Pasirodo, pagal šį amžių galima pamėginti nuspėti, kiek metų gyvensite, rašoma „The Sun“.

San Diege įkurtame Kalifornijos universitete atliktų tyrimų duomenimis, vėlyvų menstruacijų sulaukusios moterys turi didesnę tikimybę pragyventi iki 90-ies.

Mokslininkai, išanalizavę Moterų sveikatos iniciatyvos (WHI) pateiktus duomenis, surinktus apklausus 16 tūkst. pomenopauzinio amžiaus moterų, išsiaiškino, kad tos, kurioms mėnesinės prasidėjo vėliau nei 12-os metų, tikėtina, gyvens ilgiau.

Gyvenimo trukmę gali nurodyti ir amžius, kada įvyko menopauzė.

Kuo šis pokytis vėlesnis (pavyzdžiui, sulaukus 50-ies), tuo labiau tikėtina, kad pavyks sulaukti 90-ies.

Kad ir keista, vėliau sulaukiančios mėnesinių ir vėliau pereinančios į pomenopauzinį laikotarpį, rečiau rūko ir rečiau suserga cukriniu diabetu.

Mokslininkai sako, kad nėra visiškai aišku, kodėl amžius, kada prasideda menstruacijas, ir amžius, kada jos baigiasi, turi įtakos gyvenimo trukmei.

Tyrimo iniciatorius Aladdinas Shadyabssako: „Mokslininkų komandai pavyko išsiaiškinti, kad moterys, kurių menstruacijos vėlesnės, rečiau patiria tam tikrų sveikatos problemų, pavyzdžiui, rečiau serga koronarinėmis širdies ligomis. Be to, tos, kurioms mėnesinės atsiranda vėliau, apskritai pasižymi geresne sveikata. Taip galima paaiškinti mūsų tyrimo rezultatus.

Tokie veiksniai kaip rūkymas daro neigiamą įtaką širdies ir kraujagyslių sistemai bei kiaušidžių būklei, todėl rūkančiąsias menopauzė gali ištikti anksčiau. Vėlai menopauzės sulaukiančios ir ilgiau vaisingomis būnančios moterys rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)