Kaip informuoja meddaily.ru, tyrėjai atliko eksperimentą – atliko reguliariai valgančių žuvį ir nevalgančių žuvies žmonių smegenų kompiuterinę tomografiją. Paaiškėjo, kad pirmosios grupės žmonių smegenyse trumpalaikės atminties zonoje esančios ląstelės rečiau žūdavo, jiems rečiau išsivystydavo Alzheimerio liga ar psichiniai sutrikimai.

Pitsburgo universiteto medicinos mokyklos medikai pabrėžia, kad jau keliuose leidiniuose pastebėta, jog valgantys daug žuvies rečiau serga Alzheimerio liga, tačiau tik dabar pavyko gauti tiesioginių naudingų žuvies ypatybių įrodymų. Sprendžiant iš visko, paslaptis – omega trys riebalų rūgštys. Deja, jau sergantiems Alzheimerio liga, omega trys riebalinės nebepadeda.

Eksperimente dalyvavo 260 žmonių (amžiaus vidurkis – 71 m.). Tyrimo metu (1989 – 1990 m.) jie jau turėjo atminties sutrikimų. Tiriamieji atsakė į klausimus apie mitybos įpročius. Iš savanorių 163 žmonės žuvies valgė mažiausiai kartą per savaitę.

Mokslininkai atliko smegenų kompiuterinę tomografiją eksperimento pradžioje ir po septynerių metų. 47 proc. žuvies nevalgančių žmonių per pastaruosius penkerius metus išsivystė Alzheimerio liga. Iš žuvies mėgėjų Alzeimerio liga susirgo tik 3 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją