Kinijoje laminarija vadinama jūros ženšeniu. Šis augalas, nuolat skalaujamas jūros vandens, savo lapuose prikaupia daugybę vertingų mikroelementų.

Jūrų dumbliuose gausu ir kalcio, netgi daugiau nei brokoliuose. Baltymų juose praktiškai tiek pat, kiek ankštinėse daržovėse. Taip pat daug vitamino B12, A, jau nekalbant apie tai, kad jūrų dumbliai – puikus ląstelienos šaltinis. Ir ne bet kokios, o tirpios ląstelienos, kuri virsta želė, sulėtina virškinimą, tad stabdo cukraus ir cholesterolio įsisavinimą.

Dar daugiau - jūros kopūstuose gausu algino rūgšties ir jos darinių – alginatų, kurie gerai sugeria vandenį ir išbrinksta, panašiai kaip kempinė, taip dirgindami gleivinės receptorius ir gerindami žarnyno peristaltiką. Šis vandens augalas veikia kaip lengvas vidurių laisvinamasis preparatas, todėl laminarija rekomenduojama esant lėtiniam vidurių užkietėjimui, enterokolitui, proktitui.

Naudingosios dumblių medžiagos teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda išvengti nutukimo ir diabeto. Teigiama, kad jos saugo organizmą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio.

DELFI rašė jau anksčiau, kad „Journal of Applied Phycology“ skelbiamose nedidelio tyrimo išvadose teigiama, kad kas dieną valgant jūros dumblius, sumažėja krūties vėžio rizika.

Nepaisant visų privalumų, jūros dumbliais piktnaudžiauti nevertėtų. Per didelis jų kiekis gali sukelti smarkų širdies plakimą bei sutrikdyti inkstų veikslą, perspėja B. Warren. Per didelis jodo kiekis kenkia ir skydliaukei. „Taip pat labai svarbu štai kas: jeigu jūros dumbliai auga užterštame vandenyje, juose taip pat bus kenksmingų medžiagų“, – sako B. Warren.

Tikriausiai pagalvojote: „Visa tai puiku, bet kaip dumblius paruošti, kaip juos valgyti?“

Laminarijas, rudadmblius daugiausia parduoda džiovintus, tad juos patartina per naktį pamirkyti ar net kiek pavirti, o tada įpjaustyti į salotas, į garnyrus, troškinius ir pan.

Jūrų raudondumblius, kurie yra plonesni už laminarijas ir rudadumblius, galima tiesiog šiek tiek pamirkyti ir dėti į įvaisius mėgstamus patiekalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)