Dažniausiai ši kova baigiasi tuo, jog prieš priklausomybę kovojantis žmogus pasiduoda dar vienai cigaretei, kuri vėl įtraukia į užburtą rūkymo ratą. Vis dėlto, kai kuriems pasiseka pasprukti iš šio rato, išdidžiai vadinti save nerūkančiais ir... pasidalinti savo pergalės prieš priklausomybę istorijomis!

Du metai rūkymo ir neapykantos sau

„Draugai negalėjo patikėti, jog mečiau rūkyti – juk anksčiau neįsivaizdavau nei vienos dienos be poros dešimčių cigarečių“, – teigia žalingo įpročio atsikratęs Vilius, kuris jau beveik pusę metų gyvena be tabako.

Vaikinas pasakoja, jog rūkyti pradėjo studijų pradžioje, nes didžioji dalis bendrakursių pertraukų metu išeidavo į lauką parūkyti. Tokiu būdu vaikinas ne tik įsigijo naujų draugų, bet ir žalingą įprotį, kuris jį persekiojo beveik dvejus metus. „Žinojau, kad žaloju save. Pasekmės buvo akivaizdžios – gelto nagai, dantys, kartais būdavo labai sunku kvėpuoti, rytais jausdavausi mieguistas. Todėl nuolat save įtikinėjau, kad netrukus mesiu rūkyti. Sakydavau sau, kad rūkysiu, pavyzdžiui, iki vasaros, o tada jau mesiu. Bet man nepavykdavo – pasibaigus mano nustatytam rūkymo laikotarpiui pristigdavau valios ir susigalvodavau naują datą, kuomet mesiu rūkyti.“

Mesti rūkyti padėjo meilė

Vilius prisimena, jog nekentė savęs dėl to, kad negali nustoti rūkyti, o ypač to gėdijosi kaskart prieš susitikdamas su tėvais, nuo kurių tai slėpė. „Prieš išvažiuodamas namo, penkis kartus muilu nusiplaudavau rankas ir porą kartų išsivalydavau dantis. Rūkalų dvokas man visada buvo šlykštus.“

Vaikinas tikina anksčiau keletą kartų bandęs mesti, bet nesėkmingai, kol galų gale rado pakankamai motyvacijos pamiršti rūkymą visiems laikams. „Atsikratyti priklausomybės man padėjo meilė. Supratau, kad dėl jos galiu tapti geresniu žmogumi, ypač kai šalia manęs yra pats laimingiausias nerūkantis žmogus.“

Vilius džiaugiasi savo gyvenimo pokyčiais ir teigia, jog rūkymo nepasiilgsta. Rūkantys praeiviai nesužadina vaikino apetito rūkyti – priešingai, tuomet jis didžiuojasi savo pasiekimu, kad taip lengvai atsispiria kadaise jį valdžiusiai priklausomybei. „Tikiu, kad svarbiausia yra rasti svarią priežastį nerūkyti, gyventi, mylėti, ir nežaloti savęs. Radus tą priežastį, imtis veiksmų nebebus sunku.“

Padėjo vaizdo įrašas

Augustė rūkyti pradėjo būdama 13 metų – pirmas kartas jai nepatiko, tačiau vis dažniau imdavosi cigaretės norėdama pritapti prie draugų. „Tėvai žinojo, kad rūkau, bet patys suvokė, kad nieko negali pakeisti, nes nuo vaikystės visad matydavau, kaip slapčia jie patys nueina parūkyti į balkoną“, – pasakoja mergina. Tiesa, jos mama metė rūkyti iškart sužinojusi, kad dukra taip pat įsitraukė į nepriklausomybės liūną, kuris Augustės nepaleido net ketverius metus.

Mergina suprato, kad intensyvus rūkymas turi liautis, kai pablogėjo jos sveikata. Augustei padėjo draugo rekomenduotas vaizdo įrašas, pavadinimu „The Easy Way to Stop Smoking“. Mergina džiaugiasi savo pasirinkimu: „Pradėjau mankštintis, sveikata akivaizdžiai pagerėjo, savijauta taip pat. Pradėjau užuosti kvapus, kuriuos seniai jau buvau pamiršusi.“

Kurį laiką vakarėlių metu vis dar viliodavo tabakas, tačiau netrukus mergina suprato, kad jis jai nebereikalingas, o priklausomybė – įveikta. „Sutikau šaunų vaikiną, kuris niekad gyvenime nei intensyviai gėrė, nei rūkė, tad jau metus laiko nebekyla noras užsitraukti cigaretės. O jei kiltų, nedrausčiau sau, parūkyčiau ir dar kartą įsitikinčiau, kad man tai nereikalinga.“ – tvirtina ji.

