Tuo įsitikino vilnietis Tomas, nusipirkęs ir ilgiau nei skirta vartojęs nosies gleivinę sutraukiančių vaistų. Kaip DELFI pasakojo vilnietis, suslogavęs labai blogai jautėsi, užgulta nosis net neleido miegoti, tad nuėjo į vaistinę.

„Anksčiau nebuvau naudojęs preparatų užgultai nosiai „atkimšti“, o kai pabandžiau, labai palengvėjo. Vaistininkė buvo įspėjusi nepiktnaudžiauti purškalu, bet jis labai lengvino gyvenimą, tad nekreipiau į instrukcijas dėmesio. Vis dėlto, pradėjau pastebėti, kad nustojus vartoti vaistus vėl prasidėdavo sloga“, – pasakojo vyras.

Maždaug po trijų savaičių Tomas kreipėsi į šeimos gydytoją, ši užregistravo pas gerklės, ausų ir nosies ligų specialistą, kurio konsultacijos teko palaukti. „Otorinolaringologė nenudžiugino. Priešingai – sugėdino, kad suaugęs vyras, o nepaisau vaistų vartojimo instrukcijos, pagąsdino, kad ilgiau nei skirta naudojami nosies lašai gali baigtis net chirurgine operacija“, – sakė vilnietis.

Iš pradžių gydo, paskui – sargdina

Vaistininkė Loreta Tamošauskienė suslogavus visų pirma patarė naudoti jūros vandens purškalą. „Kas linkę sirgti sloga ar sinusitais, jau žino, kad prasidėjus šaltajam sezonui verta profilaktiškai prasiplauti nosį. Jei ji jau kemšasi gleivėmis, galima naudoti stipresnės koncentracijos jūros vandenį. Sveikimo periodas galbūt bus ilgesnis, galbūt nebus tokio gero efekto, kaip naudojant greito veikimo preparatus, tačiau jūros vanduo saugiau“, – DELFI komentavo farmacininkė.

Varginant slogai skiriama ir nosies gleivinę sutraukiančių geriamųjų vaistų, tačiau jų poveikis trumpas, kvėpavimas palengvėja nedaug. Yra ir aliejinių nosies lašų, tačiau dėl jų vartojimo medikai nesutaria. Kritikai teigia, jog aliejiniai lašai nuo slogos slopina virpamųjų plaukelių judrumą ir apsunkina virusų bei sekreto pasišalinimą, o tai nėra gerai. Be to, klampus skystis – puiki terpė daugintis bakterijoms.

Kaip pabrėžė L. Tamošauskienė, reikėtų prisiminti vieną paprastą taisyklę: lašus nuo slogos galima naudoti tik iki 5 dienų. Besaikis jų vartojimas gali išprovokuoti kitą slogą – medikamentinę.

„Jei nesilaikoma rekomendacijos, išsausėja nosies gleivinė, staigiai sutraukiant kraujagysles jos pradeda trūkinėti, pučiant stipriai nosį atsiranda didelių pažeidimų. Būna žmonių, kuriems labai sunku prakvėpuoti. Tokiu atveju tikrai galima kartą ar du per dieną pasipurkšti purškalu, tačiau geriau į pagalbą pasitelkti jūros vandens, nors ne visi turi kantrybės laukti, kol pagerės, nori greito efekto“, – pastebi vaistininkė.

Taip nutiko ir DELFI pašnekovui. Ne pagal rekomendacijas naudodamas greito veikimo nosies purškalą, įsisuko į užburtą ratą. Prasidėjus vadinamajai medikamentinei slogai, vaistas pats ėmė skatinti slogos simptomus.

Šnypšti reikia mokėti

Kita – labiau estetinė problema – kuri vargina sloguojant, skausminga, paraudusi, šąštanti panosė.

Kaip DELFI sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) visuomenės sveikatos specialistė Asta Kriaučiūnaitė, visų pirma reikėtų stiprinti imunitetą, kad sloga neprikibtų, o jei prikibo, pasirūpinti, kad veido oda, taigi, ir aplink nosį, nebūtų sausa.

„Žiemos laikotarpiu mūsų oda apskritai linkusi sausėti, tad ją reikėtų drėkinti. Pajutus pirmuosius slogos simptomus, servetėlės dirginamas vietas reikėtų iš anksto patepti“, – patarė specialistė.

Pūsti nosį taip pat reikia mokėti. Šnypšti patariama kiekvieną šnervę atskirai, antrąją tuo metu užspaudus. Pučiant abi šnerves iš karto, infekcija gali patekti į viduriniąją ausį ir sukelti uždegimą.

A. Kriaučiūnaitė antrino DELFI šnekintai vaistininkei, kad reikia atsargiai naudoti preparatus nuo slogos ir griežtai paisyti instrukcijų. Taip pat nevertėtų numoti ranka ir į liaudies mediciną, kuri remiasi ilgamete patirtimi.

Komplikuojasi į sinusitą ir ausų uždegimą

Kaip pastebėta, slogai daug pavojingesnis skersvėjis nei šalta vėjuota ar darganota diena.

Prasidėjus slogai, kutena nosį, erzina jos gleivinę, dažnėja čiaudulys, kol nosį visai užsigula ir tampa sunku kvėpuoti. Mažėja darbingumas, blogėja bendra savijauta, vis dėlto, suslogavus kūno temperatūra pakyla retai.

Kartais pakanka pagerti liepų ar aviečių arbatų, karštame vandenyje su druska pasikaitinti kojas, ir po kelių dienų savijauta pagerėja.

Jei sloga nesiliauja, patariama nelaukti rinosinusito ar ausų uždegimo komplikacijų ir kreiptis į gydytoją.

Patarimai sloguojantiems

- Dažniau vėdinti patalpas
- Vengti kontaktų su aplinkiniais
- Daugiau miegoti, ilsėtis
- Vengti stresų (jie silpnina imuninę sistemą, o tai padidina infekcijų tikimybę)
- Nosį pūsti į vienkartines nosinaites
- Dažnai plauti rankas šiltu vandeniu su muilu
- Kaklą, galvą ir kojas laikyti šiltai
- Plauti nosį vadinamuoju jūros vandeniu

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)