Šiemet Inkocentras skelbia Vyrų sveikatos metais ir visus metus vykdys projektą „Kalbėkime vyriškai apie vyrų ligas“, rašoma pranešime spaudai.

„Suvokėme, kad laikas skirti dėmesį tiems, kurie neretai mažiausiai galvoja apie savo sveikatą – vyrams. Jie, deja, pagal įvairius sveikatos parametrus yra silpniausi (kraujospūdis, cholesterolis ir t.t.), dažniau kenčia dėl užleistų ligų formų. Todėl vyrams ypač svarbu aiškinti, kaip svarbu išlikti budriems, matyti pirmuosius ligų simptomus ir laiku pradėjus gydytis išvengti rimtų susirgimų“, - sako VšĮ Inkocentras vadovė Jurga Misevičienė.

VšĮ Inkocentras metų pradžioje sutarė su laboratorijų tinklu „Medicina practica“ suvienyti pastangas ir kartu keliauti po šalies provincijos miestus, lankant vyrus. Jau ketvirtus metus po Lietuvą keliaujanti mobili diagnostinė laboratorija suteikia galimybę vyrams pasitikrinti dėl prostatos vėžio atliekant PSA tyrimą.

2013 m. iš 2161 pasitikrinusio vyro 269-iems buvo rastas padidėjęs PSA;
2014 m. iš 2425 vyrų 312-ai užtiksuotas padidėjęs PSA;
2015 m. tyrimą atliko 3245 vyrai, 366-iems buvo rastas padidėjęs PSA.
Išgelbėta virš 1000 Lietuvos vyrų.

Pasak laboratorijų tinklo direktoriaus Svajūno Barakausko, visi vyrai, kuriems buvo fiksuotas padidėjęs PSA – tai laiku pamatyta liga ir išgelbėta gyvybė. „Matome didelę prasmę vykdyti šį projektą. Susidomėjimas nemažėja ir žmonės prie autobusėlio ateina vis labiau sąmoningi. Pamenu, kai tik pradėjome važinėti, tai pas mus belsdavosi moterys, norinčios pasidaryti PSA tyrimą“, - šypteli S. Barakauskas. – „Manau, jog itin svarbu kalbėtis su vyrais, kurie ateina atlikti šio tyrimo ir su neretai kartu atėjusiomis jų moterimis.“

VšĮ Inkocentras vadovė Jurga Misevičienė ragina vyrus būti drąsiais ir drąsiai kalbėtis apie savo ligas. „Šlapinimasis vyrui yra vienas geriausių jo sveikatos indikatorių. Apie tai ir kalbėsime susitikimų metu. Kviečiu nesigėdyti, nes vien tik iš šlapimo srovės stiprumo ar šlapinimosi dažnio daug galima suprasti apie vyro prostatos ir visos lytinės sistemos sveikatos būklę“, - sako J. Misevičienė.

Prie projekto prisijungia ir kviestinis lektorius gydytojas psichoterapeutas, seksologas Viktoras Šapurovas. Neseniai knygą „Pokalbiai apie seksą“ parašęs gydytojas sako, jog kartais tik fiziologiniai pokyčiai priverčia vyrus skubėti pas gydytoją. „Kiekvienas vyras turi be galo didelį pasitikėjimą dėl savo gebėjimo atlikti lytinį aktą. Kai šis gebėjimas dingsta, bendrai, susvyruoja vyro savivertė, jis užsidaro, depresuoja, gali pradėt vartoti alkoholį. Iš tokios sunkios būklės vyrą ištraukti gali tik jo moteris, kuri jautriai reaguos į pokyčius ir sugebės įtikinti vyrą kreiptis pagalbos į specialistus. O ką moterys turėtų matyti savo vyre, kokius pokyčius ji gali fiksuoti lytinio akto metu – papasakosiu susitikimų metu“, - intriguoja seksologas ir kviečia atvirai pasikalbėti.

Apie artimiausius susitikimus informacijos ieškokite tinklalapyje www.buksausas.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)