Naujųjų metų pažadai dažnam skamba gražiai, bet taip ir lieka dūlėti ant popieriaus lapo. Ijos situacija kitokia.

„Po to, kai „sutikau Naujus metus be palto“, giliai susimąsčiau, ką artėjančiais metais norėčiau pakeisti savo gyvenime. Žinoma, aplankė daug egzistencinių minčių. Nauji metai, manau, daugeliui asocijuojasi su naujais darbais, tikslais ir iššūkiais. Tačiau būčiau nesąžininga, jei pasakyčiau, kad viena diena pakeitė mano gyvenimą. Tikrai ne. Tuo metu man buvo išties nelengvas laikotarpis dvasiniame ir emociniame plane, o kur dar galima pakelti nuotaiką ir atsisakyti neigiamų minčių – jei ne sporto salėje?“, - savęs prieš pusmetį paklausė mergina.

Ija turėjo du pasirinkimus – greitą ir lėtesnį, tačiau vieno jų (ne)veiksmingumu ji jau buvo spėjusi įsitikinti.

„Manau, kad galima pasirinkti du būdus svoriui mesti. Greitas būdas – nevalgyti, o lėtesnis – subalansuoti mitybą ir aktyviai sportuoti. Pirmasis būdas buvo tikrai ne kartą išbandytas, tačiau jis neatnešdavo stulbinamų rezultatų. Visų pirma, svoris krenta greitai, bet taip pat greitai jis ir grįžta. Antra, neatneša jokio teigiamo emocinio poveikio, tu nuolatos jautiesi alkanas ir piktas.

Žinoma, mano pasirinktas kelias nebuvo lengvas - 4 kartus per savaitę ateidavau į sporto salę ir intensyviai sportuodavau. Tačiau kai pradėjo kristi keli kilogramai, pagavau azartą! Tada atsirado noras pakeisti mitybos įpročius, o tai tikrai nėra lengva. Mitybos patarimų gaudavau ir iš savo trenerio Tado Pociaus, ir daug ką pati skaičiau internete. Atsisakiau miltinių ir bulvinių patiekalų. Jei kartais ir pasilepindavau – tai tik pilno grūdo produktais“, - pasakojo Ija, visą šį pusmetį sportavusi kartu su asmeniniu treneriu Tadu Pociumi. Būtent jis, merginos žodžiais, padėdavo tada, kai labiausiai reikėdavo.

„Kaip mano žavusis treneris visada sako: „Ryte atsibudę turime du pasirinkimus: būti laimingi arba nelaimingi“. Treneris visada pasidalina savo gera nuotaika, pasitinka su šypsena ir priverčia tave patikėti, kad tu gali. Šiandien žinau viena - kad savo trenerio į kitą tikrai nekeisčiau, nes treneris kaip ir mokytojas, kuris ne tik moko savo dėstomo dalyko, o kur kas daugiau“, - džiaugėsi Ija.

Subalansavus mitybą ir reguliariai sportuojant, svoris ėmė pamažu, tačiau užtikrintai kristi.

„Po 3,5 mėnesio netekau 7 kilogramų, o po pusmečio 12. Įdomiausia yra tai, kad per šį laikotarpį nė karto nebuvau susimąsčiusi, kad norėčiau sustoti, kad man per sunku ar tiesiog tingiu ir pan. Pirmus 4 mėnesius svėriau maistą ir užsirašydavau kiek kalorijų suvartoju per dieną. Viso to pliusas tas, kad labai lengva padaryti refleksiją ir įsivertinti – kiek kalorijų norėčiau sudeginti sporto salėje“, - teigė mergina.

Naujasis gyvenimas – kas pasikeitė

„Šiandien drąsiai galiu pasakyti, kad mano mitybos įpročiai yra susiformavę. Valgau 4 kartus per dieną. Rytais verdu košes. Kiekvieną dieną renkuosi skirtingą - grikių, perlinę, miežių ir avižų, bet ne dribsnius. Pietums suvalgau mėsos gabaliuką, sriubos ir daug daržovių - minimum 400 g. per dieną. Tai gali būti, pavyzdžiui, 4 pomidorai, garintos daržovės, salotos. Priešpiečiams renkuosi saują riešutų arba kokį nors vaisių. Neatsisakau ir keksiuko arba 2 saldainių, bet labai nepersistengiu. Tiesa, visai nevartoju cukraus“, - apie naująjį gyvenimo būdą pasakoja Ija.

Vakarais mergina stengiasi nepersivalgyti ir primena sau vieną anekdotą - „Pingvinai tai kregždutės, kurios valgė po šešių“.

Be to, pasikeitė ir požiūris į sportą.

„Treniruotės - tai mano laisvalaikis, mano mėgiamas laiko praleidimo būdas. Darysiu tą patį ką ir dariau prieš tai. Lakstau salėje arba stadione 40 minučių arba kiekvienos treniruotės metu einu greitu tempu beveik pusantros valandos. O mylimiausi pratimai yra tie, kurie susiję su apatine kūno dalimi - įtūpstai, pritūpimai. Niekada neapleidžiu ir preso. Šiandien aš didžiuojuosi savo pasiekimais. Valią reikia ugdyti, per vieną dieną to padaryti tikrai neįmanoma. Jei mano pavyzdys įkvėps kitus – būsiu laiminga“, - sakė Ija.

Treneris: mergina dabar tiesiog švyti

Ijos rezultatais ne mažiau nei ji pati džiaugiasi ir jos treneris Tadas Pocius

Tadas Pocius
„Kai Ija pirmąkart įžengė pro sporto salės duris, motyvacija ji per daug nespinduliavo. Mergina norėjo kažką keisti, tačiau konkrečių tikslų dar neturėjo. Dabar, kai ji jau pagavusi ritmą, ji puikiai žino, ko nori ir kaip tai pasiekti. Pradžia buvo kaip ir visų – sunkiausia pakilti nuo sofos ir pradėti, o vėliau – tik lengviau. Prieš pusmetį Ijai trūko fizinės jėgos, bendro tonuso, tad reikėjo viską pradėti nuo pagrindų. 

Pradedančiajam niekada neduodu didelio krūvio. Pradedame palaipsniui, kad sportas būtų pramoga, malonumas, o ne katorga. Sudėtingesnius pratimus atidėjome ateičiai ir ėmėmės tų, kurie jai labiau patiko, kurie jai priimtinesni ir malonesni. Įsivažiavome tiek, kad galiausiai ir kartu ėmėme sportuoti – darėme panašius pratimus tik skirtingu lygiu“, - pasakojo treneris.

Jo teigimu, „sveikas“ svorio metimas neturėtų viršyti 3 kilogramų per mėnesį

„Tačiau Ijos tikslas nebuvo numesti kuo daugiau svorio – auginome raumenis, tvirtinome visą kūną, dailinome linijas. Manau, kad ji sudegino daugiau nei 12 kilogramų – gal ir 15 ar 17, mat galutinį skaičių išlygino sunkesni raumenys, kurių ji nemažai priaugo. Jei būtų dingę tik 12 kg, kūnas taip gražiai neatrodytų dar. Mergina dabar tiesiog švyti. Pasitikėjimo jai netrūko ir iš pradžių, tačiau dabar jis pasiekė maksimumą – kūnas, akys tiesiog spindi, gražu žiūrėti“, - sakė „Impuls“ sveikatingumo centro treneris T. Pocius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (414)