Žuvų taukai turi unikalų riebiųjų rūgščių Omega-3 kompleksą. Mokslininkai jau seniai ginčijasi dėl jų naudos.

Vieni tyrimai nustatė, kad žuvų taukai padeda išvengti infarkto bei insulto, kitos studijos parodė, kad jie neduoda jokios naudos.

Naujausio tyrimo metu Pietų Korėjos mokslininkai išanalizavo 14 klinikinių tyrinėjimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 20 tūkst. pacientų, sergančių širdies ligomis ir gėrusių žuvų taukus mažiausiai vienerius metus. Jie nustatė, kad šis maisto papildas nesumažino rizikos patirti dar vieną infarktą ar insultą bei susirgti širdies nepakankamumu ar kitomis kardiovaskulinėmis ligomis.

Savo analizės rezultatus jie paskelbė žurnale „Archives of Internal Medicine“.

Žuvų taukai Jungtinėse Valstijose yra pats populiariausias maisto papildas. Farmacijos įmonė „GlaxoSmithKline“ netgi gamina tik su gydytojo receptu parduodamus žuvų taukus „Lovaza“, kurie mažina kraujo riebalus trigliceridus. Šiuose žuvų taukuose yra itin daug Omega-3 rūgščių – maždaug 1 000 mg. Tuo tarpu įprastuose žuvų taukų papilduose dviejų rūšių Omega-3 riebiosios rūgštys - EPA ir DHA – kartais sudaro tik 300 mg.

„Klausimas, kokios naudos duoda toks mažas Omega-3 riebiųjų rūgščių kiekis? Šis tyrimas rodo, kad jis neduoda nieko“, - sakė buvęs Amerikos širdies asociacijos prezidentas, profesorius Robertas Eckelis iš Kolorado universiteto Medicinos fakulteto.

Tačiau kiti žinovai, komentavę šio tyrimo rezultatus, tvirtino, kad mokslininkai galėjo nenustatyti žuvų taukų poveikio, nes širdies ligomis sergantys pacientai paprastai vartoja daug vaistų, įskaitant statinus, beta blokatorius ir ACE inhibitorius. Kai kuriuose tyrimuose, kurie nepatvirtino žuvų taukų naudos, net 94 proc. tiriamųjų vartojo statinus.

Be to, tyrimų dalyviai gerdavo pernelyg mažas žuvų taukų dozes, kad jos duotų kokią nors naudą, pažymi jie.

Vis dėlto daugelis ekspertų įsitikinę, kad geriausias būdas praturtinti organizmą žuvų taukais yra tiesiog valgyti žuvį. Amerikos širdies asociacija pataria žuvies valgyti du kartus per savaitę. Vegetarai reikiamą kiekį Omega-3 riebiųjų rūgščių gali gauti iš linų sėmenų, graikinių riešutų, sojų pupelių ir rapsų aliejaus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)