Šiemet mokslininkai sukėlė karštą diskusiją, pareiškę, kad du trečdaliai visų vėžio rūšių yra veikiau nesėkmė, nei kokių nors veiksnių, kaip antai, rūkymas, padarinys, informuoja BBC.

Na o naujame tyrime, išspausdintame žurnale „Nature“, rašoma, kad tik 10–30 proc. vėžio atvejų galima sieti su nesėkme.

Specialistų teigimu, analizė atrodo įtikinamai.

Vėžys kyla, kai organizme kamieninė ląstelė ima nekontroliuojamai daugintis.

Tai gali sukelti vidiniai veiksniai, susiję su paveldimumu, pvz., mutacijų rizika kyla kas kartą, kai ląstelė dalinasi, arba išoriniai veiksniai, kaip antai, rūkymas, radiacija ir daugelis kitų veiksnių.
Ginčytasi dėl vidinių ir išorinių veiksnių svarbos.

Sausį žurnale „Science“ pateiktame straipsnyje mėginta paaiškinti, kodėl kai kurie audiniai yra milijonus kartų labiau pažeidžiami nei kiti, ir juose išplinta vėžys.

Naujausiame tyrime, kurį atliko gydytojų komanda iš Stony Brook Vėžio centro Niujorke, į problemą pažvelgta kitu kampu, pasitelkus kompiuterinius skaičiavimus, gyventojų duomenis ir genetinius metodus.

Medikų teigimu, rezultatai parodė, kad 70 – 90 proc. vėžio rizikos kyla dėl išorės veiksnių.

Daktaras Yusufas Hannunas teigė BBC: „Išorės veiksniai labai svarbūs, žmonės negali slėptis už nesėkmės. Jie negali rūkyti ir sakyti, kad jiems tiesiog nepasisekė, jei susirgo vėžiu. Tai tarsi revolveris, išorės rizika yra viena kulka. Žaidžiant rusišką ruletę vienas iš šešių susirgs vėžiu – štai ir nesėkmė. O rūkalius įsideda į revolverį dar dvi ar tris kulkas ir spaudžia gaiduką. Yra sėkmės aspektas, juk ne kiekvienas rūkantysis suserga vėžiu, tačiau jie turi mažai vilties. Visuomenės sveikatos apsaugos požiūriu, norime išimti kuo daugiau kulkų. Yra kur darbuotis, nes ne visi išorės veiksniai identifikuoti, ne visų galima išvengti.

Profesorius Kevinas McConway teigė: „Jie pateigė gana įtikinamų įrodymų, kad išorės veiksniai turi daug įtakos vėžio rizikai. Net jei kas patiria svarbius išorės rizikos veiksnius, tai, savaime suprantama, nerodo, kad žmogus būtinai susirgs vėžiu – visada gali būti įvairiai. Tačiau šis tyrimas dar kartą rodo, kad reikia žvelgti giliau, nei šansai, sėkmė, norint suprasti (kodėl susergama) ir apsisaugoti nuo vėžio.“

Na o gydytoja Emma Smith iš Britanijos vėžio tyrimų centro akcentavo: „Nors sveiki įpročiai – nerūkymas, sveiko svorio palaikymas, sveika mityba, alkoholio atsisakymas – nėra garantija, kad žmogus nesusirgs vėžiu, visgi jie žymiai sumažina šios ligos grėsmę.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)