Apie 500 infekcijos atvejų pranešta iš Rusijos turistų. Dauguma susirgusiųjų yra vaikai iki 14 metų. Apie tai pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC), rašoma pranešime spaudai.

Taip pat su poilsiu Turkijoje susiję Koksaki viruso infekcijos atvejų užregistruota Ukrainoje, Moldovoje, Tadžikistane, Izraelyje. Pasak Turkijos valdžios atstovų, Koksaki viruso infekcija nėra privalomai registruojama užkrečiamoji liga Turkijoje, tačiau jie paprašė turizmo operatorių gerinti sanitarines sąlygas turistiniuose kurortuose.

Kasmet ir Lietuvoje nustatomi Koksaki viruso sukeltos infekcijos atvejų – 2015 m. diagnozuoti 3 atvejai, 2016 m. – 6, 2017 m. – laboratoriškai patvirtintų viruso atvejų nenustatyta.

Koksaki virusas priklauso enterovirusų grupei ir gali sukelti daugybę simptomų. Apie pusę vaikų, užsikrėtusių šiuo virusu, neturi jokių ligos simptomų. Kitiems staiga atsiranda didelis karščiavimas, galvos ir raumenų skausmai. Kai kuriems vaikams infekcija gali pasireikšti gerklės skausmu ar pykinimu. Daugumai vaikų karščiavimas trunka apie 3 dienas.

Dažniausiai enterovirusai plinta fekaliniu-oraliniu būdu, tačiau galimas virusų plitimas ir oro lašeliais per kvėpavimo takus. Enterovirusai yra atsparūs aplinkos veiksniams. Jie ilgai išlieka gyvybingi kambario temperatūroje, išgyvena veikiami skrandžio rūgšties bei virškinimo fermentų.
Inkubacinis laikotarpis trunka 3-10 dienų.

ULAC medikai primena, kad vakcinos nuo Koksaki virusinės infekcijos nėra, todėl viruso plitimui riboti ir užsikrėtimo rizikai sumažinti patariama:

kuo dažniau ir kruopščiau plauti rankas, ypatingai prieš valgį, prieš maisto ruošą bei pasinaudojus tualetu;

vengti artimo sąlyčio su sergančiais asmenimis;

neleisti sergančiam vaikui bendrauti su sveikais vaikais;

dažnai valyti ir dezinfekuoti galimai užterštus namų aplinkos paviršius.

Daugiau apie enterovirusų sukeltas infekcijas rasite čia.

Daugiau informacijos apie užkrečiamąsias ligas skaitykite čia.

Gal neseniai lankėtės Turkijoje ir jūs ar jūsų artimieji buvo užsikrėtę šiuo virusu? Parašykite į sveikata@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)