1. Kontroliuoja svorį 

Žirneliai turi mažai riebalų, bet daug visų likusių medžiagų. Puodelis žirnelių turės mažiau kaip 100 kcal, bet suteiks jums daug baltymų, skaidulų ir mikroelementų.

2. Apsaugo nuo žarnyno vėžio 

Žirneliuose yra daug sveikatą saugančio polifenolio, vadinamo kumestroliu. Vienas Meksike atliktas tyrimas parodė, kad per dieną reikia vos 2 miligramų kumestrolio, kad jis sumažintų žarnyno vėžio riziką. Puodelyje žirnelių bus bent 10 miligramų šios medžiagos.   

3. Saugo nuo senėjimo, stiprina imuninę sistemą, suteikia daug energijos 

Šias žirnelių savybes užtikrina dideli kiekiai antioksidantų, tarp jų:
flavonoidai katechinas ir epikatechinas;
karotenoidai alfa karotinas ir beta karotinas;
fenolinės rūgštys: ferulinė ir kofeino rūgštys;
polifenolis kumetsrolis. 

4. Apsaugo nuo raukšlių, Alzheimerio ligos, artrito, bronchito, osteoporozės ir pienligės 

Tai užtikrina stiprios priešuždegiminės žirnelių savybės. Uždegiminių procesų perteklius siejamas su širdies ligomis, vėžiu ir bendru organizmo senėjimu. Tarp priešuždegiminių žirnelių medžiagų yra:

pisumsaponinai I ir II bei pisomosidai A ir B (priešuždegiminės fitomedžiagos, aptinkamos beveik išskirtinai tik žirneliuose);
Vitaminai C ir E bei nemažai antioksidacinių savybių turinčio mineralo cinko;
Alfa linoleninė rūgštis (omega-3 riebiųjų rūgščių forma).

5.  Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje   

Žirneliuose esančios skaidulos ir baltymai reiškia, kad gliukozė į kraują pateks lėtai. Antioksidantai ir priešuždegiminės medžiagos apsaugo ar net gydo nuo atsparumo inulinui (II tipo diabeto). Visi žirnelių angliavandeniai yra natūralus cukrus ir krakmolas.

Žirneliai
6. Apsaugo nuo širdies ligų   

Daugybė žirneliuose esančių antioksidantų ir priešuždegiminių medžiagų palaiko kraujagyslių sveikatą. Plokštelių formavimasis palei vidines kraujagyslių sieneles prasideda nuo lėtinio, perteklinio, oksidacinio streso ir uždegimo.   

Nemaži vitamino B1 ir folatų B2, B3 ir B6 kiekiai mažina homocisteino lygį, kuris laikomas širdies ligų rizikos veiksniu. 

7. Draugiški aplinkai 

Žirneliai kartu su dirvožemio bakterijomis paima iš oro azotą ir aprūpina juo žemę. Tai sumažina poreikį dirbtinėms trąšoms, nes viena iš pagrindinių jų dalių yra azotas.   

Kai žirnelių ankštys nuskinamos, likęs augalas lengvai supūna, virsdamas papildoma organine trąša žemei.   

Žirneliai gali augti ir gaudami minimalų kiekį vandens, taigi jie tinkami daugeliui vietovių, nes jiems nereikia irigacijos sistemos ar brangių vandens išteklių.

8. Apsaugo nuo vidurių užkietėjimo 

Didelis kiekis skaidulų yra naudingas gerai žarnyno būklei ir peristaltikai.   

9. Sveiki kaulai 

Vos viename puodelyje žirnelių yra 44 proc. kasdienės vitamino K dozės, o šis vitaminas padeda kaulams pasisavinti kalcį. Žirneliuose esantys B grupės vitaminai taip pat užkerta kelią osteoporozei.   

10. Mažina blogojo cholesterolio kiekį 

Žirneliuose esantis niacinas padeda sumažinti trigliceridų ir mažo tankio lipoproteinų gamybą, o tai sumažina vadinamo „blogojo“ cholesterolio kiekį, padidina „gerąjį“ cholesterolį ir sumažina trigliceridų rodiklius.

Kaip pirkti ir valgyti: 

Šaldyti žirneliai išsaugo savo spalvą, tekstūrą ir mitybini turinį. Jie yra geriau už konservuotus žirnelius. Tačiau, žinoma, geriausia yra rinktis šviežius žirnelius, o žirneliai iš jūsų daržo yra pats geriausias variantas.   

Džiovinti žirniai (puodelis tokių žirnių turi 16 g baltymų) turi dvigubai daugiau baltymų negu žalieji žirneliai ir šešiskart daugiau baltymų už sėjamuosius žirnius.   

Dėl apdorojimo būdo tiek konservuoti, tiek šaldyti žirneliai turi nemažai druskos (nuo 300 iki 600 miligramų viename puodelyje žirnelių). Prieš vartodami tokius žirnelius, gerai juos nuplaukite, o dar geriau, jei užsiaugintumėte jų patys!

Pirkdami šaldytus žirnelius, rinkitės iš smulkesnių rūšių – jos bus mažiau krakmolingos ir kvapnesnės. 

Pirkdami ir valgydami šviežius žirnelius, rinkitės kuo šviežesnius, nes cukraus kiekis greitai virsta krakmolu. Kad pristabdytumėt šį procesą, žirnelius laikykite šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)