Vienas tyrimas parodė, kad vyrams, turintiems tam tikrą vyriškosios Y chromosomos versiją, gresia 50 proc. didesnė tikimybė susirgti koronarine širdies liga, galinčia sukelti širdies infarktą, rašo tinklalapis dailymail.co.uk.

Šis efektas nepriklauso nuo tokių tradicinių širdies ligų rizikos faktorių kaip didelis cholesterolio kiekis kraujyje ir aukštas spaudimas.

Tikimasi, kad šis atradimas paskatins naujus gydymo būdus ar tyrimus, kurie padės nustatyti žmones, turinčius itin didelę riziką patirti širdies smūgį.

Daktarė Helene Wilson iš Britų širdies asociacijos, kuri prisidėjo prie Leisesterio universiteto tyrimo finansavimo, sveikino tokius atradimus.
“Šis tyrimas parodo, kad Y chromosomos – DNR dalies, kurią turi tik vyrai – genetinės variacijos gali žymiai padidinti vyrų riziką susirgti koronarine širdies liga”, - teigė ji.

“Tokie gyvenimo būdo įpročiai kaip netinkama mityba ir rūkymas toliau lieka svarbiomis širdies ligų priežastimis, tačiau paveldimi DNR faktoriai taip pat yra šio paveikslo dalis”.

“Kitas žingsnis yra nustatyti, kurie konkretūs genai yra už tai atsakingi ir kaip jie gali padidinti širdies smūgio riziką”.
“Šis atradimas gali paskatinti naujus širdies ligų gydymo metodus arba tyrimus, kurie leis pasakyti vyrams, ar jiems gali grėsti širdies smūgis”.

“Vienas nuostabiausių šio tyrimo dalykų yra tas, kad jis gali iš dalies paaiškinti, kodėl Šiaurės ir Vakarų Europos vyrai dažniau patiria širdies smūgį negu vyrai kitose pasaulio dalyse”, - teigė daktarė.

Naujausiam tyrime dalyvavo daugiau kaip 3 tūkst. vyrų, kurie buvo tiriami pagal tris širdies tyrimų programas – Britų širdies fondo Šeimos širdies studiją, Vakarų Škotijos Koronarų prevencijos studiją ir Kardiogenetikos studiją.

DNR analizė parodė, kad 90 proc. šių vyrų turėjo vieną iš dviejų įprastų Y chromosomos versijų, vadinamų haplogrupe I ir haplogrupe R1b1b2.

Vyrai, priklausę haplogrupės I kategorijai ir atstovaujantys maždaug 20 proc. britų vyrų, turėjo 50 proc. didesnę riziką susirgti koronarine širdies liga negu likę tiriamieji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją