Žinia tėvus apskriejo akimirksniu

„Gruodžio 22 d. mūsų grupė kaip tik susirinko į salę – į kalėdinį renginį, kuriame dalyvavo ne tik vaikai, bet ir tėvai, o jau kitą dieną mums visiems skambino pavojaus varpais ir paragino bėgti į polikliniką, kad gautume dozę antibiotikų. Mano vaikas jau persirgęs šia liga, tad aš puikiai žinau, kokia ji pavojinga, žinau, ką tenka patirti, kai tavo vaikas guli reanimacijoje. Taigi kiti tėvai tikrai turi ko nerimauti“, - pasakojo jauna mama.

Anot jos, prieš keletą mėnesių šioje įstaigoje buvo salmoneliozės protrūkis – tąkart sirgo ir jos vaikas, kuris dėl sunkios būklės vėl buvo atsidūręs reanimacijoje.

Tuo tarpu darželio-mokyklos direktorė Regina Jurgaitytė tikino apie liūdną įvykį sužinojusi tik po švenčių, pirmadienį atėjusi į darbą. „Šiandien kalbėjomės su sergančio vaiko mama – krizė jau praėjo. Vaikas iš reanimacijos pervestas į skyrių, temperatūros nebeturi, laksto, sloga taip pat praeina. Dabar laukiama tik kraujo tyrimo, po kurio spręs, ar vaikas jau gali važiuoti namo. Bent jau kol kas daugiau niekas nesusirgo – mes susiskambinome su visais tėvais“, - pasakojo pašnekovė.

Visuomenės sveikatos specialistai įstaigai persiuntė atmintinę apie meningokoką, kurioje aprašomas ligos sukėlėjas, simptomai, ligos eiga ir veiksmai, ką daryti su ja susidūrus. Atmintinės dalinamos arba siunčiamos elektroniniu paštu tėvams.

„Kai kurie tėvai jau išgėrę vaistų. Pasirodo, jie sužinojo tą pačią dieną. Vienas mūsų tėvelis yra aktyvus – jis visiems suskambino. Natūralu, kad tėvai buvo sunerimę“, - teigė R. Jurgaitytė.

Vilniuje šiemet mirė penki žmonės

Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotojos Birutos Zdanevičienės, žmonių imlumas meningokokui nėra didelis, bet penkių žmonių gyvybių dėl grėsmingos žaibinės ligos eigos Vilniaus medikams išgelbėti nepavyko. Šiemet nuo meningokokinės infekcijos mirė du kelių mėnesių amžiaus kūdikiai, du moksleiviai, 19-metis jaunuolis ir jauna moteris.

Per vienuolika mėnesių Vilniaus mieste šia infekcija sirgo 28 žmonės: 8 vaikai iki 5 metų amžiaus, 10 moksleivių ir 10 suaugusiųjų. 2010 metais buvo užregistruota 12 meningokokinės infekcijos atvejų, iš jų: 8 ikimokyklinio amžiaus vaikai, keturi suaugusieji. Pernai Vilniuje tik vieno suaugusiojo liga baigėsi mirtimi.

Visoje Lietuvoje meningokoko infekcija šiemet diagnozuota 76 asmenims, iš jų 46 – nepilnamečiams. Tuo tarpu pernai sirgo tik 36 asmenys (iš jų – 30 nepilnamečiams). Iš viso nuo šios ligos šiemet mirė 7 žmonės, teik pat – ir pernai.

Meningokokine infekcija dažniau serga naujagimiai, kūdikiai, vaikai iki penkerių metų amžiaus. Taip pat susirgimų padaugėja paauglystės periodu, jauniems žmonėms iki 25 metų. Bakterinė meningokokinė infekcija plinta per seiles: kosint, čiaudint, valgant, geriant iš bendrų indų, dalijantis higienos priemonėmis, cigarete, bučiuojantis. Užsikrečiama nuo sergančio asmens ar sveiko bakterijų nešiotojo. Suaugusieji dažniausiai ir būna bakterijų nešiotojai. Manoma, kad apie 5-10 proc., o sergamumo meningokokine infekcija pakilimo metais 20-30 proc. žmonių gali būti meningokokų nešiotojai, patys nejausdami jokių ligos simptomų.

Meningokas paprastai prasideda staigiu karščiavimu

Svarbu žinoti, kad sukėlėjas labai neatsparus, greitai žūna aplinkoje nuo išdžiūvimo, šalčio, aukštos temperatūros, todėl profilaktiškai rekomenduojama vėdinti patalpas bei jas valyti drėgnu būdu.
Meningokokinės infekcijos susirgimų padaugėja žiemą, pavasarį, tačiau galima užsikrėsti ir bet kuriuo metų laiku. Gleivinių barjerą ir bendrą organizmo atsparumą ypač sumažina tiek aktyvus, tiek pasyvus rūkymas.

Artimą sąlytį turėjusiems asmenims patartina 10 dienų stebėti sveikatos būklę (kasdien matuoti temperatūrą). Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, sprando sustingimas, vėmimas, odos bėrimai), specialistai nedelsiant pataria kreiptis į gydytoją. Esant ypač artimam kontaktui su susirgusiuoju, skiriama vienkartinė antibiotikų dozė. Bet kuriuo atveju dėl tikslesnių rekomendacijų būtina pasitarti su savo šeimos gydytoju.

Pagrindiniai meningokoko požymiai – staigus sukarščiavimas, ligonį vargina labai stiprūs galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, kaklo raumenų rigidiškumas (stingimas, atsirandantis dėl raumenų įtempimo). Labai grėsmingas meningokokinės infekcijos požymis – ant odos atsiradę mažyčiai raudoni taškeliai (kraujosruvos), kurie pradeda greitai plisti. Paspaudus tose vietose, jie nepranyksta ir nepabąla.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)