Bendrosios praktikos gydytoja Deyo Famuboni paaiškino, kas yra normalu, kas yra negerai ir ką reikia daryti.

Skausmas lytinių santykių metu gali būti jaučiamas dėl paviršinės dispareunijos, kuri paprastai išsivysto dėl makšties sausumo ar infekcijos sukelto uždegimo. Tokiu atveju gali padėti ilgesnė preliudija, kad makštis sudrėktų, ar lubrikanto naudojimas.

Paviršinės dispareunijos atveju skausmas jaučiamas makšties prieangyje arba makšties sienelėje. O giluminės dispareunijos atveju skausmas lytinių santykių metu jaučiamas mažajame dubenyje. Taip įvyksta dėl kelių priežasčių: endometriozės (kuomet nedidelės gimdos gleivinės dalelės randamos už gimdos ribų) arba fibroidų (gerybinių auglių, kurie išauga gimdoje ar aplink ją).

Jeigu nerimaujate, kad jums yra infekcija ar kenčiate nuo giluminės dispareunijos, būtina kreiptis į gydytoją. Jis paims tepinėlį ir atliks ultragarsinį tyrimą.

Lytiniai santykiai taip pat galia būti skausmingi dėl vaginito – būklės, kuomet vyrui mėginant įsiskverbti įvyksta aplink makštį esančių raumenų spazmai. Tokie spazmai kai kuriais atvejais gali kilti net ir moteriai mėginant įsikišti tamponą.

Tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoj siekiant išsiaiškinti vaginito priežastis.

Vaginizmas kai kuriais atvejais gydomas specialiais įvairaus dydžio plėtikliais, kurie padeda pagerinti dubens raumenų kontrolę.

Nereguliariai gerdama kontraceptines tabletes, kurių sudėtyje yra ir estrogeno, ir progesterono, moteris tarp mėnesinių gali kraujuoti arba gali pasirodyti kraujingų išskyrų. Jeigu taip kraujuojama geriant tabletes reguliariai, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

Dėl kitų kontracepcijos priemonių, įskaitant kontraceptikus su vienu hormonu, hormonų injekcijas, specialius kontraceptinius poodinius implantus ar gimdos spirales, mėnesinės gali tapti nereguliarios.

Jeigu gydytojas neaptinka infekcijos ar kitos problemos, tokia padėtis laikui bėgant susireguliuoja.
Jeigu kraujuojama po lytinių santykių, taip pat reikėtų sunerimti, nes taip gali būti dėl polipų – gerybinių auglių, kuriuos paprasta pašalinti.

Kraujavimą gali sukelti ir gimdos kaklelio pokyčiai, o taip pat gimdos kaklelio, ir retais atvejais, makštis vėžys. Iš tiesų kraujavimas po lytinių santykių yra dažnas gimdos kaklelio vėžio simptomas.

Tačiau verta paminėti, kad pavienis kraujavimas po lytinių santykių dar nebūtinai reiškia rimtą ligą.

Išskyros

Nuo pat lytinės brandos iki menopauzės išskyros iš makšties yra visiškai normalu. Ir jų kiekis kiekvienos moters atveju ir skirtingu metu gali skirtis. Po mėnesinių išskyros gali būti baltos ar gelsvos, kreminės konsistencijos ar lipnios.

Ovuliacijos metu išskyros yra skaidresnės ir skystesnės. Jeigu nepastojote, išskyros tampa tirštesnės.

Išskyrų pakitimai dažniausiai susiję su jų spalva ir konsistencija. Jeigu yra baltos varškės konsistencijos išskyros, veikiausiai jums yra pienligė. Jeigu išskyros yra gelsvos ir putų konsistencijos arba žalsvos, veikiausiai užsikrėtėte lytiniu būdu plintančia infekcija.

