Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (108)
Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.
© Shutterstock nuotr.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Sveikatos naujienos

Kas sukuria eiles pas gydytojus? (84)

Mėnesį vizito pas odos ligų gydytoją laukusi moteris įsitikinusi, kad eilės gydymo įstaigoje sukurtos dirbtinai – esą apsilankymo dieną ji rūbinėje tematė tris paltus, o medikai, anot jos, sėdėjo be darbo.

Pediatrai: jau greitai vaikų nebus kam gydyti (29)

„Vaiko priežiūra turi būti pediatro rankose“, – sako vaikų sveikatos situacija šalyje susirūpinę grandai, minėdami Lietuvos pediatrijos draugijos aštuoniasdešimtmetį. Jie neabejoja, kad jeigu būtų puoselėjamas šeimos gydytojo ir kartu su juo dirbančio pediatro modelis, neišgirstume ir apie smurto prieš vaikus protrūkius.

Stiklinėje „sveiko“ gėrimo – kraštutiniai cukraus kiekiai (7)

Vienas sveikos mitybos principų – saikingas saldumynų, pyragų, gėrimų ar kitų maisto gaminių vartojimas, kuriuose, ypač, nestokojama cukrų.

Jei jaučiate širdies plakimą (16)

Paprastai mes nejaučiame, kaip dirba širdis. Bet kai jos darbas pasunkėja, pulsavimas tampa lengvai pastebimas.

Liga, kurios gėdijasi visos: kada jau verta sunerimti ir ko imtis (18)

„Šokinėjau su vaiku ant batuto ir pajutau, kad atsitiko avarija“, – tokį pacientės pasakojimą išgirdo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja akušerė-ginekologė Irena Kirilova.