Dėl to Didžiosios Britanijos medikai ragina sumažinti maksimalias leistinas šio vaisto dozes. Tiesa, kol kas nėra aišku, ar saugu vartoti šį preparatą nedidelėmis dozėmis.

Pirmą kartą apie šio vaisto keliamą pavojų prabilta pernai rudenį, tačiau tada jokių priemonių nebuvo imtasi. Dabar ekspertai prakalbo apie Medicinos ir sveikatos apsaugos produktų reguliavimo tarnybos neveiklumą.

Citalopramas vartojamas gydant depresiją, nerimą, obsesinį-kompulsinį sutrikimą. Europos medicinos agentūra nustatė, kad šis medikamentas tris kartus dažniau sukelia širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus, lyginant su kitais antidepresantais. Pasirodo, didinant citalopramo dozę, gali išsivystyti širdies aritmija, tris kartus išauga mirtinai pavojingo širdies skilvelių virpėjimo rizika. Būtina pasakyti, kad citalopramo atitikmuo, žinomas escitalopramo pavadinimu, taip pat nėra visiškai nepavojingas.

Elektrokardiogramos tyrimai parodė, kad 60 miligramų citalopramo reikalauja dukart daugiau laiko širdžiai atsigauti po kiekvieno susitraukimo, lyginant su 20 miligramų doze. Nepriklausomi ekspertai ragina maksimalią citalopramo dozę sumažinti iki 40 miligramų (pagyvenusiems žmonėms – iki 20 miligramų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)