Kūno masės indeksui (KMI) padidėjus vos penkiais vienetais, moterims širdies ligų rizika padidėja 23 proc. – tai prilygsta pasenėjimui 2,5 metų, skelbia „The Daily Mail“.
Oksfordo universiteto mokslininkai nustatė, jog širdies ligų rizika didėja ne tik bėgant metams, bet ir didėjant KMI. Išvada paprasta – papildomas svoris sveikatai toks pat žalingas kaip senatvė.

Ši taisyklė galioja ir moterims, kurioms nutukimo problema yra nepažįstama, jos turi vos kelis antsvorio kilogramus.

KMI - tai ūgio ir svorio santykio rodiklis, leidžiantis įvertinti, ar žmogaus svoris normalus, ar yra antsvoris bei nutukimas. Jis matuojamas vienetais. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skaičiavimu, normalus KMI svyruoja tarp 18,5 ir 25.

Šį tyrimą atlikę mokslininkai ilgiau nei dešimt metų stebėjo 1,2 mln. Anglijoje iš Škotijoje gyvenančių moterų.

Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „BMC Medicine“.

Taigi galima teigti, jog viena iš vienuolikos vidutinio amžiaus moterų, kurių KMI siekia 21, laikotarpiu nuo 55 iki 74 metų atsidurs ligoninėje dėl širdies ligų arba nuo jų staiga mirs. Tačiau, didėjant KMI, auga ir rizika. Tai reiškia, jog toks likimas laukia kas šeštos pagyvenusios moters, kurios KMI siekia 34.

Tyrimui vadovavęs mokslų daktaras Dexteris Canoy teigia: „Širdies ligų rizika auga su kiekvienu papildomu KMI vienetu. Ir tai galioja kalbant ne tik apie nutukimu sergančius asmenis.

Net ir menkiausias KMI sumažinimas, lydimas sveiko gyvenimo būdo (metus rūkyti ir atsisakius alkoholio), gali padėti išgelbėti daug gyvybių“.

Kitas tyrimas atskleidė, jog biuruose dirbantys asmenys, mažiausiai keturias valandas nepakylantis nuo darbo stalo, labai kenkia savo sveikatai. Jiems gresia vėžys, diabetas ir įvairios širdies ligos. Tyrime dalyvavo 63 tūkst. 48 vidutinio amžiaus vyrai, tačiau, mokslininkų teigimu, gauti rezultatai aktualūs ir moterims.

Kanzaso universiteto profesorius Richardas Rosenkranzas sako štai ką: kuo ilgiau žmogus sėdi, tuo rimtesnės sveikatos problemos jo laukia.

„Aiškiai pastebėjome, jog kuo ilgiau žmogus sėdi, tuo labiau rizikuoja susirgti įvairiomis chroniškomis ligomis. Labiausiai sveikata rizikuoja tie, kurie darbo vietoje išsėdi daugiau nei aštuonias valandas“, - sako profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)