„Man vos dešimt minučių skyrusi gydytoja davė savo telefono numerį ir pasiūlė ateiti pasikonsultuoti pas ją privačiai. Girdėjau, kad jos paslaugos nepigios. Pasiteiravau, kiek tai kainuos, ji atsakė, kad 70 eurų, ir paklausė, ar tai, mano nuomone, daug“, – panevėžietė Vilma (tikras vardas ir pavardė žinoma) sakė buvusi apstulbinta medikės elgesio.

Nuo šių metų gegužės mėnesio, turint šeimos gydytojo siuntimą, už dietologo ambulatorines paslaugas sumokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų. Iki tol nemokamas dietologo konsultacijas gaudavo tik stacionaruose besigydantieji. Už ambulatorines paslaugas pacientai privalėjo mokėti patys.

Tačiau antsvorio ir kitų su mityba susijusių problemų turintys gyventojai be reikalo apsidžiaugė. Pasirodo, kad nemokamų šių specialistų konsultacijų kokybė kartais smarkiai skiriasi nuo tų, kurias jie teikia už pinigus.

Sužinojusi, kad ligonių kasos sumoka už dietologo konsultaciją, Vilma šeimos gydytojo paprašė siuntimo. Jauna moteris iki šiol savo jėgomis kovojo su antsvoriu: mankštinosi, derino maistą. Jai pavyko numesti kelis kilogramus, tačiau paskui svoris nustojo kristi, nors moteris sportavo ir nedėjo bet ko į burną.

Vilma užsiregistravo pas Panevėžio konsultacijų poliklinikoje dirbančią dietologę Virginiją Vilemienę. Apie šią gydytoją ji buvo girdėjusi tik pačius geriausius atsiliepimus.

„Pažįstami pasakojo, kad ji gera specialistė. Taip pat girdėjau, kad šios specialistės paslaugos nepigios. Labai apsidžiaugiau, kad galiu su ja pasikonsultuoti nemokamai. Kantriai laukiau talono du mėnesius – juk nesu sunkus ligonis“, – „Sekundei“ pasakojo moteris.

Vilma patikino, kad nėra tokia naivi, jog eidama pas valdiškai dirbantį gydytoją tikėtųsi tiek dėmesio ir laiko, kaip pas privatų, tačiau tokio priėmimo, kokį gavo, irgi nesitikėjo.

Panevėžietės teigimu, V. Vilemienė šiek tiek paklausinėjo apie suvartojamas kalorijas, pareiškė skubanti ir pasiūlė pas ją ateiti į privačią konsultaciją. Pacientė išsiaiškino, kad tai jai kainuos 70 eurų. Medikė nepasakė, kur ji teikia privačias konsultacijas.

„Paskambinkite ir aš pasakysiu, kur ateiti“, – pareiškė medikė ir padiktavo pacientei savo telefono numerį.

„Konsultacija užtruko ne daugiau kaip dešimt minučių, įeidama į kabinetą specialiai pažiūrėjau į laikrodį“, – tvirtino Vilma.

Moteriai susidarė įspūdis, jog poliklinikoje dietologė dirba tam, kad susirinktų daugiau pacientų savo privačiai praktikai. Vilma spėja, kad V. Vilemienė veikiausiai privačiai konsultuoja Respublikinės Panevėžio ligoninės stacionare, kuriame daug metų dirba. Bent jau iš pažįstamų ji girdėjo, kad šie dietologę susirasdavo ligoninėje.

Administracija įspėjo gydytoją

Konsultacijų poliklinikos vedėja Laima Sakalauskienė neslėpė, kad šią savaitę grįžusi iš atostogų sužinojo, jog yra nusiskundimų V. Vilemienės darbu. Tiksliau, kad ji skiria mažai laiko pacientams.
„Pas dietologę per vieną valandą mes registruojame tik du pacientus. Vienam žmogui ji turi pusvalandį. Kitų sričių specialistai tiek laiko skirti negali. Pas juos registruojamame maždaug kas 20 minučių“, – „Sekundei“ teigė vedėja.

L. Sakalauskienė sako, kad V. Vilemienė buvo įspėta. Įstaigos vedėjos teigimu, gydytoja, siūlydama privačias konsultacijas, neetiškai elgiasi su pacientas, kurie pas ją ateina pagalbos į polikliniką.

„Tai privačių ir viešųjų interesų painiojimas“, – mano vedėja.

Kad kuo daugiau gyventojų galėtų gauti nemokamą dietologo konsultaciją, iki tol dvi dienas per savaitę poliklinikoje dirbusi specialistė dabar darbuojasi tris.

Neigia atsainiai dirbanti

V. Vilemienę skundai stebina. Gydytoja tikino kiekvienam pacientui skirianti pusvalandį, nėra taip buvę, kad konsultuotų tik dešimt minučių. Tačiau, jos teigimu, kokybiškai konsultacijai pusvalandžio nepakanka.

