DELFI pateikia ištrauką iš autoriaus knygos – „Geriausias vaistas – Jūs pats!“, kurią į lietuvių kalbą išvertė ir išleido leidykla „Tyto Alba“.

Čiaudėjimo nauda

Infekcija – įprastas terminas, jį vartojame kasdien. Tai gyvo organizmo užkrėtimas mikroorganizmais, kurie gali būti įvairios prigimties: virusai, bakterijos, grybeliai... Jų invazija gali sukelti ligą, todėl agentai vadinami patogenais. Svarbu prisiminti, kad infekcija dažniau vystosi individui, kurio imunitetas nusilpęs. Pasitelkime kovinę metaforą – jeigu esate puolami priešų, o jūsų pilis nėra gerai apsaugota, netrukus ji bus užgrobta! Šiame skyriuje, kaip ir ankstesniuose, ketinu ne menkinti infekcinės ligos rimtumą, o apdalyti jus profilaktiniais patarimais, kad sustiprintumėte savo organizmą.

Asmuo, nusičiaudėjęs arba išsikosėjęs sau į delnus, nusėja juos virusais. Tuoj po to paspaudus kam nors ranką galima užkrėsti aplinkinius – ir vis dėl to nelabo mandagumo. Tinkamas įprotis – nusičiaudėti arba nusikosėti sau į rankovę arba pasinaudoti vienkartine nosine. Čiaudinčio sloguojančio asmens virusai pernešami daugiau kaip 200 km/h greičiu. Tai greitas būdas išplatinti virusines ligas.

Kai žmogus nusičiaudi, jį supantys žmonės šį reiškinį paprastai vertina kaip neigiamą. Pasipila įprasti „būk sveikas“, „apsirenk šilčiau“ ar „saugokis“. O iš tikrųjų čiaudėti, kaip rodo nauji moksliniai tyrimai, yra labai naudinga sveikatai. Čiaudulys leidžia atsikratyti nosies ertmėje susikaupusių mikrobų. Staigus oro išpūtimas lyg šmaukštelėjimas rimbu paskatina nosies gleivinę pašalinti bakterijas, virusus ir miesto teršalų nuosėdas. Tai tarsi įrengta vėdinimo ir oro valymo sistema. Taigi nedvejodami naudokitės šia puikia sistema – išpūskite savo teršalus į nosinę, paskui eikite plautis rankų.

Viduramžiais daugelis manė, kad čiaudint per burną įsiskverbia velnias, todėl saugumo sumetimais buvo įprasta burną prisidengti ranka. Paprotys išliko. Įvairiose kultūrose čiaudulys reiškia kuo skirtingiausius dalykus: jeigu nusičiaudite vieną kartą, japonams tai reiškia, kad kažkas apie jus kalba gerai, dukart – blogai, tris kartus – apie jus kalba jus mylintis žmogus, o jeigu ir toliau nesiliaujate – jums sloga...

Bučiniai veikia kaip skiepai

Seilės, kuriomis apsikeičiama bučiuojantis, turi ypatingų savybių, – tai atskleidė neseniai atlikti tyrimai. Seilės turi baltymo SLPI. Ši seilių sudedamoji dalis turi galingą biologinį poveikį: kovoja su mikrobais, grybeliu ir kai kuriais virusais. Tai paaiškina, kodėl AIDS virusas nepaprastai retai perduodamas per burną. Be to, šis baltymas skatina užsitraukti audinių žaizdas ir turi uždegimą slopinantį poveikį. Jungtinių Valstijų tyrėjų grupė šio garsaus baltymo uždėjo pelei ant sužeistos odos. Po dviejų parų pelė pasveiko. Ko gero, tuo galime paaiškinti, kodėl gyvūnai laižo savo žaizdas, o vaikai prašo tėvų pabučiuoti žaizdeles, kad jos greičiau gytų. Bučiniai irgi skatina partnerių seilių išsiskyrimą, padeda neutralizuoti rūgštis, kovoti su apnašomis ir ėduonimi, šalina maisto dalelių likučius. Priplūdus seilių, pagausėja antibakterinio baltymo, o tai puikiai tinka dantims.

Bučiniai meilės santykių pradžioje, kai maišosi įsimylėjėlių seilės, būsimai mamai padeda išvengti kūdikiui perduodamos pavojingos virusinės ligos. Bučiniais ji sustiprina savo imunitetą citomegalovirusui. Šiuo virusu užsikrečiama bučiuojantis. Kartais liga prabėga nepastebėta, tarsi savaime ir be padarinių. Daugių daugiausia žmogus jaučiasi pavargęs, jam skausnoja sąnarius, jis truputį karščiuoja ir mano sergąs ūmiuoju gripu. Moteris per šį virusinį kontaktą visam gyvenimui įgyja imunitetą citomegalovirusui. Patikima apsauga labai svarbi, nes ši liga, nekenkianti suaugusiajam, kelia didžiulį pavojų vaisiui: vėliau atsiliepia protiniu atsilikimu, kurtumu ir kepenų pažeidimais.

Imunitetas įgaunamas pusmečiui po pirmojo bučinio, tačiau yra viena išlyga. Įvairuoja šio viruso šaltiniai, tai reiškia, kad moteris apsaugota tik nuo vieno viruso – to, kurį jai perduoda pirminis partneris. Žodžiu, kiekvienas vyras – specifinio viruso šaltinis. Nustatytasis faktas skatina pusmetį prieš pastojimą laikytis monogamijos. Vis dėlto mergina, kuri bučiavosi daug kartų su įvairiais partneriais, įgauna imunitetą gausioms šio viruso atmainoms. Medicinos faktai rodo, kad tada, kai partneriai apsikeičia seilėmis, didžiulė galia tenka bučiniams kaip imuniteto stiprintojams. 
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)