Tai byloja apie tai, kad vis dar daug pacientų, dažnai gydytojų prašomi, tyliai susimoka už tai, ką turėtų gauti nemokamai.

Vienas ryškiausių tokių mokėjimų pavyzdžių galėtų būti neseniai nuskambėjęs skandalas Kauno Klinikinei ligoninei priklausančiuose P. Mažylio gimdymo namuose, kai anesteziologai, kaip teigia pacientai, reikalavo gimdyvių susimokėti už nuskausminamuosius. Viena drąsi mama išdrįso paklausti, kodėl jos prašoma ne tik susimokėti, bet ir atiduoti pinigus medicinos darbuotojui tiesiai į rankas. Vėliau šios moters vyras kreipėsi į žiniasklaidą, Sveikatos apsaugos ministeriją ir ligonių kasas – šios šeimos dėka šis atvejis iškilo į viešumą. Džiugu, kad jauna šeima, sulaukusi neteisėto reikalavimo susimokėti, nepabūgo atvirai apie tai kalbėti. Šiuo metu patikrinimą P. Mažylio gimdymo namuose jau vykdo Kauno teritorinė ligonių kasa, ikiteisminį tyrimą pradėjo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Visų pirma norėčiau priminti, kad visais atvejais negali būti reikalaujama mokėti už tai, už ką gydymo įstaigoms sumoka ligonių kasos, o šiuo atveju – už nuskausminamuosius vaistus gimdymo metu. Žinoma, kiekvienu atveju sprendžia gydantis gydytojas, nes kiekvienos pacientės atvejis – individualus. Ligonių kasos gydymo įstaigoms už gimdyvėms suteiktas visas reikalingas gimdymo paslaugas sumoka nuo 500 iki 1400 eurų. Gimdymo skyriuje mokamos paslaugos gali būti teikiamos tik keliais atvejais: jei pacientė pageidauja individualios priežiūros ir slaugos visą gimdymo laikotarpį arba jei pati renkasi gydantį gydytoją ir akušerį. Taip pat, jei pageidauja individualios palatos, už kurią susimokėti reikia gydymo įstaigų nustatytais įkainiais. Tačiau net ir pasirinkus šias mokamas paslaugas mokėti reikia gydymo įstaigos kasoje, kuri privalo išduoti kasos kvitą.

Atrodytų, vien pats faktas, kad ši nemaloni istorija gimdymo namuose (dabar jau Lietuvoje gerai žinomuose) iškilo į viešumą, rodo teigiamą pokytį. Tačiau kodėl šimtai žmonių vis dar tyli arba išdrįsta pasisakyti tik anonimiškai? Realybė tokia, kad viešojoje erdvėje savo nemalonias patirtis šioje klinikoje jau atskleidė dešimtys nukentėjusių žmonių, tačiau yra gautas tik vienas oficialus skundas.

Pabandykime panagrinėti, kas lemia, tikėtina, išplitusį neteisybės ir korupcijos vešėjimą gydymo įstaigose? Priežastys, be abejonės, yra kompleksinės.

Pirmiausia, atsidėkoti gydytojui pinigais yra ilgametė, dar Lietuvos okupacijos metais visuomenėje susiformavusi tradicija. Vis dar daug žmonių įsivaizduoja, kad pacientas, „neatsidėkojęs“ gydytojui, bus gydomas prasčiau. Tačiau kodėl pamirštame, kad medikas yra žmogus, davęs Hipokrato priesaiką, ir privalo gelbėti gyvybę bet kokiu atveju? Juk papildomai nemokame statybininkui, kad šis sienose nepaliktų plyšių, ar kirpėjai, kad dailiai apkirptų visus, o ne dalį plaukų. Tad neskatinkime ir medikų pažeisti įstatymų! Geriau padėkokime išgydžiusiam medikui savo šypsena ir geru žodžiu.

Kita medalio pusė – neetiškas pačių medicinos darbuotojų elgesys. Kaip dažnai Jūsų buvo paprašyta gydymo įstaigoje susimokėti už kelis eurus kainuojančias vienkartines priemones, vaistus ar atliktą tyrimą? O kiek žmonių už gydymą iš savo kišenės sumoka šimtus ar net tūkstančius eurų? Kol žmonės tyli nuleidę galvas, gydymo įstaigos ne tik gauna apmokėjimą už gydymą iš ligonių kasų, t.y. iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, kur surinkti visų mūsų – mokesčių mokėtojų – pinigai, bet ir leidžia sau skriausti pacientus. Juk, galbūt, didžioji dauguma jų, ypač garbaus amžiaus senjorai, neturi galimybės atsidėkoti finansiškai – gal įteikęs padėką medikui jis neturės už ką valgyti visą mėnesį. Ar kada susimąstėme, ką darytumėme, jei mus užpultų gatvėje? Turbūt gintumėmės, šauktumėmės pagalbos, kreiptumėmės į policiją. Tad kodėl to nedarome, kai yra bandoma įtikinti gydymo įstaigoje susimokėti už paslaugas antrą kartą, kai to tikrai nereikia daryti, nes už tai sumoka ligonių kasos?

Be abejonės, sveikatos apsaugos sektoriuje viskas vyksta kur kas subtiliau, nei gatvėje. Žmogus čia gali susimokėti ir nė nežinoti, kad tai padarė be reikalo. Čia ir glūdi didžiausia problema – nežinojimas.

Išgydyti tokią iškreiptą sistemą yra sudėtinga, tačiau įmanoma. Šios pakantumo ligos (atsidėkojimo dovanomis ir vokeliuose) gydymas – ilgas ir sunkus procesas, kurio būtinos sąlygos yra viešumas, skaidrumas ir visuotinumas. Tik visi kartu galime pasiekti, kad konstitucinė žmogaus teisė į nemokamą medicinos pagalbą nebūtų ir toliau pažeidinėjama. Nedidelis pokytis kiekvieno iš mūsų elgesyje gali atnešti didžiulį rezultatą visos šalies mastu.

Kviečiu nedelsti ir jau šiandien pradėti keisti mūsų sveikatos apsaugos sistemą. Tai padaryti visai nesudėtinga. Pradėkite nuo mažų žingsnelių, pasidomėkite savo teisėmis, sužinokite, kiek kainuoja Jūsų gydymas, kokios paslaugos gali būti teikiamos nemokamai. Visi šie duomenys yra lengvai prieinami ir kiekvienas žmogus gali juos lengvai gauti. Bent kartą pasidomėję, kiek už Jūsų gydymą sumoka ligonių kasos, kitą kartą gydymo įstaigoje išgirdę nurodymą susimokėti, nepulsite ieškoti piniginės. Klauskite ir domėkitės, į Jūsų klausimus turi būti atsakoma ir paaiškinama.

O gal jau buvote kartą apgautas? Praneškite apie neteisėtą gydymo įstaigos personalo elgesį ligonių kasoms. Tik su kiekvieno iš Jūsų pagalba tokie atvejai gali būti išaiškinti, tik Jūs galite užkirsti kelią netinkamam elgesiui, jo netoleruodami. Kilus įtarimams, kad Jūsų neteisėtai prašoma susimokėti, nedelskite ir praneškite apie tai el. paštu info@vlk.lt.

Nuomonės autorius - Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Informacinių technologijų departamento direktorius, laikinai vykdantis direktoriaus funkcijas, Aurimas Baliukevičius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)