Šie daug vilčių teikiantys rezultatai bus toliau tikrinami vėliau šiais metais atliekant klinikinius bandymus su žmonėmis, į kuriuos bus įtraukiami dalyviai, kuriems gresia didelė galvos ir kaklo vėžio recidyvo rizika.

„Žmonėms, kuriuos pavyko išgydyti nuo galvos ar kaklo vėžio, gresia didelė rizika, kad burnoje ar gerklėje vėl atsiras vėžio židinių, ir deja, šie recidyvai dažniausiai būna mirtini, – pasakė viena iš UPMC Galvos ir kaklo vėžio tyrimų pavyzdinio mokslo centro direktorių Julie Bauman. – Tad mes kuriame saugią, natūralią molekulę, randamą kryžmažiedėse daržovėse, galinčią apsaugoti burnos sieneles, kuriose ir formuojasi vėžiniai dariniai.“

Ankstesni tyrimai, įskaitant Kinijoje atliktus didelio masto bandymus, parodė, kad daug sulforafano turinčios kryžmažiedės daržovės – tokios kaip brokoliai, kopūstai ir pipirnės – padeda sumažinti aplinkoje esančių karcinogenų poveikį.

Dr. J. Bauman bendradarbiavo su Pitsburgo universiteto medicinos profesoriumi Danieliu E. Johnsonu, kuris yra UPCI Galvos ir kaklo vėžio tyrimų programos vyresnysis mokslinis bendradarbis. Kartu jie laboratorijoje tyrė sulforafaną. Kelis mėnesius dr. D. Johnsonas ir jo komanda davė sulforafano pelėms, turinčioms polinkį į burnos vėžį. Paaiškėjo, kad tokioms pelėms smarkiai sumažėjo recidyvų ir pakartotinių auglių tikimybė.

„Akivaizdus sulforafano pranašumas pelių burnos vėžio prevencijoje suteikia vilčių, kad šis puikiai toleruojamas komponentas panašiai padės nuo burnos vėžio apsisaugoti ir žmonėms, kuriuos chroniškai veikia aplinkoje esantys teršalai ir karcinogenai“, – pasakė dr. D. Johnsonas.

Dr. J. Bauman atliko bandymą, kuriame dalyvavo 10 sveikų savanorių. Jie gėrė vaisių sultis su brokolių daigų ekstraktu, turinčiu daug sulforafano. Savanoriai nepajuto jokio šalutinio poveikio, o jų burnos sienelėse pastebėti teigiami pokyčiai – tai reiškia, kad ši medžiaga buvo įsisavinta ir nukreipta į pažeidžiamus audinius.

Šių išvadų pakako pradėti klinikiniam bandymui, kuriame dalyvaus 40 savanorių, mediciniškai gydytų nuo galvos ir kaklo vėžio. Dalyviai reguliariai vartos kapsules su brokolio sėklų milteliais.

Mokslininkai mėgins nustatyti, ar jie gerai toleruoja tokį režimą ir ar jo pakanka, kad burnos sienelės būtų apsaugotos nuo vėžio. Šio bandymo išvados paklos pamatus didesniems klinikiniams bandymams.

„Tokią terapiją, kai vėžio prevencijai naudojami paprasti sėklų preparatai arba augalų ekstraktai, mes vadiname „žaliąja chemoprevencija“, – pasakė dr. J. Bauman. – „Žalioji chemoprevencija“ reikalauja mažiau pinigų ir mažiau šaltinių, nei tradiciniai farmaciniai tyrimai, be to, ją galima lengviau platinti besivystančiose šalyse, kuriose galvos ir kaklo vėžys yra gana didelė problema.“

Brokoliai kasdienėje mityboje

Tam, kad namie gamindami brokolius, neprarastumėte visų naudingųjų šios daržovės savybių, virti juos reikėtų ne ilgiau kaip 3 min. Geriausiai tai daryti garuose, taip būtų galima išsaugoti daugiausiai vitaminų. Dar geriau –  jei norite organizmui perduoti visą įmanomą brokolio naudą – valgykite juos neapdorotus. Tereikia juos gerai nuplauti po šiltu tekančiu vandeniu bei supjaustyti. Didesniam skoniui brokolius apliekite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis.

Mokslininkai nustatė, kad kramtant žalią brokolį iš jo išsiskiria stiprus antioksidantas, apsaugantis nuo vėžio. Tačiau verdant šią daržovę sunaikinamas fermentas, kurio reikia tiems antioksidantams, vadinamiems sulforafanais, susidaryti.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)