Smegenys yra nervų sistemos centras, jose yra struktūros, atsakingos praktiškai už visas kūno funkcijas. Sunku patikėti, bet tyrėjai surinko įrodymų, kad tam tikri produktai gali pakeisti mūsų nuotaiką ir padeda greičiau mąstyti. Taip pat įrodyta, kad sveika mityba sulaukus vidutinio amžiaus gali sumažinti Alzheimerio ligos ir kitų demencijos formų riziką.

Kuo anksčiau pradėsime valgyti „maistą smegenims“, tuo geriau.

Naujausi tyrimai parodė, kad daug daugiau maistinių medžiagų, nei buvo manoma anksčiau, gali įveikti apsauginį kraujo-smegenų barjerą. Daug daugiau jų sustiprina kraujo pritekėjimą į smegenis ir optimizuoja jų veiklą.

Įdomiausia tai, kad nepaisant farmacijos pramonės gaminamų ir reklamuojamų brangių maisto papildų, kurie esą stebuklingai pagerina smegenų veiklą, tyrimai parodė, kad panašų, jei ne geresnį poveikį turi gana paprasti, kasdien vartojami produktai.

Sveika mityba padeda apsaugoti smegenis nuo pažeidimų, o nesveikas maistas, atvirkščiai, smegenims kenkia. 67 tyrimai parodė, kad antsvoris jauniems žmonėms atbukina mąstymą, o diabetas, dažnai siejamas su persivalgymu, dukart padidina silpnaprotystės riziką.

Žinoma, mityba nėra vienintelis smegenų veiklą ir sveikatą nulemiantis veiksnys, lemiamą vaidmenį vaidina ir genetika, stresas, sportas bei kiti gyvenimo būdo faktoriai.

Bet įtraukę tris toliau aprašytus ir pasaulio medicinos ekspertų rekomenduojamus maisto produktus į savo kasdienę mitybą, užsitikrinsite geresnę atmintį ir sumažinsite silpnaprotystės riziką vyresniame amžiuje.

1. Alyvuogių aliejus uždavinių sprendimui

Kas: Alyvuogių aliejus paprastai turi apie 10-15 proc. sočiųjų riebalų ir panašų kiekį polinesočiųjų riebalų rūgščių. Jame taip pat yra daugiau nei du trečdaliai mononesočiųjų riebalų rūgščių – būtent jos teigiamai veikia širdį ir smegenis, kurios lengviau sprendžia sudėtingus uždavinius.

Įrodymas: mokslininkai 4 metus tyrė beveik 450 vyrų ir moterų, kurių amžiaus vidurkis 67 metai.

Vieni tiriamieji valgė mažai riebalų turintį maistą, kiti laikėsi Viduržemio jūros regiono mitybos sistemos: valgė daug riešutų, per savaitę suvartodavo litrą alyvuogių aliejaus. Bandomojo laikotarpio pradžioje ir pabaigoje buvo patikrinta, ar tiriamieji neturi pažinimo funkcijų nykimo požymių, įvertinant jų trumpalaikę arba darbinę atmintį, dėmesio sutelkimo laiką ir gebėjimą spręsti uždavinius. Tyrimo išvadose teigiama, kad tų tiriamųjų, kurie valgė mažai riebalų turintį maistą, smegenų funkcijos pablogėjo, o tų, kurie laikėsi Viduržemio jūros regiono dietos, atvirkščiai, pagerėjo. Alyvuogių aliejuje taip pat yra medžiagų, vadinamų polifenoliais, kurios, manoma, apsaugo nuo vidinių procesų, sukeliančių silpnaprotystę.

Kasdienė dozė: Trys arbatiniai šaukšteliai pirmo šaltojo spaudimo alyvuogių aliejaus. Ekspertų teigimu, aliejų kaitinant iki smilkimo temperatūros (215 laipsnių Celsijaus), jo maistingosios savybės išlieka.

2. Citrusiniai vaisiai gerina nuovokumą

Kas: rinkitės apelsinus, greipfrutus ir mandarinus, nes citrusiniuose vaisiuose yra daugiausiai smegenis apsaugančių flavanonų. Šios medžiagos apsaugo smegenų dalis, atsakingas už suvokimą ir atpažinimą bei apsaugo nuo demencijos.

Įrodymas: citrusiniai vaisiai yra stipriausi antioksidantai iš visų vaisių. Antioksidantai mažina oksidacijos, kuri yra svarbiausias silpnaprotystės veiksnys, žalą, sako tyrėjas Matthew Prima iš Londono King‘s koledžo pasaulinės psichikos sveikatos centro. Citrusiniai vaisiai taip pat sumažina smegenų pažeidimų riziką. Rytų Anglijos universiteto Norviče atliktas tyrimas parodė, kad moterims, kurios valgė daug apelsinų ir greipfrutų, 19 proc. sumažėjo insulto rizika.

Kasdienė dozė: per dieną reikia suvalgyti penkias porcijas vaisių, tegul vieną iš jų sudaro citrusiniai, pavyzdžiui, vienas apelsinas, pusė greipfruto arba du maži mandarinai. Tačiau nemanykite, kad pavyks išsisukti gurkštelėjus vaisių sulčių – jose gali būti per daug cukraus, kuris didina diabeto riziką.

3. Riešutai: dėmesiui ir koncentracijai

Kas: riešutuose daug mononesočiųjų riebalų rūgščių, kai kuriose rūšyse daug omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino E – visos šios medžiagos teigiamai veikia smegenis.

Įrodymas: tyrimo, kuriame buvo įrodyta, kad Viduržemio jūros regiono dieta gerina smegenų veiklą, metu paaiškėjo, šios dietos poveikis dar veiksmingesnis, jei kasdien suvalgoma porcija dar ir riešutų. Vienas didelio masto tyrimas įrodė, kad riešutuose esančios medžiagos skatina smegenis apsaugančio baltymo gamybą. Taip pat tyrėjai įrodė, kad kasdien suvalgius 30 g riešutų, insulto rizika sumažėja beveik perpus. 30 metų trukusio tyrimo, kuriame buvo stebima 15 tūkst. moterų, metu paaiškėjo, kad tos moterys, kurios penkis kartus per savaitę valgė riešutus, išsaugojo geresnę atmintį ir gebėjimą susikoncentruoti nei tos, kurios riešutų nevalgė.

Kasdienė dozė: rekomenduojame mišinį iš 15 g graikinių riešutų ir po 7,5 g migdolų ir lazdyno riešutų. Tyrimais įrodyta, kad būtent šių rūšių riešutai gerina pažinimo gebėjimus ir smegenų veiklą. Jei nerimaujate dėl kalorijų, tyrimai įrodė, kad tų žmonių, kurie kasdien valgo riešutus, svoris paprastai yra mažesnis nei tų, kurie nevalgo. Tačiau riešutai nėra ir panacėja. Mitybos ekspertai pataria juos įtraukti į valgiaraštį, kuriame apribotas sočiųjų riebalų kiekis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)