„Kaune diagnozę nustatė gana greitai: uždelsta gripo forma, kuri komplikavosi į pūlingą meningitą. Čia dirbantys specialistai negalėjo suprasti savo kolegų Vilkaviškyje aplaidumo, ar nekompetencijos. Kodėl diagnozė nenustatyta anksčiau ir neskirtas tinkamas gydymas. Tos keliolika valandų buvo lemtingos, brolis mirė taip ir neatsigavęs iš komos. Kai visi šalyje minėjo kovo 11 d. mes laidojome: tėtį, vyrą, sūnų, brolį, draugą, kolegą”, – laiške DELFI rašė vos 34 metų amžiaus mirusio Alvydo Kasiliausko sesuo.

Moteris kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministrę Rimantę Šalaševičiūtę, prašydama „labiau atkreipti dėmesį, kokie gydytojai specialistai dirba, konsultuoja, nustatinėja diagnozes, teikia pagalbą žmonėms ne tik didžiuosiuose Lietuvos mietuose: Kaune, Vilniuje, Klaipedoje, bet ir mažesniuose miesteliuose, tokiuose kaip Vilkaviškis“.

Pasak velionio sesers, čia žmonės taip pat nori gyventi, o susirgę kreipiasi pagalbos į gydytojus specialistus ir tikisi konsultacijos, tikslios diagnozės, tinkamo gydymo.

Kaltina abejingumu

Brolio moteris neteko kovo 6 d. Kaip rašo laiške, sveikas, energingas, augalotas vyras, kuris ilgą laiką dirbo Miškų urėdijoje, priklausė Paežerių medžiotojų būreliui, buvo aktyvus visuomenės narys, turėjo šeimą ir du mažamečius vaikus, bet susirgo gripu. Kai savijauta pablogėjo, kovo 1 d. apie 14 val. kreipėsi į Vilkaviškio ligoninės priimamąjį skyrių.

„Čia turintys dirbti kvalifikuoti specialistai privalo suteikti pirmąją pagalbą, nustatyti ligos priežastį, šiuo atveju į ligonį pažiūrėjo abejingai, net nepadarę tyrimų, suleido vaistų nuo skausmo ir liepė sunkios būklės ligoniui važiuoti namo“, – piktinosi velionio sesuo.

Pasak moters, po kelių valandų dar labiau pablogėjo brolio sveikata. Su nežmonišku galvos skausmu ir labai aukšta temperatūra jis į tą pačią ligoninę buvo pristatytas apie 6 val. Pasak sesers, tik tuomet medikai jį labai greitai išsiuntė į Kauną.

Be tėvo liko 8 metų dukra ir trimetis sūnus

„Ar teisinga, kad dėl mūsų specialistų nekompetencijos ir neatsakingumo brolio dukrytei reikėjo rašyti laišką tėčiui: ,,Mielas Tėveli, mums visiems labai liūdna, kad tu mirei…“. Kaip paaiškinti 8 metų dukrai ir 3 metukų sūnui, kodėl jų tėvelis dabar numirė? Kodėl, kai juos veži pas gydytoją, jie pasveiksta, o tėvelis nepasveiko? Kodėl Jiems gydytoja daro tyrimus, o tėveliui nepadarė? Kodėl?...“ – kėlė klausimus sesuo. Pati taip pat klausė: ar teisinga, kad tėvai palaidojo jauniausią sūnų? Ar teisinga, kad važiuoja aplankyti brolio į Vilkaviškio kapines, kur ant kryžiaus kabo lentelė su užrašu: Alvydas Kasiliauskas 1979-2015 m.

Paskambinus į Vilkaviškio ligoninę, vyr. gydytojo pavaduotojui nereikia patikslinti, dėl kokio paciento kreipiamės. „Labai gaila mirusio paciento artimųjų – žmonos, sesers, vaikų, tačiau šiuo atveju mirtį nulėmė ne aplaidumas ar nekompetencija, o liga“, – sakė Petras Arūnas Vaitiekūnas.

Nuvilnijo žinia per miestelį

Gydytojas patvirtino, kad pacientas į Vilkaviškio ligoninę kreipėsi sekmadienį po pietų, dėl ausies skausmo.

