Mokslininkų teigimu, gimusiems po Cezario operacijos vaikams yra 15 proc. didesnė rizika vaikystėje nutukti. Ir ši didesnė rizika egzistuoja visą suaugusį gyvenimą, teigia Harvardo universiteto TH Chano vardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai.

Maždaug kas ketvirtai ar kas penktai gimdyvei Didžiojoje Britanijoje atliekama Cezario operacija.

„Cezario operacija, be abejonės, daugeliu atvejų yra reikalinga ir gyvybę galinti išgelbėti procedūra, – sakė vienas tyrimo autorių Jorge Chavarro. – Tačiau ši operacija taip pat kelia tam tikrą riziką motinai ir naujagimiui. Mūsų išvados rodo, kad nutukimo rizika yra dar vienas rizikos veiksnys, kurį reikėtų įvertinti.“

Tyrimo metu mokslininkai analizavo 16 metų laikotarpio duomenis, susijusius su daugiau nei 22 tūkst. jaunų žmonių. Tyrimas parodė, kad gimusiems po Cezario pjūvio vaikams buvo 64 proc. didesnė nutukimo riziką negu jų broliams ar seserims, kurie gimė natūraliu būdu.

„Mūsų tyrimo rezultatai, ypač tie, kurie rodo aiškų skirtumą, susijusį su nutukimo rizika, tarp gimusių po Cezario operacijos ir natūraliai gimusių jų brolių ar seserų, patvirtina, jog yra realus ryšys tarp Cezario operacijos ir vaikų nutukimo“, – sakė J. Chavarro.

„Taip yra todėl, kad tų pačių tėvų vaikų atveju daugelis veiksnių, kurie potencialiai galėtų turėti įtakos nutikimo rizikai, įskaitant genetiką, buvo vienodi, tačiau skyrėsi tik gimdymo būdas“, – pridūrė jis.

„Tai įdomus tyrimas, kuris leidžia teigti, jog gimdymas atliekant Cezario operaciją gali būti susijęs su nutukimu, atsižvelgus į kitus rizikos veiksnius, įskaitant motinos kūno masės indeksą, tai, ar motina prieš nėštumą rūkė, ir ar buvo kokių kitų sveikatos būklių, įskaitant ir nėščiųjų diabetą“, – sakė Britanijos karališkosios akušerių ir ginekologų kolegijos atstovė dr. Daghni Rajasingam.

„Tačiau tyrimo išvadose nėra duomenų, kodėl reikėjo Cezario operacijos, ar kitų detalių, susijusių su gimdymu. Šiuo metu Anglijoje Cezario operacija atliekama 26,2 proc. atvejų. Ir šis skaičius pamažu didėja jau dešimtmetį. Tam įtakos turi įvairūs veiksniai, dėl kurių gimdymai tampa sudėtingesni, įskaitant tai, kad gimdo vyresnės moterys ir yra daugiau nutukusių moterų“, – sakė medikė.

„Turime nepamiršti, kad kai kuriais atvejais Cezario operacija yra atliekama siekiant išgelbėti motinos ir / ar vaiko gyvybę. Būtina atlikti daugiau tyrimų siekiant geriau išsiaiškinti šį galimą ryšį, tačiau, kaip ir kiekvienos chirurginės intervencijos atveju, moterys turi būti informuojamos apie galimą Cezario operacijos riziką ir naudą, o taip pat alternatyvas“, – sakė dr. Daghni Rajasingam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)