Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės Tuberkuliozės programų ir registro skyriaus vedėja daktarė Edita Davidavičienė sako, kad, Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 9 proc. mirčių tarp 15-44 metų amžiaus moterų sukelia tuberkuliozė. Vaikai taip pat labai dažnai užsikrečia tuberkulioze, skiepai nėra 100 proc. efektyvūs.

"Tuberkulioze daugiausia serga jauni žmonės. Ir miršta taip pat. Ir kas minutę nuo tuberkuliozės miršta du vaikai. Tuberkuliozė yra didžiausia jaunų moterų žudikė", - ketvirtadienį žurnalistams per vizitą Antakalnyje įsikūrusioje tuberkuliozės ligoninėje ir bakteriologinėje laboratorijoje aiškino medikė.

Jai pritarė ir Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Pulmonologijos ir alergologijos gydytojas pulmonologas profesorius Edvardas Danila.

"Pavyzdys - jaunos moters. Būna tokių, nekuria šeimų, karjeros laiptais, dirbt dirbt dirbt (...) Ryte - kava, perpiet - kava, ir tokie dalykai (tuberkuliozė. - ELTA) gresia", - teigė E. Danila.

Gydytojai pabrėžia, kad niekas neapsaugotas nuo tuberkuliozės - kiekvienas, kuris kvėpuoja, gali būti infekuotas, o vėliau ir susirgti. Juo labiau, kad pasaulis dėl migracijos tampa mažesnis, o tuberkuliozės bakterijos pavojingesnės. Kita vertus, tuberkuliozė nėra mirtina liga, yra valdoma ir išgydoma.

"Tuberkuliozė yra infekcinė liga, sukėlėjas - tuberkuliozės mikobakterija, perduodama oro lašeliniu būdu. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra sergantysis atvira plaučių tuberkulioze, išskiriantis tuberkuliozės mikobakterijas, kurios randamos mikroskopiškai", - aiškino E. Davidavičienė.

Medikų teigimu, tuberkuliozės mikobakterijos pažeidžia plaučius, inkstus, kaulus, smegenis.

Tuberkuliozės didėjimas aiškinamas įvairiomis priežastimis, tokiomis kaip skurdas, nedarbas, nusilpęs imunitetas, mityba, alkoholizmas, narkomanija, sveikatos sistemos reforma, nepakankamas rūpinimasis sveikata, migracija, ŽIV, AIDS. Dažniausi tuberkuliozės užsikrėtimo židiniai - miegamasis, namai, baras, mokykla, tačiau tai nereiškia, jog turėtume bijoti išeiti į viešumą. Manoma, kad tik tiesioginis ir artimas kontaktas su infekuotuoju lemia ligą.

Lietuva yra priskiriama vidutinio sergamumo šalims, kai sergančiųjų yra 25-100 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Dažniausiai sergantieji šia liga kosėja, ilgiau kaip 3 savaites skrepliuoja, jaučia skausmą krūtinėje, atsikosėja krauju, patiria dusulį, dažnas - ūmias virusines infekcijas, krinta svoris, jaučia bendrą silpnumą, dažnai prakaituoja, karščiuoja, praranda apetitą.

E. Davidavičienė pabrėžė, kad žmonės vis dar klaidingai mano, jog tuberkulioze suserga tik asocialiai ir skurdžiai gyvenantys, senyvo amžiaus žmonės, tai yra paveldima ir neišgydoma liga, kurią, tarkime, galima išsigydyti valgant barsuko taukus. Paprasčiausias tyrimas yra skreplių ištyrimas dėl tuberkuliozės mikobakterijų. Diagnozavus tuberkuliozę, ligonis turi būti greitai izoliuotas, jam skiriamas gydymas, ir jis būna medicinos personalo priežiūroje.

"Geriausia tuberkuliozės profilaktika yra gerai išgydytas ligonis, sėkmingai išgydytas (...), baigęs visą gydymo kursą. Tai yra labai svarbu", - apibendrino ji.

"Tuberkuliozė neišnyko ir, deja, tendencijos rodo, kad artimiausiu metu, nors ir gerės situacija, ji niekur nedings. Ja gali sirgti tiek jaunas, tiek senas, tiek turtingas, tiek vargingas žmogus. Svarbu yra išgydyti profilaktinėmis priemonėmis, visavertė mityba. Nesveikas "kūdinimasis" yra tikrai negerai", - kalbėjo E. Danila ir ragino žmones rasti laiko poilsiui, gerai nuotaikai ir meilei.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)