Išskyros gali pasikeisti ir dėl hormoninės kontracepcijos arba dėl fiziologinės būklės ektopijos (cilindrinio epitelio išėjimas iš gimdos kaklelio kanalo). Tuomet išskyros gali būti gausios.
Kai kuriais atvejais išskyrų pagausėja dėl gimdos kaklelio polipų, pamiršto tampono, makšties vidinio plovimo, alerginės reakcijos į spermicidinę medžiagą.

Labiausiai moterys nerimauja dėl vėžio, kuris veikia makštį, gimdos kaklelį ir gimdos gleivinę. Dėl vėžio taip pat gali padaugėti išskyrus, kurios gali būti skystesnės ir kraujingos.

Bet kuriuo atveju būtina kreiptis į gydytoją, jeigu išskyros yra neįprastos.

Taip pat verta paminėti, kad kaip ir pažastyse, genitalijų srityje yra daug prakaito liaukų. Makštis taip pat išskiria skysčių, kad išliktų sveika ir užtikrintų savo rūgštinę aplinką. Tikrai nereikia nerimauti, jeigu po fizinio krūvio, tarkime, sporto, jūsų aprangos apatinė dalis yra drėgna.

Spuogeliai ir guzeliai

Dažniausiai ši problema kyla dėl įaugusių plaukelių. Taip dažniausiai atsitinka skutantis ar šalinant plaukus vašku prieš jų augimo kryptį. Problemą išspręsti padeda plaukų šalinimas jų augimo kryptimi.

Be to, kaip ir bet kurioje kitoje kūno vietoje, gali iškilti spuogelių, riebalinių cistų, karpų, vočių. Jeigu kilo infekcija ar būtinas gydymas, visada kreipkitės į gydytoją.

Makšties sausumą gali sukelti perteklinė higiena, hormoninių medikamentų (ypač savo sudėtyje turinčių progesterono) vartojimas. Taip pat makštis gali išsausėti po gimdymo (nes krenta estrogeno lygis), žindymo metu, vartojant antihistamininių vaistų ir antidepresantų.

Galvos skausmas
Pasikonsultavus su gydytoju galima pritaikyti medikamentų, kurie padėtų kovoti su šiuo šalutiniu poveikiu.

Moteriai artėjant prie menopauzės, makštis natūraliai sausėja. Tokiu atveju padeda vaginaliniai drėkikliai, lubrikantai ir hormoninis gydymas.

Kvapas

Blogas kvapas iš makšties gali sklisti dėl daugelio priežasčių – nuo infekcijos iki per ilgai laikyto tampono.

Žuvies kvapas rodo, kad makštyje išsivystė bakterinė infekcija. Kai kurioms moterims bakterinė vaginozė išsivysto po mėnesinių ar lytinių santykių. Tokiu atveju patariama reguliariai naudoti priemones, kurios palaiko makšties gleivinės rūgštinę terpę.

Kaip ir visam mūsų kūnui, taip ir makšties sveikatai svarbi subalansuota mityba, kad būtų palaikoma makšties rūgštinė terpė ir būtų užkirstas kelias infekciją sukeliančių bakterijų dauginimuisi.

Šlapimo pokyčiai

Skausmas šlapinantis dažniausiai rodo, kad išsivystė šlapimo takų infekcija. Dažnai taip įvyksta po lytinių santykių, todėl rekomenduojama pasišlapinti prieš ir po lytinio akto.

Kai kurias moteris kankina šlapimo nelaikymas, kuris išsivysto silpstant tarpvietės raumenimis. Tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoją.

Aptirpimas

Dažniausiai lytiniai organai aptirpsta ilgiau pasivažinėjus dviračiu. Važiuojant dviračiu užspaudžiami lyties organų srityje esantys nervai, todėl ta vieta aptirpsta. Paprastai šis pojūtis greitai praeina, o jo išvengti galima mūvint kelnes su paminkštinimu arba pasidėjus ką nors minkšto ant dviračio sėdynės.

Jeigu aptirpimą lydi patinimas, problemos šlapinantis ar nugaros skausmai, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)