Dviejų vaikų mama mirė „po ilgos ligos“, pranešė Amjeno ligoninė, kurioje 2005 metais buvo atlikta minėta operacija. Pranešimas apie moters mirtį buvo atidėtas „atsižvelgiant į giminaičių valią“, o „nekrologas nebuvo spausdinamas siekiant šiuo skausmingu metu apsaugoti jų teisę į privatumą“.

Amjeno ligoninė neatskleidė I. Dinoire mirties priežasties, tačiau Prancūzijos žiniasklaida pranešė, kad buvusią gamyklos darbuotoją pakirto 2015 metų žiemą atliktos transplantavimo operacijos komplikacijos, dėl ko ji neteko savo lūpų.

Taip pat buvo pranešta, kad jai buvo diagnozuotos dvi onkologinės ligos, kurias lėmė gijimo laikotarpiu gerti stiprūs vaistai, slopinantys transplanto atmetimo reakciją. 2006 metų birželį I. Dinoire gydytojai padidino šių medikamentų dozes, kai ant jos kūno buvo aptikti patinimai ir raudonumas, mat organizmas atmetinėjo persodintus organus.

I. Dinoire 2005 metų lapkritį atlikta operacija tapo ne tik istorine, bet ir sukėlė prieštaringas diskusijas apie tai, ar etiška rinktis tokią rizikingą eksperimentinę chirurgiją vietoj labiau įprastų rekonstrukcinių procedūrų.

Isabelle Dinoire

Jos veidas – tada moteriai buvo 38 metai – buvo chirurginiu būdu atkurtas praėjus šešiems mėnesiams nuo nelaimingo atsitikimo, kai jos augintinė labradorų mišrūnė Tania ją taip sužalojo, kad liko nepaliestos tik akys. Per 15 valandų trukusią operaciją Prancūzijos chirurgų Jeano-Michelio Dubernardo ir Bernardo Devauchelle vadovaujama 50 asmenų komanda panaudojo anoniminio donoro mirusiomis smegenimis nosį, lūpas ir smakrą ir atliko pirmąją pasaulyje dalinę veido transplantavimo operaciją. Buvo pakeista oda, nervai ir raumenys, kuriuos sudraskė šeimos šuo, kai I. Dinoire išgėrė raminamųjų ir užmigo.

Po gyvenimą keičiančios operacijos, kuri buvo laikoma sėkminga, buvo suabejota I. Dinoire psichiniu stabilumu.

Be to, I. Dinoire buvo kritikuojama dėl alkoholio vartojimo ir nesibaigiančio rūkymo praėjus vos keliems mėnesiams po operacijos.

„Gal tai kažkieno kito veidas, bet kai aš žiūriu į veidrodį, matau save, – sakė I. Dinoire išskirtinai „People“ 2006 metų gruodį duotame interviu. – Buvo problemų, tačiau grįžtu prie savo gyvenimo“.

Isabelle paliko dvi dukras: Lucie ir Laure.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)