Mokslininkai tvirtina, kad 2 dienų per savaitę dieta (dažnai vadinama „dieta 5:2“) skatina pokyčius krūties audinyje, padedančius išvengti vėžio.

Laikantis šios dietos angliavandenių ir kalorijų kiekį reikia riboti tik dvi dienas per savaitę, o likusias penkias – sveikai maitintis vadovaujantis Viduržemio jūros dietos nuorodomis.

Egzistuoja teorija, kad organizmui negaunant pakankamai maisto į krūties audinio ląsteles patenka mažiau cukraus, todėl jos ne taip dažnai dalijasi ir rečiau tampa vėžinėmis.

Šią dietą sudarė krūties vėžio prevencija užsiimančioje labdaros organizacijoje „Genesis“ dirbanti mokslininkė ir pagrindinė tyrimo iniciatorė dietologė Michelle Harvie.

Per nedidelį tyrimą pavadinimu „Krūties vėžio riziką mažinančios nepastovios dietos įvertinimas“ (BRRIDE) antsvorį turinčios priešmenopauzinio amžiaus moterys, kurioms buvo nustatyta didelė rizika susirgti krūties vėžiu, 1 mėnesį laikėsi „2 dienų“ dietos.

Prieš keturis savaites trukusį tyrimą ir po jo 20-čiai moterų mokslininkai atliko krūties audinio biopsiją.

Vidutiniškai kiekviena moteris neteko kiek daugiau nei 3 kg, be to, 55 proc. tiriamųjų buvo nustatyta krūties audinio ląstelių pokyčių. Pavyzdžiui, suaktyvėjus baltymų gamybai padidėjo ląstelių stabilumas, todėl sumažėjo jų pakitimų rizika.

Taigi žurnale „Breast Cancer Research“ tyrimo autoriai praneša apie sumažėjusią krūties vėžio vystymosi riziką.

Mančesteryje veikiančiame „Nightingale and Genesis Prevention“ centre dirbanti M. Harvie sako: „Žinome, kad sumažėjus svoriui, sumažėja ir tokių ligų kaip krūties vėžys rizika. Tačiau priprasti prie nuolatinio kalorijų kiekio ribojimo paprastai sunku, todėl dažnas neįstengia tokios dietos laikytis ir labai greitai ją meta.“

Mokslininkė paaiškino, kad tokios dietos poveikis krūties audiniui iki šiol neišaiškintas.

Nebuvo žinoma, kokius pokyčius gali paskatinti tokia mitybos strategija.

M. Harvie pridūrė: „Kadangi tiriami mėginiai palyginti nedideli, visos dalyvės buvo stebimos labai atidžiai: jos buvo reguliariai tiriamos ir konsultuojamos, nes turėjome būti tikri, kad visos laikosi dietos.“

Ji taip pat perspėjo, kad, norint patvirtinti dietos, kaip krūties vėžio prevencijos priemonės, veiksmingumą, būtini papildomi tyrimai.

Mamografija

Ji pridūrė: „Yra ne viena priežastis, kodėl pokyčių nustatyta ne visų moterų krūtų audinyje. Galbūt kai kurios iš jų dietos turėtų laikytis ilgiau, o galbūt poveikio pavyktų sulaukti laikantis kito tipo „2 dienų“ dietos.“

Tai vienas iš „Ganesis“ centre atliekamų tyrimų, kurių tikslas – nustatyti, ar pakeitus mitybos įpročius ir gyvenimo būdą galima užkirsti kelią krūties vėžio vystymuisi.

Tikimasi, kad rezultatai paskatins dar daugiau moterų išmėginti dietą ir jos laikytis.

M. Harvie, kuri dirba Mančesterio universitete ir atliekant tyrimą bendradarbiauja su Edinburgo universitetu, pridūrė: „Daugelį pacienčių domina teigiamas dietos poveikis ir tikimybė užkirsti kelią vėžio vystymuisi, o kartais ir galimybė jį išgydyti. Dabartiniai BRRIDE tyrimo rezultatai duoda pagrindo tikėtis tam tikrų krūties audinio ląstelių pokyčių ir teigiamo dietos poveikio sveikatai.“

Komentuodama tyrimą labdaros organizacijos „Breast Cancer Now“ darbuotoja Eluned Hughes sako: „Ar siekdamos sumažinti susirgimo riziką moterys, kurioms nustatyta didelė vėžio tikimybė, turėtų imtis dietos – vertas dėmesio klausimas. Tačiau pradinių tyrimų dar nepakanka, kad būtų galima patvirtinti nebejotiną dietos 5:2 veiksmingumą.Tačiau gyvenimo būdas ir mitybos įpročiai turi būti tiriami.

Apskritai, sveikai gyvenant, t. y. palaikant normalų svorį, nevengiant fizinio aktyvumo, nepiktnaudžiaujant alkoholiu, būtų galima išvengti net trečdalio krūties vėžio atvejų. Turime ir toliau ieškoti praktinių patarimų, kaip kasdieniais veiksmais sumažinti krūties vėžio riziką.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)