Daugelis žmonių be reikalo vengia žalumynų ir vitaminų bei mikroelementų šaltinio – špinatų.
© Shutterstock nuotr.

Kaip rašo DELFI.ee, valgydami špinatus būsite žymiai sveikesni ir stipresni.

Valo organizmą

Sveikata besirūpinančios moterys puikiai žino, kad bet kokias sveikatingumo procedūras geriausia pradėti nuo organizmo valymo. Moterys neieško lengvų kelių – perka iš kažkokių žolelių supresuotas tabletes, lašelius, darosi klizmas, geria vien kefyrą. Bet galima kur kas paprasčiau išvalyti organizmą – valgykite špinatus.

Juk ne veltui prancūzų mokslininkai pavadino špinatus pilvo šluota. Tyrimai rodo, kad špinatai šalina iš organizmo šlakus. Tiesa, patiekalus su špinatais reikia valgyti iš karto, nes po kiek laiko špinatuose susidaro kenksmingos azoto rūgšties druskos. Tiek atšildytų, tiek šviežių špinatų taip pat ilgai nelaikykite. Na o konservuotuose špinatuose vertingos medžiagos išlieka ilgai.

Raumenų grožis

Norinčioms padailinti raumenis sportuojančioms moterims labai naudingi špinatai, teigia švedų mokslininkai. Medicinos tyrimų duomenimis, kasdien suvalgant po 300 g špinatų, net minimaliai sportuojant raumenų masė didėja akyse.

Sveikatai

Špinatais gydo tiek tradicinės, tiek liaudies medicinos atstovai. Pavyzdžiui, yra nemažai maisto papildų iš špinatų. O špinatų nuoviru gydo gerklės ir kvėpavimo takų ligas. Špinatų sultimis gydo skrandžio ligas. Manoma, kad špinatai naudingi dantenoms. Tai ypatingai aktualu moterims, kadangi dėl hormonų svyravimo (dėl menopauzės, nėštumo metu) moterims dilesnė dantenų ligų grėsmė.

Medikai teigia, kad špinatai saugo nuo mažakraujystės ir nuo auglių. Įtraukti į racioną špinatų rekomenduojama gydant tuberkuliozę, hipertoniją, anemiją, nervų ligas, pervargimą ir cukrinį diabetą.

Špinatai vertingi tuo, kad juose daug askorbo rūgšties, karotino, vitaminų, baltymų, geležies, fosforo ir kalcio. Tiesa, špinatai gali būti ir kenksmingi – jų nerekomenduojama valgyti turint inkstų akmenų, sergant podagra, dvylikapirštės žarnos, kepenų, tulžies pūslės ligomis.

Lapinė daržovė ant stalo

Tai veikiau mėgstančių auginti žalumynus ir daržoves privilegija. Patarimas pirkėjams – rinkitės špinatus, kurių lapai dideli, mėsingi, tamsiai žalios spalvos, o prie šaknų kiek rožiniai. Na o panorėję kažką pasigaminti, pavartykite kulinarines knygas ir įsitikinsite – iš špinatų gaminamos ir salotos, ir sriubos, ir užkepėlės, ir padažai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ministerija nenori tylėti apie 404 eurų algą mokytojams: uždirba kur kas daugiau (129)

Po to, kai DELFI paviešino skaičius, kiek mokytojų Lietuvoje trūksta iki mokslo metų pradžios...

1 euras Odesoje – per dideli pinigai: parodė, ką galima nusipirkti uz centus (22)

Pigiau nei Odesoje – sunku surasti. Šiame Ukrainos kurorte už centus galite važinėti viešuoju...

K. Girnius. Ar lietuviai buvo sovietų genocido auka? (42)

Mėnesio pradžioje JTO tyrimo komisija dėl Sirijos pareiškė, kad Islamo valstybė jau trejus metus...

Bankas įspėja – daliai klientų paslaugų įkainiai didės (102)

Pristatant šiemetinę naujovę – pagrindinių bankinių paslaugų krepšelį – buvo žadama, kad...

Policija ieško į susišaudymą Vilniuje, kaip įtariama, įsivėlusio O. Pikul-Jasaitienės brolio (20)

Pirmadienio vakarą Vilniuje , Antakalnio gatvėje, aidėjo šūviai. Policijos duomenimis,...

9 patarimai, į ką atkreipti dėmesį renkantis būstą (4)

Tobulo būsto nėra – kiekvienas turi didesnių ar mažesnių trūkumų. Vis dėlto geriau apie juos...

Pasigedusi iššūkių metė pelningą profesiją: naują darbą būtų sutikusi dirbti už dyką (2)

Lietuvoje ryškėja nauja nemaloni tendencija, skelbiama, kad jau pradeda trūkti kvalifikuotų...

Nacionalinio parko saugotojai savo kieme nepastebėjo nelegalaus statinio: iki tragedijos buvo vienas žingsnis (61)

Trakų istorinio nacionalinio parko (TINP) valdomame Užutrakio dvare vos per plauką išvengta...

„Via Baltica“ rekonstrukcija: kelininkai ir gyventojai iškasė karo kirvį (30)

Planas rekonstruoti „ Via Baltica “ kelyje esančias sankryžas sukėlė didelį kai kurių...

Vasarinės spūstys bando vilniečių nervus: įvardijo problematiškiausias vietas (24)

Kamščiai keliuose daugumą vairuotojų varo iš proto ir tampa rimtu kantrybės išbandymu, o užvis...