Kaip rašo DELFI.ua, vaisius ir daržoves žmonės valgė kur kas anksčiau nei grūdus, mėsą ir pieno produktus. Per tūkstančius metų prisitaikėme prie šio maisto, mums jo reikia. Dauguma vaisių – vitamino C, beta karotino, bioflavonidų, vaisių rūgščių, mineralinių druskų ir ląstelienos šaltinis.

Ką apie vaisius galvoja norintys sulieknėti ir specialistai? Kiek teisinga ar klaidinga paplitusi nuomonė?

Specialistų nuomonė šiuo klausimu skiriasi. Vieni teigia, kad vaisių geriau užkąsti prieš pietus, pavakariams, prieš miegą. Vėlai vakare geriau valgyti ne itin saldžius vaisius – obuolius, kriaušes, slyvas. O vynuogėse ir melionuose gausu angliavandenių, kurie pravers, jei vakare šoksite ar laukia meilės naktis, bet nebus naudingi prieš pat miegą. Be to, vaisiuose daug vandens, todėl jie netinkamas maistas prieš miegą. Kiti dietologai primena, kad ryte ir pirmoje dienos pusėje organizmas nusiteikęs perdirbti baltymus ir riebalus, o vakarop geriau įsisavinami angliavandeniai, tad vaisių sezonas – po pietų. Norintiems sulieknėti dažnai rekomenduojama vakarienei valgyti vaisių. Trečia nuomonė – vaisius galima valgyti bet kada, o geriausia – desertui.
Fruktozė – „pabėgantis“ cukrus, nuo jos mažesnis sotumo jausmas nei nuo gliukozės, o kalorijų – tiek pat. Iš fruktozės greičiau nei iš gliukozės susidaro riebalų rūgštys, kurių perteklius gadina figūrą.Be to, vaisi rūgštys dirgina skrandžio gleivinę, didina apetitą, todėl vaisių galima greitai persivalgyti, o bet koks persivalgymas ne į naudą figūrai.

Iš tiesų valgant nedidelį kiekį tiek saldžių, tiek nesaldžių produktų, galima lieknėti. Jei žmogus ramiai reaguoja į produktą, nesuvalgys jo per daug. O kai prasideda draudimai, kartais tarsi nutrūkstama nuo grandinės ir ko nors persivalgoma.

Iš tiesų saldžiuose vaisiuose daug greitai įsisavinamų angliavandenių (fruktozės, gliukozės ir sacharozės), tačiau jie kur kas mažiau pavojingi nei cukrus pyragėliuose ar tortuose. Teisybė, linkusiems tukti žmonėms patariama valgyti obuolius, kriaušes, uogas ir citrusinius vaisius. Tačiau dauguma nori atsikratyti 3, 5 ar 10 kilogramų, tad gali suvalgyti net ir saldžių vaisių. Suprantama, ne per daug.
Vaisiai ir džiovinti vaisiai nevirsta riebalais, tačiau kaupia riebalus iš maisto. Todėl, pavyzdžiui, braškės su grietinėle – ne norintiems sulieknėti. Na o turintys lėtai įsisavinamų angliavandenių ir mažai riebalų produktai, visų pirma – duona, užkerta kelią nutukimui.
Rekomenduodami džiovintus vaisius dietologai dažniausiai turi omenyje mišinį iš džiovintų obuolių, kriaušių, nedidelio kiekio džiovintų abrikosų ir razinų. Šio mišinio galima valgyti, kiek norite, jame mažai angliavandenių, nėra riebalų. Na o džiovintos mėlynosios slyvos, abrikosai ir razinos – kaloringi. Palyginkite: mėlynosios slyvos – 100 g / 242 kalorijos, džiovinti abrikosai – 100 g / 234 kalorijos, razinos – 100 g / 262 kalorijos, karamelės su džiovintais vaisiais – 100 g / 357 kalorijos, šokoladiniai saldainiai – 100 g / 569 kalorijos. Jei vietoje vieno saldainio suvalgysite vieną džiovintą slyvą, nesustorėsite, bet jei šluosite džiovintus vaisius saujomis, tikrai galite sugadinti figūrą.
Ananasai – unikalūs vaisiai, nuo senų laikų jais gydomi sąnarių uždegimai, jie gerina virškinimą, nes turi daug fermento bromelino, kuris ir laikomas riebalų degintoju. Iš tiesų šis fermentas skaido baltymus, o riebalų neveikia. Bet lieknėjant ananasai naudingi, bromelinas gerina kraujotaką, kiek spartina medžiagų apykaitą. Taigi norint atsikratyti antsvorio, valgykite ananasų ar vartokite papildų su bromelinu, tik jokiu būdu nedarykite iškrovos dienų vien su ananasais. Taip pat atsiminkite, kad ananasuose – daug agresyvių rūgščių, todėl jis netinka sergantiems gastritu, tiems, kam padidėjęs rūgštingumas, turintiems opų ir sergantiems alergijomis.
Taip galvojantys dažnai skundžiasi, kad per džiovintus vaisius sustorėjo. Džiovinti vaisiai – datulės, figos, mėlynosios slyvos – saldūs vaisiai, jų pačių cukrus – puikus konservantas. O sirupe mirkyti vaisiai – cukatai (kartais dar ir apvolioti cukraus pudroje) yra tas pats kaip saldainiai ar uogienė. Tai nereiškia, kad negalima jų valgyti, tiesiog reikia nepadauginti.
Jei tai sultys iš pakelių, į kurias deda cukraus, figūra jums nepadėkos. Šviežiai spaustos sultys vertingos, tik nepamirškite, kad sultys turi kiek daugiau kalorijų už vaisius, iš kurių spaudžiamos: 100 g apelsinų – 40 kalorijų, o 100 g apelsinų sulčių – jau 54 kalorijos. Be to, sultyse praktiškai nėra ląstelienos, jų galima greitai padauginti, taigi ir kalorijų galite suvartoti daugiau.
sultys
Uogienės, džemai ir kompotai – ne norintiems sulieknėti, juose per daug cukraus ir multivitaminų. Kur kas naudingesni su prieskoniais mirkyti vaisiai ir uogos, taip pat konservuoti natūraliose sultyse be cukraus. Tiesa, šis gaminimo būdas gana sudėtingas, mažai kas norės vargti. Užšaldytuose vaisiuose ir uogose geriausiai išsilaiko maistingosios medžiagos, o vitaminų – dar daugiau nei šviežiuose vaisiuose ir daržovėse. Tiesa, jeigu jie užšaldyti vakuuminėse pakuotėse, o ne šiaip sudėti į šaldiklį. Jeigu užšaldytuose vaisiuose daug ledo, didelės naudos nesitikėkite.
Ne, atvežtiniai vaisiai yra praėjusių metų derliaus, tad vertingi. Žinoma, juose iš dalies suiręs vitaminas C (išskyrus kivius ir citrusinius vaisius), riboflavinas, vitaminas B2, tačiau išlikusi ląsteliena, kalis, magnis, geležis, angliavandeniai. Svarbiausia, kad vaisiai nebūtų papuvę – nuo mažiausio puvėsio giliai išplinta toksinai. Na o cheminėmis medžiagomis apdorojami tik obuoliai ir kiti vaisiai su kieta žievele, per kuria chemikalai nepatenka į vidų. Galite pašveisti vaisius šepetėliu arba nulupti.
Prekybos centras

Kaip matote, vaisiai gali būti vertintini, norint sulieknėti, nuo jų galima ir sustorėti. Taigi atidžiai viską perskaitykite ir įsidėmėkite tris taisykles:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)