Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (108)
Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikatos naujienos

Indijoje gimė sunkiausia pasaulyje mergaitė (1)

Indijos pietuose gimė „sunkiausia pasaulyje mergaitė“, praneša „The Daily Mail“. Naujagimės svoris – 6,8 kilogramo. Kaip pažymi leidinys, paprastai tiek sveria šešių mėnesių kūdikiai.

Profesorė paaiškino, ar kasdien naudojami dezodorantai sukelia vėžį (40)

Prieš keletą dienų stilistė Agnė Jagelavičiūtė feisbuke pasidalino aktualia įžvalga – šylant orams nosį vis dažniau riečia nemalonus svetimo prakaito kvapas. „2016. Neišgelbės nei išraiška, nei tašė“, - socialinėje erdvėje pareiškė moteris, sulaukdama tūkstančių like'ų.

Ką privalu žinoti renkantis savo būsimą gydytoją (4)

Šiandien pas gydytoją Lietuvos gyventojai vis dažniau lankosi ne tik norėdami išspręsti konkrečią problemą, bet ir siekdami profilaktiškai pasitikrinti sveikatą ar pasikonsultuoti.

Kviečia tapti kraujo donorais (9)

Pastaruoju metu Lietuvos miestų – Jurbarko, Vilkaviškio, Lazdijų, Šalčininkų – sveikatos priežiūros įstaigų pacientams prireikė turinčių A(II)+, A(II)-, 0-(I) grupes donorų kraujo.

Sergantieji išsėtine skleroze raginami neužsidaryti namuose (2)

Trečiadienį minint Pasaulinę išsėtinės sklerozės dieną, pacientų atstovai ragina šia liga sergančiuosius neužsisklęsti, taip pat sako pasigendantys slaugos ir reabilitacijos paslaugų.