Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (108)
Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.
© Shutterstock nuotr.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Sveikatos naujienos

Hepatito virusai plinta skirtingais būdais (1)

Liepos 28-ąją minima Pasaulinė hepatito diena. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai įspėja, kad šia kepenis pažeidžiančia liga galima užsikrėsti tiek per neplautas rankas ir maistą, tiek per nesaugų elgesį, ir primena pagrindinius apsisaugojimo nuo jos būdus.

Paaiškino, ar mobilieji telefonai išties gali sukelti vėžį (12)

Jau daugelį metų tyrėjai mėgina išsiaiškinti, ar mobilieji telefonai gali padidinti riziką susirgti vėžiu, ar ne.

Negaluojančiai katei padėti nusprendusi moteris mirė po 10 dienų: tai pirmas toks atvejis (23)

Japonijos Sveikatos ministerija pranešė, kad pernai metais viena šalies gyventoja mirė nuo erkių sukeliamos ligos po to, kai jai įkando benamė katė. Tai galimai pirmas ligos perdavimo tarp žinduolio ir žmogaus atvejis, rašo bbc.com.

Į ligoninę galima patekti ir po mašalų atakos (5)

Retam kuriam poilsiaujant gamtoje pavyksta išvengti kraujasiurbių ir kitų vabzdžių atakų. Todėl specialistai pataria prieš ruošiantis į kelionę ar net trumpą išvyką pasirūpinti tinkama apsauga ir pirmosios pagalbos priemonėmis.

Yra pavojingesnių dalykų už cukrų (16)

Cukrus, aišku, saldus, bet kenkia figūrai, širdžiai ir protui. O dar ir piniginėn kėsinasi. Tad kaip suktis iš padėties? Nors pakeisti cukrų nelengva, tačiau žmogaus genijus nugalėjo ir dabar dirbtinių saldiklių tikrai netrūksta. Tik ar tai reiškia išsivadavimą iš lipnios cukraus vergijos, ar Pyro pergalę?