Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (108)
Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Sveikatos naujienos

Vandens ir medaus derinys – puikus ginklas prieš nemalonią infekciją (2)

Didžiosios Britanijos mokslininkai teigia, kad ligoninių pacientams nuo šlapimo takų infekcijų veiksmingai gali padėti medaus ir vandens tirpalas.

Šį rudenį – dvigubas virusų kirtis (39)

Ruduo įsibėgėja – darbovietėse, mokyklose, autobusuose daugėja sloguojančių, čiaudinčių, kosinčių žmonių. Virusų pakirsti panevėžiečiai užplūdo gydymo įstaigas. Šiemet ūmių virusinių kvėpavimų takų infekcijos atvejų kaip niekad daug.

Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai popietei tapo XXI a. mokslininkais (1)

Labdaros ir paramos fondas „Mamų unija“ kartu su bendrove „Maxima LT“ lankėsi Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų onkohematologijos skyriuje, kurio pacientams surengė mokslinę popietę.

Dvi komandos sujungė jėgas kovai su vėžiu (11)

Dvi išskirtinai profesionalios ir patyrusios Lietuvos medikų komandos sujungė jėgas kovoje prieš XXI amžiaus rykšte vadinamą ligą – vėžį.

Ryškėja nauja pirkėjų tendencija: atsisako vieno ar kito ingrediento (2)

Kuri mitybos teorija užkariavo lietuvių lėkštes? Be tradicinio maisto, kuriam neabejotinai priklauso mėsa, savo nišą šalyje atranda labiau specifinės, vegetarams ir veganams skirtos kavinės.