"Dabar rotaviruso sezonas. Paprastai protrūkis prasideda gruodį ir nuslūgsta tik balandį. Vasarį bus pats pikas", - kalbėjo VVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Natalija Beliakova.

Ji pasakojo, kad yra atvejų, kai rotavirusas išguldo visą šeimą, suremia kelis vieną darželio grupę lankančius mažamečius.

"Tačiau situacija valdoma. Darželiai apie susirgimus informuoja ir imasi tam tikrų priemonių.Pavyzdžiui, pagal nustatytas taisykles auklėtiniui susirgus, jis turi būti izoliuojamas nuo kitų vaikų. Po to, kai mažylį pasiima tėvai, kambarėlis, kuriame vaikas jų laukė, yra išvalomas ir dezinfekuojamas", - aiškino N.Beliakova.

Darželio auklėtinių tėvai apie rotaviruso atvejį ugdymo įstaigoje privalo būti informuoti.

"Tada jie patys sprendžia, kaip elgtis: ar vaiką ir toliau leisti į darželį, ar ne. Inkubacinis laikotarpis rotavirusinei infekcijai yra apie septynias dienas," - atkreipė dėmesį VVSC atstovė.

Pagrindinis būdas apsisaugoti nuo rotaviruso - rankų higiena. Patariama rankas plauti ne tik vandeniu, bet ir muilu. Taip esą žūsta apie 90 proc. bakterijų. Rankas patariama plauti grįžus iš prekybos centrų, darželio, kitų viešų vietų.

Rotavirusu dažniausiai serga mažyliai nuo trijų mėnesių iki ketverių penkerių metų.

"Vyresni vaikai irgi suserga šia liga, tačiau jų ligos formos dažniausiai būna lengvesnės. Ligos eiga suaugusiesiems priklauso nuo jų imuniteto. Sunkiau ligą iškenčia vyresnio amžiaus žmonės", - sakė N.Beliakova.

Tuo metu Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė sako, kad sergamumas gripu sostinėje kiek sumažėjo.
Bendras sergamumas gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Vilniuje šiuo metu - 106 atvejai 10 tūkst. gyventojų.

"Tačiau šią savaitę gripo atvejų sumažėjo vienu procentu - nuo 6 iki 5 proc. Sergamumas nekyla, todėl epidemijos Vilniuje skelbti tikrai negalvojame", - teigė G.Aleksienė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją