Jungtinė Karalystė (JK) tapo didžiausia šios pažangios apvaisinimo mėgintuvėlyje formos rėmėja ir netgi jau turi įstatyminę bazę, skirtą trijų asmenų DNR turintiems vaikams. Vis tik pirmas toks trijų tėvų kūdikis gimė Meksikoje, rašo BBC.

Nors šis metodas skirtas išvengti tam tikrų genetinių ligų, Ukrainoje jis naudojamas kaip nepatikrinta vaisingumo didinimo priemonė. Abi šios valstybės neturi tokios didelės vaisingumo reglamentavimo bazės, kokią turi JK.

Kaip gimsta trijų tėvų kūdikiai?

Apvaisinimas mėgintuvėlyje panaudojant trijų asmenų DNR, sukurtas siekiant išvengti pasikartojančios kūdikio netekimo problemos ir ligų, kurias sukelia defektyvi mitochondrija. Mažytės mūsų organizmuose kraują naudoti tinkama energija paverčiančios dalelės perduodamos tik per moters kiaušialąstę.

Apvaisinimas mėgintuvėlyje panaudojant trijų asmenų DNR vyksta štai taip: tėvo ir motinos DNR įkeliama į donorės kiaušialąstę. Gimęs kūdikis donorės DNR turi vos 0,1 proc.

Kam reikalingi trijų tėvų kūdikiai?

Šis pažangus apvaisinimo mėgintuvėlyje metodas sukurtas JK Niukaslo universitete, o galutiniai saugumo patikrinimai užbaigti šių metų birželio mėn.

Taigi nieko keisto, kad Meksikoje įvykęs gimdymas ir ši procedūra, siūloma kaip vaisingumą didinanti priemonė, kelia pagrįstų abejonių. „Panašu, kad prasidėjo negeros lenktynės, - įspėjo genetikos specialistė Marcy Darnovsky. – Jie ignoruoja vykstančius debatus, vykdo pavojingus ir socialinių sunkumų keliančius eksperimentus su motinomis ir vaikais, siekdami žiniasklaidos dėmesio. Ekstremalių biologinių procedūrų taikymas nevaisingumui gydyti paremtas vien tik spekuliacijomis.“

Kalbama, kad kai kuriais nevaisingumo atvejais kalta „prasta“ aplinka kiaušialąstės viduje, pavyzdžiui, netinkamos būklės, per sena mitochondrija ar embriono vystymuisi būtinų cheminių medžiagų disbalansas, o trijų tėvų metodas įvardijamas kaip priemonė, padėsianti išvengti visų šių galimų trūkumų.

Nesustabdomieji

Dusko Ilicas iš Londono karaliaus koledžo teigia nematantis būdų uždrausti dirbtinį apvaisinimą mėgintuvėliuose atliekančioms klinikoms siūlyti šią procedūrą. Nors JK tapo pirmąja šalimi, patvirtinusia teisinę apvaisinimo mėgintuvėlyje praktiką, panaudojant trijų tėvų DNR, dėl atitinkamų draudimų neegzistavimo ši praktika iš esmės yra traktuojama kaip teisėta ir daugelyje kitų valstybių, kur tokios procedūros itin prastai reglamentuojamos arba nereglamentuojamos visiškai.

„Dirbtinį apvaisinimą mėgintuvėlyje atliekančios klinikos šoka į važiuojantį traukinį, labai skuba, o štai Niukaslo komanda atliko visus sunkiausius darbus, - pasipiktinimo neslėpė D. Ilicas. – Didžiausią nerimą kelia klinikų techninis pasirengimas, kokios kokybės kontrolės priemonės naudojamos ir kokia informacija pateikiama desperatiškai pagalbos ieškantiems pacientams. Svarbu žinoti, ar tie pacientai informuojami apie kylančias rizikas.“

Pavyzdžiui, Meksikoje gimusio kūdikio atveju detalės apie šeimą ir kūdikio nuotrauka paviešintos be jokio sutikimo. „JK reglamentavimas apsaugo pacientus užtikrinant konfidencialumą, neatsikleidžiant jų, jų vaikų tapatybės ir informacijos apie jiems taikytą gydymą. Bet koks šių duomenų paviešinimo atvejis JK būtų vertinamas kaip nusikaltimas.“ – konstatavo teisininkas Jamesas Lawfordas Daviesas. JK leista atlikti šią procedūrą siekiant išvengti su mitochondrijų defektais susijusių ligų, tačiau ji šioje šalyje negali būti atliekama naudojant apvaisinimą mėgintuvėlyje su trijų asmenų DNR kaip priemonę nevaisingumo problemai spręsti.

„Šią dieną turimų įrodymų nepakanka tam, kad įstatymas būtų pakeistas, nes nėra tiksliai žinoma, ar tokie metodai gali padėti sprendžiant nevaisingumo problemą“, - patikino profesorius Robinas Lovell-Badge’as iš Francis Crick instituto. Manoma, kad šis gyvybės pradėjimo metodas pernelyg rizikingas, todėl yra pateisinamas tik mitochondrinės ligos atveju, kai potenciali žala dar didesnė.

R. Lovell-Badge‘o manymu, JK užsitikrino reputaciją šalies, atsakingai besigilinančios į mokslo ir saugumo aspektus, taigi tokios procedūros ateityje bus leidžiamos atlikti, jei tik bus įrodyta, kad jos yra saugios.

„Negalime kontroliuoti šalių, kuriose reglamentavimas prastas ar jo visiškai nėra, kur nevykdoma tinkama priežiūra, - apgailestavo profesorius. – Deja, tokių šalių klinikos įprato būti nereglamentuojamos, todėl pacientai rizikuoja mokėti už metodus, suteikiančius mažai naudos arba visiškai jos nesuteikiančius, o galbūt kartais netgi darančius žalą.“

„Progress Educational Trust“ organizacijos direktorė Sarah Norcross pripažino, kad vaisingumo klinikos danai būna linkusios kuo skubiau siūlyti naujus metodus pacientams: „Britėms, norinčioms apsaugoti savo vaikus nuo genetiškai perduodamos mitochondrinės ligos, gali kilti milžiniška pagunda vykti į užsienio šalis tam, kad gautų prieigą prie šių gydymo metodų. Vis tik rekomenduojame to nedaryti, nes šiuo metu dar likę pernelyg daug neatsakytų klausimų, todėl negalime būti tikri dėl pacientų saugumo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)