Metė, kai niekas tuo netikėjo

Justina Štrimaitytė pasakoja, jog jos priklausomybės pradžia buvo tokia, kaip ir daugumos – būdama 16 metų mergina siekė pritapti prie bendraamžių. Iš pradžių ji per dieną surūkydavo pusę pakelio cigarečių, bet metams bėgant šis skaičius vis didėjo ir per vakarėlius įveikdavo du pakelius. „Dabar bjauriuosi tokiais prisiminimais ir išleistais pinigais, kurie, žinoma, buvo gauti iš tėvų. Mama žinojo, kad rūkau, o nuo griežto tėčio slėpiau“, – teigia Justina. Merginos mama suprato, kad užsispyrusios paauglės perkalbėti neįmanoma ir kuo labiau draus rūkyti, tuo smarkesnio pasipriešinimo sulauks, todėl tikėjo, kad netrukus mergina pati nustos save žaloti ir ims save mylėti.

Po kelerių metų Justiną pradėjo slėgti klausimai – kiek pinigų išleista rūkymui? Kiek pinigų buvo gauta iš tėvų? Kiek atspalvių pagelto dantys, papilkėjo oda? Savo dvejonėmis mergina dalijosi su draugais, tačiau iš jų susilaukdavo pašaipių komentarų: „Draugai pašaipiai nusijuokdavo, jog niekada nemesiu, tikrai neturiu tiek valios. Tarp jų buvo ir mano vaikinas. Aš, būdama užsispyrusi ir visada viską daranti priešingai, garsiai pasakiau – netikit? Imsiu ir mesiu! Tą patį vakarą grįžus namo nusileidau į rūsį ir sutraukiau savo paskutinę cigaretę.“

Geriausias sprendimas gyvenime

Pasak Justinos, iš pradžių atsilaikyti nuo priklausomybės buvo sunku. Norą rūkyti mergina malšindavo saldainiais, pastilėmis. Vieną kartą mergina vos nepaslydo, tačiau ją išgelbėjo aplinkybės – šalia buvo ir ją atkalbėjo draugas, o parduotuvė, kurioje Justina būtų įsigijusi cigarečių, nebedirbo.

Mergina džiaugiasi pasikeitusia gyvenimo kokybe: „Uoslė, skonio receptoriai atsigavo po kelių savaičių, pradėjau užuosti kvapus, kuriuos jau buvau ir primiršusi. Gėlės kvepėjo trigubai stipriau, o ir maisto skonis tapo sodresnis. Oda atgavo spindesį, prarado pilką spalvą po kelių mėnesių. Lipdama laiptais nebedusdavau, sutaupiau nemažai pinigų, pagerėjo bendra savijauta.“ Kartu su draugu ji neberūko ketverius metus ir tai vadina geriausiu sprendimu savo gyvenime. „Nebėkit pirkti knygų, vandens pypkių ar koduotis – atsisėskit ir gerai pagalvokit – kodėl rūkau? Ką tai duoda mano sveikatai? Kokia to nauda? Kiek sutaupyčiau nerūkydamas? Kiek stipriai savęs nemyliu, kad nemesčiau šio blogo įpročio? Nuoširdžiai linkiu suvokti, kodėl jums to nereikia“, – pataria Justina.

70 proc. rūkančiųjų nori mesti

Narkotikų, tabako ir alkoholio departamento puslapyje rašoma, jog apie 70 proc. visų rūkančiųjų norėtų mesti rūkyti, dauguma jų yra bent kartą tai bandę, tačiau tik 1 – 5 proc. bandžiusiųjų savarankiškai mesti pavyko nerūkyti ilgiau nei metus. Todėl rūkantiesiems yra reikalinga dvejopa pagalba: vienus reikia skatinti mesti rūkyti ir stiprinti jų motyvaciją, kitiems, jau norintiems ir pasiryžusiems mesti, reikalinga įvairaus pobūdžio medicininė ir psichologinė pagalba
2014 metų Lietuvos statistikos departamento duomenimis kasdien rūko 12 proc. šalies moterų ir trečdalis šalies vyrų nuo 20 iki 64 metų. Tais pačiais metais nuo su rūkymu susijusių piktybinių navikų mirė 1 586 Lietuvos gyventojai.

Sužinok savo priklausomybės lygį

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas įspėja, kad metus rūkyti gali atsirasti nikotino abstinencijos simptomų, todėl labai svarbu įvertinti savo priklausomybę nuo tabako.

Metantiems rūkyti rekomenduojama atlikti Fagerstromo testą – šis testas dar 1978 m. buvo pasiūlytas naudoti priklausomybės nustatymui, o 1991 m. modifikuotas ir vadinamas Fagerstromo priklausomybės nuo nikotino testu. Testą galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)