Šios ligos pavojus dėl to išauga beveik ketvirtadaliu, praneša dailymail.co.uk.

Keturiasdešimt procentų moterų yra išmokytos intymiai asmeninei higienai naudoti talko miltelius. Dabar mokslininkai nustatė, kad talko dalelės gali patekti į moters organizmą ir sukelti uždegimą, o tai gali paskatinti vėžinių ląstelių formavimąsi.

Keli ankstesni tyrimai buvo skirti ryšiui tarp talko miltelių ir auglių atsiradimo nustatyti. Nors kai kurie jų aptiko sąsajų su kiaušidžių ir gimdos vėžiu, tačiau kiti nedavė patikimų rezultatų.

Naujausias tyrėjų mėginimas – Braighamo ir moterų ligoninės Bostone (JAV) medikai surinko aštuonių atskirų tyrimų duomenis ir pamėgino rasti galutinį atsakymą. Tokio pobūdžio tyrimas, žinomas meta-analizės pavadinimu, lyginant su mažesniais, individualiais tyrimais, yra skirtas svaresniems rezultatams gauti.

Mokslininkai išanalizavo duomenis apie 8525 moteris su kiaušidžių vėžio diagnoze ir palygino jų talko miltelių naudojimo įpročius su 9800 moterų, nesergančių vėžiu.

Žurnale „Cancer Prevention Research“ pristatomi tyrimo rezultatai rodo, kad reguliarus talko miltelių naudojimas po maudynių vonioje ar duše kiaušidžių auglio riziką padidina 24 procentais.

Jungtinėje Karalystėje per metus kiaušidžių vėžys diagnozuojamas šešiems tūkstančiams moterų. Moterų grupėje ši vėžio rūšis sudaro apie penkis procentus mirčių nuo onkologinių ligų. Kartais ši liga vadinama „tylia žudike“, nes dažniausiai jos simptomai pasireiškia tik tada, kai liga jau būna stipriai pažengusi.

Pagrindiniai kiaušidžių vėžio rizikos veiksniai – ligos atvejai šeimoje, ankstyvos mėnesinės, jau buvo sirgta krūties vėžiu.

Mokslininkai pažymėjo, kad gauti rezultatai galioja tik talko miltelių naudojimui genitalijų zonoje, bet ne likusiose kūno vietose.

Kai kurie tyrimai rodo, kad didžiausia rizika tenka baltosios rasės moterims, kurių kas dešimta turi tam tikrą genetinį profilį. Dailiosios lyties atstovės, turinčios GST (glutathione S-transferase) geną M1, arba GSTM1, bet neturinčios GST geno T1, arba GSTT1, beveik tris kartus dažniau serga kiaušidžių vėžiu.

Talko milteliai gaminami iš minkšto mineralo, vadinamo hidratuotu magnio silikatu, aptinkamu visame pasaulyje. Jis sugrūdamas, džiovinamas ir sumalamas, o gauti milteliai naudojami kosmetinių produktų gamyboje.

Kai kurie ekspertai tvirtina, kad chemiškai jis labai panašus į asbestą, galintį sukelti mirtiną plaučių vėžio formą, vadinamą mezotelioma.

Buvo nustatyta, kad smulkios talko dalelės keliauja lytiniais takais ir kartais aptinkamos giliai dubenyje. Šios dalelės gali tūnoti organizme ilgus metus. Paskaičiuota, kad į plaučius patekusiai talko dalelei išsiskaidyti prireikia net aštuonerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)