Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

 (99)
Vegetarai gyvena ilgiau, o vegetarizmo naudą ypač jaučia vyrai, teigia amerikiečių mokslininkai.
Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau
© Shutterstock nuotr.

Ištyrus 70 000 žmonių paaiškėjo, kad vegetarai gyvena ilgiau už valgančius mėsą, informuoja dailymail.co.uk.

Per šešerius tyrimo metus vegetarų mirtingumas buvo 12 proc. mažesnis.

Manoma, kad vegetarų, kurių mitybos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldytų grūdų gaminiai, kraujospūdis yra mažesnis, taip pat mažesnis cholesterolio lygis kraujyje, todėl jie gyvena ilgiau.

Nevalgant mėsos, sumažėja aukšto kraujospūdžio, medžiagų apykaitos sutrikimų, diabeto, širdies ligų ir daugelio chroninių ligų rizika.

Pavyzdžiui, apie 3 mln., arba 5 proc., britų yra vegetarai ir nevalgo mėsos ar žuvies. iš garsenybių paminėtinas Paulas McCartney ir jo duktė dizainerė Stella McCartney.

Tyrėjai iš Kalifornijos universiteto suskirstė tiriamuosius į penkias grupes: ne vegetarus, pusiau vegetarus, peskovegetarus (kurie valgo žuvį ir jūros gėrybes), ovolaktovegetarus (kurie valgo pieno produktus ir kiaušinius) bei veganus (kurie nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų).

Tyrėtų teigimu, vegetarai buvo vyresni, labiau išsilavinę, rečiau vartojantys alkoholį ir rečiau rūkantys, daugiau sportuojantys, plonesni, tarp jų buvo daugiau sukūrusių šeimas.

Paaiškėjo, kad vegetarams buvo 12 proc. mažesnė rizika mirti nuo kokios nors ligos, lyginant su ne vegetarais. Ypač sumažėjo vyrų vegetarų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Moterų mirtingumas nuo šių ligų nepakito, nes jos apskritai tokiomis ligomis serga rečiau.

Tyrėjai padarė išvadą, jog vegetarų gyvenimo trukmė pailgėja, nes jie nevalgo raudonos mėsos, valgo daugiau daržovių, todėl jų kraujospūdis būna žemesnis, kaip ir cholesterolio lygis kraujyje.

Nuo raudonos mėsos, ypač nuo jos gaminiuose esančių kai kurių ingredientų (natrio, nitritų, susidariusių kancerogeninių medžiagų) didėja chroninių ligų rizika, kaip antai, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio.

Vaisiai ir daržovės yra antioksidantai, todėl neutralizuoja žalingų cheminių medžiagų poveikį organizmui.

Dietologai pataria mažinti raudonos mėsos ir valgyti daugiau šviežių vaisių bei daržovių.

Na o anksčiau Britanijoje atliktas panašus tyrimas parodė, kad vegetarai rečiau serga vėžiu ir širdies ligomis.

www.DELFI.lt
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikatos naujienos

Černobylio avarijos įtaka lietuvių sveikatai: ką pavyko nustatyti po kelių dešimtmečių (46)

Avarija Černobylio atominėje elektrinėje, įvykusi 1986 m., iki šiol laikoma didžiausia tokio tipo avarija visoje branduolinės energetikos istorijoje pagal žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų nuo jos žmonių skaičių. Taip pat iki šiol tiriamos ir fiksuojamos jos pasekmės Lietuvos gyventojams.

Netikėtos priežastys, dėl kurių kamuoja nuolatinis nuovargis (12)

Lėtinio nuovargio sindromas šiais laikais darosi toks dažnas, kad jau nieko nestebina. Tačiau ne vieną garsenybę gydęs medikas iš Indijos Mosafaras Ali įspėja, kad tai pavojinga būklė. Kita vertus, jis pateikia keletą paprastų patarimų, galinčių padėti įveikti šią nemalonią būseną.

Mirtinos ligos randai: pažymėti visi, gimę iki 1980-ųjų (198)

Visi, gimę iki 1980 metų, pažymėti baisios ligos ženklu. DELFI domėjosi, kodėl būtent ant kairės rankos.

Keletas paprastų būdų, kaip nustatyti galvos skausmo priežastį (12)

Pasak Vakaruose praktikuojančio daugybės įžymybių gydytojo indo Mosafaro Ali, galvos skausmo priežastį įmanoma nustatyti pagal skausmo vietą ir pobūdį. Nustačius priežastį jau įmanoma su šiuo skausmu veiksmingai kovoti.

Prakalbo apie permainas: neskiepytų vaikų tėvams – baudos (301)

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė siūlo įteisinti tris privalomus skiepus ir numatyti pinigines baudas tėvams, atsisakantiems skiepyti vaikus, šeštadienį rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.