti lengviau išgyti ar net išvengti peršalimo ligų bei sutaupyti. Tad pateikiame keletą vertingų patarimų, norint išlikti sveikiems:

Svarbu nepamiršti, kad peršalimo ligos plinta oro lašeliniu arba kontaktiniu būdu. Dėl šios priežasties, kuomet sergamumas yra itin didelis, venkite uždarų, prastai vėdinamų patalpų.

Dažnai ir kruopščiai plaukite rankas su muilu, nes mikrobų, sukeliančių ligas, gausu ant įvairiausių daiktų: pinigų, durų rankenų ir daugelio kitų.

Kad ir kaip keistai gali atrodyti, tačiau tuomet kai sergate ir neturite nosinaitės po ranka, čiaudint patartina veidą užsidengti ne delnais, bet alkūnėmis. Čiaudint ant rankų patenka daugybė bakterijų, kurias liesdami daiktus perduodate kitiems ir padeda virusui plisti.

Susirgus būtina vartoti daug skysčių, tai gali būti šilta arbata, sultinys ar net vanduo. Skysčiai padeda išplauti į organizmą patekusius virusus, jų toksinus ir greičiau pasveikti.

Medus yra naudingas mūsų sveikatai, o sergant peršalimo ligomis jis yra tikras pagalbininkas, nes meduje esantis propolis pasižymi priešvirusiniu veikimu. Visgi sergantiems diabetu dėl cukraus kiekio kontrolės, taip pat alergiškiems jam, medų patartina keisti į propolio ekstraktą ar ežiuolės preparatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)