Prie parlamento surengtos fotosesijos metu visuomenininkai, rankose laikydami ženklus su įvairiomis frazėmis, vadino planuojamą abortų draudimą veidmainyste ir siekė atkreipti dėmesį į tokio draudimo pasekmes – savadarbių abortų išplitimą, grėsmę moterų gyvybei ir sveikatai, paneigtą moterų teisę į privatų ir šeimos gyvenimą.

Savo nuomonę išsakė ir be kitų fotosesijoje dalyvavo tokie žinomi žmogaus teisių gynėjai kaip akademikas, visuomenininkas ir Europos Parlamento narys Leonidas Donskis, lyčių lygybės ekspertė Margarita Jankauskaitė, Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė, kino festivalio „Nepatogus kinas“ direktorius Gediminas Andriukaitis ir kiti.

Seimas Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą ketina svarstyti pavasario sesijoje, tam ruošiasi ir žmogaus teisių aktyvistai, kovo 8 d. (Tarptautinę moterų solidarumo dieną) 13 val. šalia parlamento organizuojantys masinį mitingą „Už moterų teisę spręsti pačioms“. Organizatorių teigimu, ši akcija ir artėjantis mitingas yra visuomenininkų ir Lietuvos piliečių siunčiamas įspėjimas Seimui, kad Lietuvoje abortai negali būti uždrausti. 

Akcijos organizatoriai: draudimas – ne panacėja

Fotosesijos sumanytojai teigia, kad visuomenininkai siekia atkreipti politikų ir visuomenės dėmesį į tris svarbius akcentus, kuriuos būtina žinoti kalbant apie abortų draudimą. „Pirmiausia, uždraudus abortus būtų paneigta moterų teisės į privatų, šeimos gyvenimą, kūno vientisumą, abortų draudimas sukeltų nelegalių abortų protrūkį, kuris baigtųsi moterų mirtimis ir sveikatos sužalojimais“, – teigia vienas iš akcijos organizatorių žmogaus teisių aktyvistas Donatas Paulauskas. Aktyvisto teigimu, abortų draudimas ne tik nesprendžia socialinių problemų, bet ir sukelia naujų. 

Kita akcijos organizatorė aktyvistė Aušrinė Skirmantė pabrėžia, kad abortų skaičius mažėtų tik pasitelkiant pozityvias priemones. Remiantis kitų šalių patirtimi, abortų skaičių mažina tokios pozityvios priemonės kaip palankios socialinės aplinkos kūrimas (pavyzdžiui, daugiau darželių vaikams, materialinė parama nepasiturinčioms motinoms), lytinis ugdymas, kurioms nereikia aukoti moterų sveikatos ir gyvybės. 

„Lietuvoje abortų skaičius kasmet mažėja, todėl tai, kad abortai iki 12 savaitės Lietuvoje yra legalūs ir prieinami, nepaskatina jų darytis daugiau. Akivaizdu, kad abortų legalumas Lietuvoje nėra tas faktorius, kuris skatintų darytis abortą, todėl siekis juos uždrausti nėra nei protingas, nei teisingas“, – teigia akcijos iniciatorė žmogaus teisių aktyvistė Aušrinė Skirmantė.


M. Jankauskaitė: moteris norima paversti gimdymo inkubatoriais

Akcijoje dalyvavusi lyčių lygybės ekspertė bei Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė kritikuodama abortų draudimą atkreipia dėmesį ir į visuomenės normas. „Mes gyvename kultūroje, kuri turi tradiciją moterį vertinti kaip sekso objektą ir bokso kriaušę, o dabar norima įtvirtinti, kad moteris būtų dar ir gimdymo inkubatorius. Niekaip nepriartėjam prie sampratos, kad moteris yra žmogus, turintis teises ir galintis priimti asmeninius racionalius sprendimus. Abortų draudimas nesumažins problemų, o tik nustums jas į pogrindį“, – teigia M. Jankauskaitė.

Tam pritaria ir teisininkė, Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė, mananti, jog abortų draudimas tėra politinė veidmainystė. „Jei iš tiesų būtų rūpinimąsi gyvybe, kaip teigia įstatymo rengėjai, matytume aiškias iniciatyvas, reaguojančias į didžiulį lytinio švietimo, prieinamos kontracepcijos ir sisteminio dėmesio žmogui trūkumą, taip pat prieinamų sveikatos ir socialinių paslaugų moterims, vyrams, vaikams, šeimoms reikalingumą. Dekriminalizuoti abortus, garantuoti moterų pasirinkimo laisvę valstybes nares ragina Jungtinės Tautos, Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Taryba“, – pabrėžia B. Sabatauskaitė.

Akcijoje taip pat dalyvavo ir VšĮ Įvairovės ir edukacijos namų direktorė Vilma Gabrieliūtė, Lygių galimybių plėtros centro direktorė Virginija Aleksejūnė, VšĮ Humanizmo centro direktorė Rasa Kuodytė-Kazielienė, Lygių galimybių plėtros centro programų vadovė Vilana Pilinkaitė-Sotirovič, Jaunimo centro „In Corpore“ narys Augustas Čičelis, Tolerantiško jaunimo asociacijos narys Donatas Paulauskas, Asociacijos LGL atstovė Aliona Polujanova, žmogaus teisų ugdymo specialistė Karolina Telyčėnaitė, dramaturgė, atlikėja ir visuomenininkė Gabrielė Labanauskaitė Diena, poetė ir visuomenininkė Aušra Kaziliūnaitė, aktyvistė Karolina Rimkutė, menininkė Agnė Bagdžiūnaitė, aktyvistė Aušrinė Skirmantė, rašytojas Noah Brehmer, aktyvistė Aira Leonidovna, žurnalistė Jūratė Juškaitė. Nuotraukų autorė – fotografė Laima Stasiulionytė.

JT ragina pašalinti nereikalingus abortų suvaržymus

Kol Lietuvoje ruošiamasi svarstyti abortų draudimo įstatymo projektą, vasario mėnesį vykusioje Jungtinių Tautų tarptautinėje gyventojų ir plėtros konferencijoje buvo pristatyta ataskaita, raginanti valstybes pašalinti nereikalingus abortų suvaržymus ir užtikrinti saugaus aborto prieinamumą. Ataskaitoje teigiama, kad kuo griežtesnis ir varžantis abortų įstatymas yra, tuo labiau tikėtina, kad abortai bus atliekami nesaugiai ir baigsis mirtimi. Jungtinės Tautos ragina valstybes mažinti neplanuotus nėštumus ir abortus didinant kontracepcijos prieinamumą, lytinio ugdymo sklaidą, apsaugant moteris nuo su lytimi susijusio smurto.

Reprodukcine pasaulio gyventojų sveikata besirūpinančio Guttmacher instituto ir Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet dėl komplikacijų atliekant nelegalius ir nesaugius abortus pasaulyje miršta 47 tūkst. moterų, o 8,5 mln. moterų patiria sveikatos sužalojimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (293)