Daugiau mokinių, užsikrėtusių šia infekcija nei toje pačioje klasėje, nei mokykloje, neregistruota.

Siekiant išvengti infekcijos plitimo, buvo organizuotos reikiamos profilaktinės priemonės. Glaudų sąlytį turėję asmenys mokykloje ir šeimoje nukreipti pas šeimos gydytojus dėl skubios meningokokinės infekcijos chemoprofilaktikos - (atibiotikų) paskyrimo. Jiems įteiktos atmintinės apie meningokokinę infekciją ir jos profilaktiką. Mokyklos ir klasės patalpose atlikta baigiamoji dezinfekcija. Mokykloje organizuotas reguliarus patalpų vėdinimas. Klasės mokinių sveikatos būklė bus stebima 10 dienų. Pasireiškus galimiems infekcijos simptomams (temperatūra, galvos skausmas ir pan.), mokiniai bus nukreipti pas gydytoją.

Kas yra meningokokinė infekcija? Tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Šią infekciją sukelia Neisseria meningitidis - gramneigiama bakterija.

Infekcija plinta oro lašiniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos). Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Vėliau ligos eiga sunkėja - išryškėja odos bėrimas.

Kaip užsikrečiama šia infekcija? Užkrečiamumas šia liga yra pakankamai mažas. Ukmergės rajone kasmet registruojami tik 1-2 meningokokinės infekcijos atvejai. Ligonių aplinkoje (nei šeimose, nei darbe, nei mokymosi kolektyvuose) nebuvo pakartotinių atvejų, t.y. niekas daugiau nesusirgo. Ši infekcija yra priskiriama prie oro lašiniu būdu plintančių infekcijų, tačiau ji oru neplinta taip greitai kaip vėjaraupiai, tymai ar gripas. Gatvėje, parduotuvėje ar kitoje viešoje vietoje tikimybės užsikrėsti šia infekcija nėra. Užkratas į kito žmogaus organizmą patenka tuomet, kai sergančiojo seilės ar nosies išskyros oru ar per labai glaudų kontaktą patenka į kito žmogaus burną ar nosį. Todėl kai meningokokinės infekcijos atvejis nustatomas kolektyve, pavyzdžiui, mokykloje, apie tai pirmiausiai informauojami klasės, kurią lanko sergantysis, mokiniai, tėvai, mokytojai. Visuomenės sveikatos specialistai nustato artimiausią sąlytį su sergančiuoju turėjusius asmenis. Paprastai tai būna šeimos nariai, suolo draugas, kitas artimas klasės draugas. Šiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad šis profilaktiškai paskirtų vienkartinę antibakterinių vaistų dozę. Visa klasė turi stebėti savo sveikatą 10 dienų. Pakilus temperatūrai, atsiradus galvos skausmui, odos bėrimui, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.