„Kadangi nebuvo daugiau simptomų, žmogus net nekarščiavo, jam buvo skirta skausmą malšinančių vaistų ir nukreipimas kitą rytą pas ausų ligų gydytoją. Naktį paciento sveikata pradėjo blogėti, jis vėl buvo atvežtas pas mus ir įtariant meningoencefalitą išvežtas į Kauno klinikas“, – pasakojo gydytojas.

P. A. Vaitiekūnui „tiesiog širdį suspaudė, skaitant, kas rašoma kreipimesi į ministrę“. Tačiau dėl netekties kaltinti Vilkaviškio gydytojus nekompetencija, jo įsitikinimu, pagrindo nėra.

„Žinote, Vilkaviškis – mažas miestelis. Žinia apie meningoencefalito infekciją iš karto nuvilnijo. Tačiau jūs supraskite, mes negalime visų punktuoti ar iš karto įtarti meningoencefalitą, jei žmogui skauda ausį, o prieš savaitę buvo peršalęs“, – kalbėjo vyr. gydytojo pavaduotojas.

Kaip vėliau išsiaiškino, apžiūrint pacientui skaudančią ausį „iš jos net nesekretavo“. „Kur būna medikų neatidumo, ten būna, tačiau čia – tikrai ne toks atvejis“, – kartojo ligoninės administracijos atstovas, pridurdamas, jog ligoniui net nebuvo visų trijų meningitui būdingų simptomų, „buvo galvos skausmas ir karščiavimas, tačiau pykinimo iki vėmimo ir kitų – ne“.

Ar galėjo įtarti, kad ausies skausmas taip baigsis?

„Kai ryte pacientas atvyko su skaudančia galva, karščiuojantis su sutrikusia sąmone, jis iš karto buvo išvežtas į Kauną“, – sakė vyr. gydytojo pavaduotojas.

Kai vyras į priimamąjį atvyko pirmą kartą P. A. Vaitiekūno žodžiais, liga dar nebuvo subrendusi. „Gydytoja irgi išgyvena baisiausiai. Ar galėjo pagalvoti, kad ausies skausmas gali taip baigtis. O kai atsirado naujų simptomų, iš karto nustatė ligą. Kaip ji vystėsi, daugiau galėtų paaiškinti kauniečiai, nes aš tik iš mirties liudijimo žinau galutinę diagnozę. Pneumokokinis meningitas labai sudėtinga infekcija, sukelianti plaučių uždegimą, meningitą ir vidurinės ausies uždegimą. Ar tai gali būti gripo komplikacija teigti negaliu, nes dokumentų iš Kauno negauname“, – paaiškino Vilkaviškio ligoninės atstovas.

Dėl kolegų gydytojas buvo tikras šimtu procentų, nes gerai pažįsta specialistus, kurie pacientą žiūrėjo. „Visi dėl žmogaus mirties išgyvenam. Pasiekė gandai, kad artimieji kreipsis į teismą, tačiau ir aš pats tik tiek, kiek pacientą apžiūrėję gydytojos, būčiau padaręs. Be galo gaila šeimos, tačiau ir daktarų, ant kurių krito šešėlis“, – sakė P. A. Vaitiekūnas.

Efektyviausia apsauga – skiepai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pneumokokinė infekcija (Streptococus pneumoniae) yra viena dažniausių plaučių uždegimo bei viduriniosios ausies uždegimo priežasčių.

Dažniausiai pneumokokinė infekcija sukelia plaučių uždegimą, bet gali ir meningitą, anginą, endokarditą arba kt. susirgimus.

Streptococcus pneumoniae bakterija tai dažnai žmonių nosiaryklėje randamas mikroorganizmas, aptinkamas beveik pusei sveikų vaikų. Pneumokokinis meningitas, septicemija ir pneumonija dažniausiai nustatoma vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis.

Oro lašeliais plintančios ligos prevencijai itin svarbios nespecifinės apsaugos priemonės: imuniteto stiprinimas, bendri asmens higienos įgūdžiai, tačiau Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad pati efektyviausia apsauga nuo pneumokokinės infekcijos – skiepai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (632)