Viena paauglė iš JAV Viskonsino valstijos išgelbėjo savo mamos gyvybę, kai ją ištiko insultas. Ir nepasimesti jai padėjo vos prieš kelias dienas mokykloje įgytos žinios apie insultą.

Kalbant apie insultą, labai svarbu prisiminti keturis dalykus: veidas, rankos, kalba ir laikas. Viena insultą patyrusio žmogaus veido pusė gali būti nudribusi ir žmogus nebegali nusišypsoti. Be to, žmogui gali nutirpti ar pasidaryti silpnesnė viena ranka ir žmogus nebegali vienu metu pakelti abiejų rankų. Insultą patyrusio žmogaus kalba tampa nerišli. Galiausiai itin svarbus yra laikas, nes būtina kuo skubiau kreiptis pagalbos į medikus.

Keturiolikmetė Katie Murphy iš Vokišos miestelio iškvietė greitąją medicinos pagalbą, kai išgirdo, kad jos mama Christa nerišliai kalba. Paauglė prisiminė, kaip jos mokytoja pasakojo apie šios rimtos ligos simptomus.

„Ji kalbėjo labai nerišliai ir jos nebuvo galima suprasti. Tuomet prisiminiau savo pamoką ir pagalvojau: „Gal jai insultas“, – vietos televizijos kanalai pasakojo mergaitė.

45 metų mergaitės motina pasakojo negalėjusi patikėti, kad jai gali būti insultas, nes ji dar buvo gana jauna. Tačiau dukters nuovokumas išgelbėjo moteriai gyvybę.

„Aš nuolat pasakoju įvairias istorijas ir žinau, kad kurią nors jie tikrai prisimins“, – apie savo mokinius sakė Katie mokytoja Beth Tomlin.

Insultas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)