Vadinamasis snaudžiančio užpakaliuko sindromas – štai kas veda iš proto milijonus žmonių, teigia ekspertas.

Ši problema gali nusitaikyti į kiekvieną iš mūsų: į visus be išimties – nuo tų, kurie neskiria pakankamai laiko fizinei veiklai, iki profesionalių sportininkų.

Pavadinimą šiam sindromui sugalvojo Ohajo valstijos Wexnerio medicinos centro terapeutas Chrisas Kolba – jis nusako būklę, kai nusilpsta sėdmenų raumenys, o jų krūvis tenka kitiems.

Pirmą kartą apie šią būklę terapeutas susimąstė, kai viena iš jo klienčių, Jennifer Ernst, besirengdama maratonui, ėmė skųstis kelio skausmu.

„Bėgiojau ir toliau, tikėjausi, kad skausmas liausis. Galiausiai skausmas tapo toks stiprus, kad nebegaliojau treniruotis. Tai buvo veriantis kelio skausmas“, – pasakoja ji.

Sėdimas darbas
Atlikus magnetinio rezonanso tyrimą, paaiškėjo, kad įplyšęs meniskas, tad skubiai reikalinga operacija. Ch. Kolba išreiškė nuomonę, kad problema greičiausia prasidėjo ne pačiame kelyje, o aukščiau.

Vaizdo įraše terapeutas paaiškina problemos priežastis: „Manau, kad bėdos prasideda dėl didžiojo sėdmens raumens, kuris deramai neatlieka savo funkcijos. Visas žmogaus organizmas dirba kaip tarpusavyje susijusi sistema. Labai dažnai į mane dėl kelių ar klubų bėdų kreipiasi žmonės, kurių tikroji problema - silpti sėdmenų raumenys. Pati šio raumens pabaiga turėtų atlikti viso kūno atramos funkciją, būti savotišku sportuojant patiriamo streso ir šoko amortizatoriumi. Jeigu šis raumuo per silpnas, kitoms kūno dalims tenka per didelis krūvis, tad praktiškai neįmanoma išvengti traumų ir skausmo“.

Terapeuto teigimu, apsnūdęs sėdmenų raumuo gali pridaryti pačių įvairiausių bėdų – nuo chroniškų apatinės nugaros dalies skausmų iki menisko traumų, neretai pasibaigiančių kelio operacija.
Jeigu sėdmenų raumenys tinginiauja ilgesnį laiką, išderinama visa raumenų sistema, tad skausmas ima varginti net atliekant pačius paprasčiausius veiksmus, pavyzdžiui, einant.

„Didžiąją dienos dalį praleidžiant ant kėdės ar miegant embriono poza, sėdmenų raumenys ima silpti. Didesnis krūvis tenka kitoms raumenų grupėms“, – konstatuoja terapeutas.

Gera žinia ta, kad tempimo pratimai ir reguliarūs pasivaikščiojimai – pakankamos pastangos, siekiant užtikrinti, jog sėdmenų raumenys neapsnūs.

„Labai svarbu judėti, nepamirškite tempimo ir lankstumą gerinančių pratimų. Štai keli esminiai sėdmenų raumenų stiprinimo pratimai – pritūpimai ir įtūpstai“, – pataria ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)