„Lietuvos ryto“ televizijos laida „Reporteris“ daro išvadą, kad keisto sprendimo priežastis – 11 mln. Lt kainuojantis diagnostikos aparatas, kurį pagal dabar galiojančias taisykles privalo turėti paslaugos teikiančios gydymo įstaigos. Tokių tomografų Lietuvoje tėra du – veikiantis Kauno klinikose ir stovintis saugykloje Vilniaus Santariškių ligoninėje.

Chirurgai tvirtina, kad jiems aparatas nereikalingas, tačiau ministras prieštaringai vertinamo įsakymo atšaukti neketina.

Svarbių neurochirurginių operacijų – dažniausiai onkologinių galvos auglių ar insulto padarinių- buvo atlikta ir kitose gydymo įstaigose tiek Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, nors formaliai jos operacijų atlikti negalėjo. Dabar gydymo įstaigas pasiekė Valstybinės akreditavimo tarnybos raštai, suskubta vykdyti prieš tryliką metų pasirašytą, neveikusį ir medikų bereikalingu vadinamą įsakymą.

“Dalį insult reikia operuoti, todėl kaip ir negalėtume operuoti. Būtų problema, - televizijos laidai sakė Neurochirurgų draugijos vicepirmininkas Antanas Gvazdaitis ir pridūrė, kad šiuo metu tik Kaune veikiantis ministro įsakymo reikalavimus atitinkantis tomografas dažniausiai nėra būtinas, per pastaruosius porą metų nė vienam neurochirurginiam ligoniui nebuvo skirtas jo tyrimas. Pasak jo, medikams kyla įtarimų, kad taip kovojama dėl ligonių srautų. – Tokios klaidos atrodo negražiai, įsakymą reikėtų keisti.”

Ministras V. Andriukaitis nesiruošia atšaukti įsakymo, sako, kad reikia sutvarkyti ligonių srautus taip, kad turimi brangūs tomografai būtų tinkamai išnaudoti.

Tuo tarpu LNK „Žinios“ pranešė, kad ministro patarėja Nora Ribokienė ramina, kad ligoninės teisės operuoti neurochirurginius ligonius nepraras. Akreditavimo įstaigos raštus ji pavadino skubotais, tikino, kad prieš 13 metų pasirašytas įsakymas yra neįpareigojantis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)