„Ligonių patirtis patvirtina, kad be sveikatos patikros praleisti vieneri metai gali būti lemtingi. Net ir nejaučiant jokių negalavimų, rekomenduojama profilaktiškai tikrintis sveikatą, nes šiuolaikinė diagnostika padeda nuspėti ligas ankstyvose stadijose“, – pasakoja profesorius Alvydas Unikauskas.

Gydytojas, pristatydamas svarbiausius tyrimus, vyrams ypač rekomenduoja atlikti vieną jų – paprastą kraujo tyrimą – PSA (prostatos specifinis antigenas). Šis tyrimas vyrams nuo 50 iki 75 metų atliekamas nemokamai vieną kartą per dvejus metus.

„Apie 80 proc. prostatos vėžio atvejų yra nustatomi vyresniems nei 65 metų vyrams. Jeigu jūsų tėvui, broliui ar seneliui buvo diagnozuotas prostatos vėžys, tikimybė susirgti išauga 2 kartus. Jeigu liga buvo diagnozuota dviem artimiems giminaičiams – jūsų rizika padidėja 10–15 kartų“, – įspėja A. Unikauskas.

Kitas dažnai tykantis pavojus – padidėjęs kraujo spaudimas. Tai ne tik padidina insulto ir infarkto riziką, aukštas kraujo spaudimas kenkia ir inkstams. Dėl aukšto kraujo spaudimo nukenčia inkstų kraujotaka ir vystosi inkstų nepakankamumas. Gydytojas rekomenduoja reguliariai stebėti kraujo spaudimo pokyčius.