Tikslus Ramūno ligos pavadinimas – spastinis cerebrinis paralyžius.

„Jis buvo diagnozuotas, kai man buvo 3 mėnesiai. Tai gimimo traumos ir medikų klaidų
pasekmė. Dėl to pažeista centrinė nervų sistema, susijusi su motorika ir kontrole, t.y. su kūno ir judesių valdymu. Nevaldau rankų ir šiek tiek sudėtingiau kalbu“, - pasakoja jis.

Tiesa, susikalbėti su juo telefonu tikrai nebuvo sudėtinga. Visgi vyriškis pripažįsta, kad jo būklė jam labiausiai trukdo buityje, nes jis negalintis daug ko padaryti pats. „Bet turiu, kas man
padeda“, - džiaugėsi pašnekovas.

Ramūno CV puikuojasi eilutė - Matematikos ir informatikos fakultete įgytas informatikos bakalauro laipsnis. Paklausiau, kuo jį patraukė būtent ši kryptis.

„Kadangi gerai mokiaus ir norėjau kažką pasiekti bei dirbti ir apsirūpinti materialiai, nesibastyti gatvėmis ar kitaip tuščiai neleisti laiko, o matematika ir IT turi labai plačias perspektyvas ir galimybes bei privalumus ir pritaikymus, tai ir lėmė tokį pasirinkimą. Studijos Vilniaus Universitete
ir pasirinktas tolimesnis IT specialisto kelias tikrai nebuvo ir nėra lengvi ar paprasti. Tačiau laikas parodė ir džiaugiuos, kad pasirinkau teisingai“, - tikina pašnekovas.

Pirmojo darbo paieškos užtruko – tik po dviejų metų Ramūnas rado, kaip pats sako, „gerą darbdavį“. Darbas vyko sklandžiai, jis puikiai sutarė su bendradarbiais ir valdžia. Tiesa, ne visada viskas klojosi taip puikiai.

„Nors darbų pasiūla IT srityje yra didelė, potencialūs darbdaviai, sužinoję, kad turiu negalią, dažniausiai nebesigilina į mano sugebėjimus ir kvalifikaciją ir tuo viskas baigiasi. Jei skirtų bandomąjį laikotarpį darbo kokybei įvertinti, būtų džiugu. Dar geriau būtų be bandomųjų. Buvę darbdaviai priėmė be bandomųjų“, - sako vilnietis.

Nenoriu pasirodyti netaktiška, tačiau išdrįstu paklausti: o kaip pavyksta programuoti kojomis? Ar tam reikia papildomų prietaisų?

„Klaviatūra yra nuleista pėdų lygyje ir kojų pirštais ją puikiai valdau. Taip pat yra ir su pele. Vienintelis pritaikymas namuose ir darbovietėje yra standartinių klaviatūrų ir pelių nuleidimas ant grindų prie kojų. Tai yra nesudėtinga“, - paprastai atsako jis.

Šiuo metu Ramūnas ieško naujos darbo vietos.

„Ieškau IT administratoriaus/techniko/inžinieriaus darbų. Kalbant paprastai, tai yra įvairios kompiuterinės techninės ir programinės įrangos diegimas ir optimizavimas bei derinimas ir priežiūra, kompiuterinių tinklų ir serverių priežiūra, diagnostika ir gedimų šalinimas, konsultavimas ir pan.. Yra patirtis ir rekomendacijos. Kūrybinio programavimo nemėgstu.

Darbo birža mano įdarbinimą ir atlyginimą subsidijuos/dotuos visą laiką kol dirbsiu“, - paaiškina pašnekovas.

Norintys plačiau susipažinti su šio vyro gyvenimo istorija ir jam padėti, informaciją gali rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)