Odditycentral.com praneša, kad septynmetės Fredrikke ir Selma su savo šeimomis atostogavo Ispanijos Marbeljos kurorte. Vieną dieną pietaujant lauke mergaitės pastebėjo rūgščiavaisį citrinmedį ir pamanė, kad būtų smagu išsispausti sulčių iš ant jo augančių žaliųjų citrinų.

Vienos iš mergaičių tėvai Norvegijos tinklalapiui „Klikk“ pasakojo, kad mergaitės su entuziazmu išspaudė daugybę žaliųjų citrinų ir tai užtruko apie valandą. Vėliau jos patraukė į paplūdimį pasimaudyti.

Kai Fredrikke nubudo kitą rytą, abi jos rankos buvo ištinusios, o jų oda labai jautri – mergaitė neleido net prisilieti. Pamaniusi, kad tai galėtų būti reakcija į moskito įkandimą, jos mama Kathryn sugirdė mergaitei tabletę nuo alergijos.

Tik kai jie susitiko su Selmos šeima ir suprato, kad ir jai pasireiškė tie patys simptomai, tapo akivaizdu, jog tai yra susiję su išvakarėse spaustomis žaliosiomis citrinomis.

Po kelių valandų Fredrikke ir Selma ėmė skųstis deginančiu skausmu, ant rankų ėmė atsirasti pūslės. Trečios dienos rytą Fredrikke rankos atrodė dar prasčiau, tad tėvai suprato, kad kaip įmanoma greičiau būtina kreiptis į medikus.

Jie sėdo į patį pirmą į tėvynę skrendantį lėktuvą, davė dukrai vaistų nuo skausmo, kad skrydžio metu ji galėtų miegoti, ir vos tik nusileido Osle, skubiai nuvežė mergaitę pas medikus. Selmos šeima turėjo dar vieną savaitę atostogų, tad jie nuvyko į Marbeljos ligoninę.

Iš pradžių nei Norvegijos, nei Ispanijos medikams nepavyko nustatyti diagnozės, tačiau kadangi simptomai priminė nudeginimą, buvo suteiktas atitinkamas gydymas. Mergaitėms ant rankų buvo uždėtas vazelino kompresas, ant jo – drėgmę sulaikantis tvarstis. Fredrikke bei Selma buvo priverstos gerti peniciliną – taip medikai norėjo apsidrausti nuo infekcijos ir kraujo užkrėtimo. Po dviejų savaičių mergaičių būklė ėmė gerėti.

Dabar, praėjus beveik mėnesiui nuo nelemtų žaliųjų citrinų spaudimo, jų rankas vis dar dengia negyva tamsi oda, kurią teks po truputį pašalinti. Skausmo mergaitės jau nebejaučia. Medikai teigia, kad tik dėl savo jauno amžiaus joms pavyks visiškai pasveikti.

Šiuo metu Fredrikke ir Selma turi nuolat mūvėti kumštines pirštines, kurios apsaugos jų rankas, kol šios visiškai sugys. Naują jautrią odą taip pat teks labai saugoti – iki kitos vasaros einant į lauką rankas teks teptis kremu nuo saulės su apsaugos filtru SPF 50.

Haukelando universitetinės ligoninės Nudegimų skyriui vadovaujantis Hartmutas Heisterkampas teigia, kad Fredrikke ir Selma patyrė sunkų fotodermatito atvejį. Ši liga pirmą kartą buvo aprašyta 1942 metais kaip reakcija tarp tam tikrų augalų ir saulės.

Jos simptomai labai primena nudegimus ir jie net gydomi taip pat kaip ir nudegus. Vasaros mėnesiais šią ligą dažniausiai sukelia žaliųjų citrinų sultys, štai kodėl daugelis medikų vadina ją Margaritos dermatitu. Minėtos ligos sukėlėjais gali tapti ir salierai, petražolės, citrinos, figos ir net morkos.

Dažniausiai ši dermatito forma pasireiškia nestipriu nudegimu ar bėrimu, tačiau sunkiais atvejais, kaip šiuo, netaikant gydymo ji gali labai stipriai pažeisti odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)