Populiariausi multivitaminai, toliau seka maisto papildai grožiui

Anot vaistinių tinklo „Gintarinė vaistinė“ vaistininkės Jūratės Židonienės, šiuo metu šiek tiek tęsiasi žiemos sezono tendencijos – vis dar perkami imunitetą stiprinantys preparatai, kadangi šiuo pereinamuoju periodu nemažai žmonių serga peršalimo ligomis. Kita vertus, pavasarį žmonės vis labiau domisi multivitaminais, tikėdamiesi po žiemos jais papildyti organizmui reikalingų medžiagų atsargas.

„Taigi bandant sugrupuoti tendencijas, žmonės pirmiausiai renkasi vitaminų kompleksus, kuriuos vartoja vieną ar du mėnesius. Antra stambi grupė – žuvų taukai, kurie vis dar populiarūs ir pavasarį. Ypač juos perka sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Taip pat pavasarį suaktyvėja dailiosios lyties atstovės – jos perka papildus lieknėjimui. Kai kurios net žino, kokio konkrečiai preparato nori, ir užeina pasiteirauti, ar nėra nuolaidų. Turiu klienčių, kurios ateina tų pačių maisto papildų kiekvieną pavasarį“, - pasakojo J. Židonienė.

Anot pašnekovės, tarp moterų pavasarį populiarūs ir maisto papildai odai, turintys A ir E vitaminų, taip pat dažniau perkami B grupės vitaminų preparatai.

„Sunku pasakyti, kodėl B grupės vitaminai populiaresni pavasarį – gal pavasaris sukelia kiek daugiau streso, žmonės labiau pavargę po žiemos, susiduria su daugiau sunkumų darbe“, - svarstė vaistininkė.

Iš imunitetą stiprinančių preparatų dominuoja ežiuolės preparatai, toliau seka cinkas su vitaminu C arba tiesiog vienas vitaminas C ir žuvų taukai, o tuomet žmonės jau renkasi tam tikras gydytojų rekomenduotas veikliąsias medžiagas. Multivitaminų kompleksai, pritaikyti, pavyzdžiui, problemų dėl širdies, virškinimo, regėjimo ar nervų turintiems žmonėms, ne tokie populiarūs. Panašių problemų turintys žmonės linkę rinktis specializuotus preparatus.

Panašiai teigė ir vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistininkė Inga Malofejeva. Anot pašnekovės, imunitetą stiprinančių preparatų žmonės perka daug mažiau nei žiemą, tačiau populiarėja multivitaminai.

„Panašiai buvo ir pernai, taigi tendencijos išlieka tos pačios – šiuo metu žmones labiausiai domina universalūs vitaminai, kad visko būtų po truputį. Atskirų vitaminų kompleksai taip pat ne itin perkami. Pavyzdžiui, magnio preparatų sezonas prasideda vasarą, kai žmonės daug prakaituoja ir juos pradeda kamuoti mėšlungis“, - pasakojo I. Malofejeva.

Kaip žmonės renkasi vitaminus?

Anot I. Malofejevos, kiek žmonėms rūpi vitaminų kaina, priklauso nuo piniginės storio. „Tačiau pastebėjau, kad vis dažniau žmonės perka didesnį vitaminų kiekį, nes pamato, kadangi dienos dozė tuomet kainuoja pigiau. Anksčiau žmonės dažniau pirkdavo mažas pakuotes pabandyti. Kita vertus, dabar žmonės daug ką yra išbandę. Taip pat pirmenybė teikiama tiems preparatams, kurių gerti reikia kuo mažiau, geriausia – kartą per dieną.

Vitaminų sudėtimi daugiausiai domisi tie, kurie dėl kokių nors priežasčių negali vartoti tam tikrų medžiagų. Pavyzdžiui, labai dažnai pasitaiko alergija B grupės vitaminams, tuo tarpu stresą nuolat patiriantys žmonės kaip tik ieško, kad vitaminuose B grupės būtų kuo didesnės dozės“, pasakojo vaistininkė.

Paklausta, ar žmonės klausinėja apie vitaminų sudėtį, jų kokybę, J. Židonienė sakė, jog pasitaiko atvejų, kai žmonės ateina susidarę savo nuomonę apie gamintojus, geriausią vitaminų sudėtį.

„Vieni nori, kad piliulėje būtų tik keletas vitaminų, kiti – plataus komplekso, tačiau klausia, ar įeina tik vitaminai, ar ir mikroelementai, domisi jų kiekiais ir tik tuomet svarsto, ar priimtina kaina. Klientų, kuriems svarbiausia kaina, yra daug mažiau“, - tikino vaistininkė.

Tačiau pirkėjus veikia ir akcijos bei nuolaidos. Anot pašnekovės, apie trečdalį pirkėjų susigundo jomis ir keičia savo sprendimą, tačiau išlieka ir tokių, kurie lieka ištikimi tiems, kuriuos jie vartojo anksčiau.

Visgi J. Židonienė pabrėžė, kad maisto papildai nėra vaistai. „Kasdieniame darbe tenka susidurti, kad žmonės iš maisto papildų labai daug tikisi. Reikia žinoti, kad jie tinka tik prevencijai ir organizmo papildymui tam tikromis medžiagomis. Jie tikrai negydo“, - teigė pašnekovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)