Taigi receptas, kaip teigiama, toks: nulupam tris citrinas, nuvalom 15 skiltelių česnako. Citrinas šiek tiek pasmulkinam ir sumalam mėsmale arba – į plaktuvą, pripilam pusę litro vandens ir smulkinam, gautą masę pilame į puodą ir pakaitinam iki užvirimo, tada atvėsintą skystį į indą ir į šaldytuvą.

Toks gėrimas, kaip teigiama, padeda išvalyti arterijas, joje susiformavusias aterosklerozines plokšteles. Užterštos arterijos gali sukelti ir dažną galvos skausmą, padidėjusį kraujospūdį, širdies priepuolį ir insultą.

Ir citrinos, ir česnakai yra naudingi

Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros profesorius Rimantas Venskutonis sutinka, kad tiek citrinos, tiek česnakai turi daug mūsų organizmui naudingų savybių.

„Daug labai deklaruojama įvairių naudingų savybių sveikatai, tai širdies kraujagyslių veiklą teigiamai veikiančio medžiagos ir cholesterolio kiekį mažina, geriausiai turbūt žinomos antimikrobinės savybės, pavyzdžiui, Antrojo pasaulinio karo metu net vadindavo rusiškuoju penicilinu česnakus“, - TV3 žinioms kalbėjo R. Venskutonis.

Citrina taip pat gausi mums naudingų medžiagų: ir vitamino C, ir kalio, ir magnio, tačiau neabejodami šiomis citrinos ir česnako savybėmis, medikai ragina būti santūresniems. Prof. hab. med. dr., kardiologas Pranas Šerpytis teigė, kad liaudies medicina nėra panacėja.

„Česnaką mes irgi žinome, kad tikrai yra geras, aš negaliu nuneigti, tai tikrai yra gera priemonė nuo peršalimo ligų ir nuo kitų ligų. Liaudies medicina egzistuoja jau daug daug metų, bet kad būtų panacėja, tikrai taip nebus“, - TV3 žinioms aiškino P. Šerpytis.

Kiekvienas atskirai – citrina ir česnakas turi naudingųjų savybių, tačiau kaip veikia jų mišinys esą nežinia, galima tik daryti prielaidas.

„Yra daug tyrimų atlikta, kurie parodo, kad česnakuose esančios medžiagos gali padėti sumažinti apnašas ant kraujagyslių, pasižyminčios antitrombotiniu poveikiu. Aš nežinau, tai nėra patvirtinta oficialiai, kad toks mišinys turi teigiamą poveikį, bet remiantis atliktais tyrimais tiek su citrinomis, tiek su česnakais, galima hipotetiškai teigti, kad jie galėtų pasižymėti tokiu požymiu“, - sakė R. Venskutonis.

Panacėjos nėra

P. Šerpytis teigė, kad būtų labai paprasta, jei taip galima būtų išgydyti ligas: „Nereikia tikėti visais teiginiais, kad tai būtinai padeda. Gal ir padeda, bet panacėjos nėra, būtų labai paprasta, jeigu taip galėtumėm gydyti ir išgydyti visas širdies ir kraujagyslių ligas, iš tikrųjų tai yra sudėtingas procesas.“

Pasak kardiologo, norint, kad kraujagyslės neužsikimštų, kur kas svarbiau judėti: „Šitos priemonės daugelį metų egzistuoja, jas galima naudoti, bet kaip papildomas priemones. Siūlyčiau elgtis protingai, niekada nekrypti į kraštutinumus, visada yra kaip 10 Dievo, taip ir 10 kardiologo įsakymų: fizinis aktyvumas, pasižiūrėti, ką mes valgome, normaliai maitintis, daug riebalų, kad nebūtų mūsų racione ir svarbu sekti savo pagrindinius parametrus: arterinį kraujo spaudimą, cholesterolį.“

Kiti naudingi augalai ir maisto produktai

Teigiama, kad cholesterolio kiekį gali sumažinti ir kiti augalai. Ženšenis – tai augalas numeris vienas, mažinantis cholesterolio kiekį.

Žalioji arbata taip pat mažina cholesterolį. Jei įmanoma, gerkite ją vietoj kavos.

Maisto produktai, kuriuos reikėtų vartoti. Tai sojos produktai, šaltųjų vandenų žuvys (lašiša, silkė ir skumbrė), daug ląstelienos turintys produktai (obuoliai, liucernos daigai, bananai, miežiai, pupos ir kiti ankštiniai augalai, morkos, greipfrutai, avižų sėlenos, apelsinai ir žemuogės), neprisotinti aliejai (randami avokaduose, riešutuose ir sėklose), alyvų bei žemės riešutų aliejai.

Kaip be vaistų sumažinti cholesterolį

Kelios sveikos gyvensenos taisykles, kurios galėtų padėti sumažinti cholesterolio kiekį.

1. Liaukitės rūkyti. Cigaretėse esančios medžiagos tik dar labiau siaurina kraujagysles.

2. Rinkitės sveikus riebalus. Naudokite nesočiuosius riebalus, tokius kaip rapsų, alyvuogių ar saulėgrąžų aliejai.

3. Sumažinkite produktų, prisotintų riebalų, vartojimą. Tai tokie maisto produktai, kaip pyragai, sausainiai, bandelės ir t.t.

4. Valgykite daugiau produktų, turinčių skaidulų – vaisių, daržovių, ankštinių augalų.

5. Rinkitės liesą mėsą.

6. Būkite aktyvūs, reguliariai sportuokite.

7. Skaitykite maisto produktų etiketes. Visa informacija yra ten, jums tereikia atkreipti į ją dėmesį.

8. Atsikratykite antsvorio. Tinkamą cholesterolio lygį palaikys pastovus ir teisingas kūno svoris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)