Iki šiol moters pareiga rūpintis kontracepcija įgyja pamainą – kontraceptinių vaistų vyrams idėja darosi vis realesnė. Mokslininkai San Diege pristatė naujas ir efektyvias vaisingumą reguliuojančias kontraceptines tabletes vyrams, rašo „Broadly“.

Ilgą laiką kontracepcija vyrams skambėjo keistai, visai kaip ir taikyti metodai: klinikinių tyrimų metu Indijoje vyrams į sėklinius latakus buvo leidžiamas kontraceptikas Vasalgel, kuris blokavo spermą, o vienas vokietis net buvo sukūręs po sėklidėmis implantuojamą prietaisą Bimek SLV, kuris neva gali mechaniškai „išjungti“ spermą.

Minesotos universiteto mokslininkai San Diege vykusiame tarptautiniame Amerikos chemikų draugijos (ACS) susitikime pristatė daug žadančią ir kur kas paprasčiau skambančią alternatyvą.

Mokslininkų komanda, vadovaujama profesorės Gunda Georg, sukūrė medžiagą, kuri gali tapti vyrų kontraceptinių tablečių gamybos pamatu.

„Hormoninių kontraceptikų vyrams, kurių sudėtyje yra testosterono, metodų tyrimas vyko dešimtmečius, tačiau joks efektyvus produktas taip ir nepasiekė rinkos“, – G. Georg teigė portalui Broadly. „Todėl mūsų dėmesio centre yra nehormoninio preparato kūrimas.“

Sudėtyje testosterono turinčios kontraceptinės priemonės nėra efektyvios daugiau nei penktadaliui jas bandžiusių vyrų ir gali sukelti nemalonius šalutinius poveikius, tokius kaip svorio augimas ir „gerojo“, t.y. didelio tankio cholesterolio kritimas, todėl mokslininkai pradėjo ieškoti veiksmingesnių alternatyvų kontracepcijai vyrams. Šiuo metu mokslininkai tiria, kaip retino rūgšties receptoriai veikia vaisingumą.

„Buvo stebimi gyvūnai, kurie neturi alfa receptorių. Šie gyvūnai atrodo ir sveiki, ir normalūs, o minėtas receptorius jiems reikalingas tik spermos gaminimui. Jei pristabdytume šio receptoriaus veikimą žmoguje jam vartojant vaistus, galėtume reguliuoti ir slopinti vaisingumą. Žinoma, nustojus vartoti vaistus, vaisingumas grįžtų.“

G. Georg pabrėžia, jog šis metodas nesukeltų jokių nepageidaujamų šalutinių poveikių. „Gyvūnams atliekami tyrimai yra daug žadantys“, – sako ji.

Mokslininkų komanda pradėjo dirbti su farmacijos kompanija Bristol-Myers Squibb, nors tenka susidurti su vaistų kūrimo sunkumais. „Mes norime užtikrinti, jog vaistai veiks tik alfa receptorių, o kiti receptoriai išliks nepaliesti.“ – teigia G. Georg. Todėl dar teks palaukti, kol vaistai bus tinkami ir prieinami vartoti visiems vyrams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)