„Gydytojas dietologas privalo sužinoti paciento ligos, gyvenimo, dietologinę anamnezę, atlikti objektyvią paciento apžiūrą, įvertinti laboratorinių ir instrumentinių tyrimų duomenis, paciento mitybos įpročius, suteikti mitybos rekomendacijas, esant indikacijų skirti dietinį, medikamentinį gydymą“, – citavo gydytoja Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą Dietologijos ambulatorinių specializuotų paslaugų teikimo reikalavimų aprašą.

Paprastai kalbant, gydytojas dietologas turi 10 minučių surinkti anamnezę, 10 minučių – atlikti paciento kūno sudėties analizę specialiu aparatu ir paaiškinti ligoniui šio tyrimo rezultatus ir 10 minučių – pateikti jam mitybos rekomendacijas.

„Aš nedirbu pagal vieną šabloną. Todėl man tiek laiko nepakanka“, – aiškino gydytoja.
V. Vilemienė, paklausta, kodėl pacientui nepaskiria pakartotinės konsultacijos, kaip tai daro, pavyzdžiui, kardiologai ar endokrinologai, atsakė, kad jų tiesiog nėra kur įterpti. Pas ją žmonių priregistruota iš anksto mėnesiui.

Gydytoja akcentavo, kad ligonių kasos gydymo įstaigai moka tik už pirmąją konsultaciją, o už pakartotines nemoka.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas sako, kad už dietologo konsultacijos mokama tokiu pat principu, kaip ir kitų specialistų – už pirmąją įstaiga gauna pinigus, už pakartotines – antrą ir trečią – ne, o už ketvirtą jai vėl mokama.

„Mes analizuojame, kiek pakartotinių konsultacijų specialistai paskiria. Paaiškėjo, kad po pirmojo vizito žmogui pasiūlo dar kartą ateiti be siuntimo, o kitą kartą jau prašo siuntimo iš šeimos gydytojo ar kito specialisto, nes už tokią konsultacija ligonių kasos moka. Taigi teoriškai mokamų ir nemokamų konsultacijų santykis yra 1ir 3, o praktiškai – 1 ir1,2“, – kalbėjo direktorius.

Apie privačią praktiką – puse lūpų

Valstybinėse gydymo įstaigose dirbantiems gydytojams nėra draudžiama po darbo užsiimti privačia praktika, bet, žinoma, ne valdiškoje darbovietėje.

V. Vilemienė, paklausta, ar pacientams siūlo į ją kreiptis privačiai, tiesiai neatsakė.
„Aš informuoju apie visas galimas alternatyvas. Pavyzdžiui, kad nemokamų patarimų apie sveiką mitybą jie gali gauti visuomenės sveikatos biuruose. Aš su jais bendradarbiauju“, – kalbėjo ji.

Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuras patvirtino, kad su V. Vilemiene susitarė dėl paskaitų antsvorį turintiems žmonėms.

V. Vilemienė neigė, kad privačiai konsultuoja pacientus savo darbe kabinete Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, ir neatskleidė, kiek kainuoja jos konsultacija.

„Į mano kabinetą ligoninėje ateina pasitarti pacientų, kurie gydosi stacionare, artimieji“, – „Sekundei“ tvirtino V. Vilemienė.

Gydytoja teigė turinti individualiosios veiklos pažymėjimą. „Surenku grupę, išsinuomoju kur nors salę ir dirbu“, – paklausta, kaip tai vyksta, atsakė ji.

Respublikinės Panevėžio ligoninės laikinai direktoriaus pareigas einanti Violeta Smilgienė sako negirdėjusi, kad V. Vilemienė privačiai konsultuotų ligoninėje, tačiau jai ne paslaptis, kad gydytoja užsiima ir privačia praktika.

Kad dietologe skundžiasi pacientai, V. Smilgienė sužinojo iš Konsultacijų poliklinikos vedėjos.
„Gydytoja privalo pacientams skirti tiek laiko, kiek numatyta konsultacijai. Apie jokius siūlymus konsultuotis pas ją privačiai negali būti ir kalbos. Tai šiurkštus etikos pažeidimas. Ir veikiausiai ne tik pažeidimas. Mes tai aiškinsimės“, – pabrėžė V. Smilgienė.

V. Vilemienė yra vienintelė Panevėžio ligoninėje dirbanti dietologė. Tačiau Panevėžio ligonių kasa, be Konsultacijų poliklinikos, yra sudariusi sutartį su dar šešiomis gydymo įstaigomis dėl ambulatorinių dietologo paslaugų, mokamų iš PSDF biudžeto, teikimo gyventojams. Tos įstaigos – VšĮ Centro poliklinika, Zarasų ligoninė, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos, Kauno klinikos, Klaipėdos universitetine ligoninė, UAB „Kardiolita“.

Nuo gegužės iki rugsėjo šiose gydymo įstaigose gyventojams buvo suteiktos 146 nemokamos dietologo konsultacijos, iš jų 121 – Panevėžio konsultacijų poliklinikoje.