Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (99)
Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
Registruoti (6) Anonimiški (93)
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikatos naujienos

Pražūtingas siekis sulieknėti: 21 metų mergina mirė nuo dietinių piliulių (24)

Britanijoje pradėtas tyrimas dėl studentės, vartojusios liekninančias piliules, mirties. Tabletes, kurios, kaip manoma, buvo itin nuodingos, mergina įsigijo internetu.

Nepakeliamai skaudėjo nugarą, tačiau retą ligą rado kitur (2)

Nuo plaučių ligos, kurios net pavadinimo nesame girdėję, Amerikoje miršta tiek pat žmonių, kiek ir nuo krūties vėžio. Tačiau apie idiopatinę plaučių fibrozę kalbama mažai. Ir gydytojų galimybės ligoniams padėti menkos. Didžioji dauguma ligonių, susirgusių šia liga, neištveria nė ketverių metų. Ar iš tiesų nėra jokios vilties?

Ką daryti, kad gydantis nuo vėžio nereikėtų gerti šlapimo ar žibalo? (13)

Kuo mažiau žmogus žino apie savo ligą, tuo mažesnės jo galimybės pasveikti, todėl medikai visada ragina ligonius domėtis savo diagnoze, dalyvauti gydymo procese, klausti visko, kas jiems rūpi. Sergant tokiomis sunkiomis ligomis, kaip vėžys, nereikėtų pamiršti ir augalų gydomųjų savybių, pasidomėti galimybėmis radikalų gydymą derinti su augalų terapija (fitoterapija).

Pasieniečių sraigtasparnis gabeno donoro širdį (5)

Naktį iš pirmadienio į antradienį iš Kauno donorinės ligoninės į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas buvo pergabenta donorinė širdis.

Visa tiesa apie arbatas: kuri turi antivėžinių savybių, o kurios gerti nerekomenduojama (64)

Nuo žaliosios iki raudonosios, nuo baltosios ir ramunėlių – arbatose gausu flavonoidų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų. Tūkstančius metų Rytuose vertinta kaip esminis elementas, garantuojantis gerą sveikatą, laimę ir išmintį, arbata patraukė ir vakariečių dėmesį – atskleidžiama skirtingų arbatos rūšių nauda žmogaus organizmui, rašo webmd.com.