Leičesterio universiteto mokslininkų teigimu, drėgmė kartu su vitaminais, kurie teka iš supjaustytų salotų lapų, yra puiki terpė daugintis bakterijos, informuoja BBC.

Tyrėjai buvo sukrėsti, pamatę, kaip sparčiai dauginasi bakterijos, netgi salotoms esant šaldytuve.
Perkantiems salotas pakeliuose rekomenduojama suvalgyti jas tą pačią dieną.

Nepaisant sveikumo, šviežiais žalumynais neretai apsinuodijama.

2011 m. Europoje daugiau nei 2 000 žmonių apsinuodijo daigintomis pupelėmis, o šiemet Anglijoje buvo apsinuodijimo supakuotomis garžgarstėmis protrūkis, per kurį du žmonės mirė.

Tyrimai parodė, kad salotose gali būti bakterijų, bet patys pakeliai kelia kur kas didesnę grėsmę.

Kad salotos išliktų šviežios, pakelius drėkina, o salotas ir daržoves, pirkėjų patogumui, supjausto.

Tyrimo duomenimis, cukrus, baltymai ir mineralai iš supjaustytų daržovių išteka į drėgną pakelį.

„Tai daug maistingų medžiagų, jei esi baterija“, – teigė tyrėja Primrose Freestone.

Tyrimas buvo išspausdintas leidinyje „Applied and Environmental Microbiology“. Jis parodė, kad pakelyje per penkias dienas 100 salmonelių pasidaugintų iki 100 000 bakterijų.

Salotos maišelyje

P. Freestone šokiravo tai, kad bakterijoms buvo palanki terpė net šaldytuve.

Tyrimai parodė, kad salmonelėms ypač palanki terpė – pakeliai su špinatais, o žarnyno lazdelėms ypač patinka garžgarstės.

P. Freestone teigė BBC: „Iš lapelių natūraliai lašančios sultys potencialiai spartina bet kokio esamo patogeno augimą ir taip jas (bakterijas) sustiprina, kad plovimo nepakaks jas sunaikinti.

Nepanikuokite, mes valgome salotas pakeliuose, tik nelaikykite tų salotų pakelių ilgai, nusipirkite ir tą dieną suvalgykite. Pirkdami žiūrėkite datą, nepirkite, jei lapeliai labai susmulkinti ar pakelis pažeistas.“

Yra nuomonių, kad pakeliuose bakterijos pasidaro dar pavojingesnės.

Genetinė salmonelių analizė parodė, kad jos mutuoja ir todėl dar greičiau užkrečia žmones.

P. Freestone teigė: „Įsitikinome, kad kai kurios bakterijos pasidarė labiau užkrečiamos. Manau, bakterijos daro molekulinę klaidą, joms atrodo, kad cheminės medžiagos iš salotų lapų yra iš užkrėstojo asmens.“

Dakaras Jeris Barakas sakė: „Reikėtų pripažinti – jei salotose yra salmonelių, jų gali padidėti iki užkrečiančių dozių. Paaiškėjo, kad užkrėstos produkcijos yra nuo 0 iki 3 proc. vartotojai turėtų traktuoti salotų pakelius kaip šilumoje greitai gendančius produktus, kaip ir pieną ar ledus.“

Na o daktaras Kimonas Karatzas išsakė tokią nuomonę: „Vengti šviežios produkcijos – ne išeitis, bet jei įmanoma, geriau pirkti šviežių nepjaustytų produktų, o prieš valgant visada nuplauti, net tuos, kurie parduodami plauti. Ir labai svarbu laikyti tokį maistą šaldytuve.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)