Į DELFI redakciją kreipėsi pavardės nenorėjusi viešinti moteris, kuri pasakojo, kad už tokį poelgį medikai turėtų būti patraukti atsakomybėn. Esą kaip galima namo išleisti jaunuolį, kuris negali savimi pasirūpinti. Susisiekus su ligoninės atstovais paaiškėjo, kad istorija daug spalvingesnė.

Ieškomas asmuo buvo neblaivus, vartojęs narkotikų

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis pabrėžė, kad prieš teisiant medikus reikėtų žinoti visapusę istoriją.

„Pirma, vaikinas buvo girtas. Antra, jis buvo privartojęs narkotikų. Niekas jo nepaleido, jis pats išėjo, kadangi paprastai tokie žmonės tokius dalykus nori pratęsti. Jis buvo adekvatus, sąmoningas, sveikatos tyrimai buvo normalūs, o ką jis po to darė – tai ponas Dievas težino. Bet jis grįžęs taip pat buvo sąmoningas“, - kalbėjo jis.

V. Janušonis pabrėžė, kad ligoninė neturi nei svertų, nei tikslo laikyti sąmoningo, sveiko žmogaus.

„Vyras buvo pilnai sąmoningas, tyrimai buvo normalūs. Kai jis pas mus atvežtas pirmą kartą, mes nedarėme specialių tyrimų dėl narkotikų, dėl to, kad niekas to neįtarė, manė, kad vyras tiesiog girtas. Todėl jo niekas neužlaikė, jis ir pats norėjo išeiti. Dar daugiau, jis pats teigė, kad dar tą rytą (sekmadienį, - red. past.). Jį greitoji atvežė, nes jį pykino, jis vėmė. Kadangi jis turi ir kitų lėtinių ligų (jų viešinti dėl paciento apsaugos įstatymų negalime, - red. past.), greitosios vidurinis personalas atsargūs, dėl viso pikto atvežė mums. Čia pas mus jis patikrintas, dvi valandas prabuvo sekimui, konsultuotas, paimti tyrimai, cukrus susinorminęs, viskas savo vietoje. Išėjo-paleistas kaip adekvatus. Ką jis darė išėjęs – rūkė, vartojo ar dar kažką, čia jau kiti dalykai“, - pasakojo V. Janušonis.

Ligoninės atstovas sakė, kad medikų negalima kaltinti dėl to, ką žmogus veikia išleistas iš ligoninės.

„Šiuo metu stebime jį, žiūrime, ar neišsivystys baltoji karštinė. Ir tie draugai kreipėsi, galbūt kažką kartu darė vėliau. Situacija nėra tokia, kokią kai kas piešia. Jis dabar reanimacijoje, nes visas kompleksas susidėjęs ir mes nežinome anamnezės, kiek jis visko privartojęs. Pats nenori apie tai kalbėti“, - aiškino V. Janušonis.

Ligoninės vyriausiasis gydytojas, paklaustas, ar dabar vaikino gyvybei pavojus nebegresia, pabrėžė, kad nuo perdozavimo gali būti įvairiausių baigčių. „Baltosios karštinės pavojus irgi labai didelis, jei ji išsivystytų. Čia negalima sakyti, kad visiškai gerai. Tačiau tai neturi nieko bendro su tuo, kas mėginama teigti (viešumoje, - red. past.)“, - pridūrė jis.

Gresia administracinė atsakomybė

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkas Gintautas Mačiulaitis nesiryžo vertinti vaikino būklės – viskas paaiškės gavus duomenis iš ligoninės. Jis padėjo sudėlioti įvykių chronologiją.

„Sekmadienį vakare pareigūnai vyko į įvykio vietą šalia ligoninės, buvo pakeltas kinologas, ieškotas visas ligoninės miškas (ligoninė yra greta Girulių miško). Rytą anksti pasitelkėme kitus pareigūnus, pakėlėme karinį sraigtasparnį, visa teritorija buvo išžvalgyta“, - pasakojo G. Mačiulaitis.

Pasak komisariato viršininko, rasti dingusį jaunuolį padėjo visuomenė, kadangi informacija apie ieškomą asmenį buvo plačiai paviešinta.

„Paskambino žmonės ir pranešė, kad rado pilietį, gulintį ant pievos, prisistačiusį vardu X. Kadangi vardas atitiko, mūsų pajėgos buvo mestos ten. Jį radę žmonės aiškino, kad pirmiausiai jį matė sekmadienį – jis gulinėjo, žmonės galvojo, kad jis neblaivus. Mano duomenimis, jis serga lėtine liga, prastai mato abiem akimis. Jam pasidarė silpna, tai jis ir gulinėjo ant pievelės. Kitą rytą pas šiuos senyvo amžiaus žmones atvyko jų sūnus, jis suvedė galus, kad čia galėtų būti dingęs asmuo ir paklausė jo vardo. Ieškomas asmuo kalbėjo nerišliai“, - sakė G. Mačiulaitis.

Jei pasitvirtins, kad asmuo vartojo narkotikus, jam bus surašytas administracinis protokolas.

„Prie savęs narkotikų jis neturėjo, baudžiamoji atsakomybė yra už laikymą, gabenimą. Už vartojimą – administracinė atsakomybė“, - paaiškino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)