Cukinijos laikomos neutralia ir paprasta daržove. Jų skonis nėra labai intensyvus, tačiau cukinijų nebūtina lupti, nereikia pašalinti jų sėklų, o tie, kurie mėgsta, gali šias jas valgyti ir žalias. Ir štai staiga nuo šios nekaltos daržovės mirė 79 metų vyras iš Haidenhaimo (Vokietija), suvalgęs iš paties užaugintų cukinijų pagaminto apkepo. Kaip tai galėjo nutikti?

Dėl streso gaminasi nuodingos aitriosios medžiagos

Moliūginiai augalai, tokie kaip agurkai, melionai ir cukinijos, siekdami apsaugoti savo vaisius, natūraliai gamina nuodingas aitrias medžiagas, vadinamas kukurbitacinais. Jie gali sukelti viduriavimą ar net gyvybei pavojingus žarnyno pažeidimus.

Selekcininkai jau seniai pasirūpino tuo, kad šių medžiagų kiekiai būtų nedideli, tačiau dėl itin sudėtingų sąlygų kai kurie augalai grįžta prie savo prado. Moliūginių atveju tai reiškia, kad aitriosios medžiagos suaktyvėja. Neįprastai dideli karščiai ir sausra, karaliaujantys šią vasarą, daugeliui augalų ir yra tos ypač sudėtingos sąlygos, sukeliančios augalams stresą.

Atkreipti dėmesį į aitrų skonį

Kai vyras atvyko į Haidenhaimo kliniką su virškinamojo trakto infekcijos požymiais, jis iškart užsiminė apie valgytą cukinijų apkepą. Pacientas užsiminė, kad apkepas buvo neįprastai kartus, tačiau jis vis vien jį valgė.

Pasak Štutgarto Chemijos ir veterinarijos tarnybos, kai cukinijos, agurkai ir moliūgai turi kartų skonį, reiktų būti atsargiems. Jeigu žmogaus kartaus skonio suvokimas sutrikęs, jie turėtų paprašyti kitų paragauti. Pasak specialistų, nedideliais kiekiais cukinijose esančios aitriosios medžiagos nėra kenksmingos. Jeigu skonis kartus, ekspertai rekomenduoja iškart išspjauti.

Būkite atsargūs su pačių augintomis cukinijomis

Kol kas neaišku, ar cukinijas Haidenhaime užnuodijo dideli karščiai. Kadangi daržovės sėklos atkeliavo iš kaimynės sodo, taip pat neatmetama galimybė, kad toksinės medžiagos atsirado dėl atgalinio kryžminimosi ar atgalinės mutacijos. Taip gali nutikti, kai netoliese auginami dekoratyviniai moliūgai, kuriuose kukurbitacinų kiekis dar didesnis. Todėl Bavarijos Sveikatos ir maisto saugos tarnyba rekomenduoja savo darže užaugintų cukinijų ir moliūgų sėklų toliau niekam nedalinti. Sėklos kasmet turi būti perkamos specializuotose parduotuvėse ir nemaišomos su namuose paruoštomis sėklomis.

O kaip parduotuvėje pirktos daržovės?

Rizika, kad komerciniuose ūkiuose gali būti naudojamos mutavusios sėklos, yra menka. Vis dėlto, dėl karščių toksiškų medžiagų gali būti ir prekybos centruose siūlomose cukinijose. Todėl patariama prieš vartojimą šią daržovę paragauti, ar ji neturi kartaus skonio. Nei verdant, nei kepant aukštoje temperatūroje, aitriosios medžiagos cukinijose, moliūguose ir melionuose nenukenksminamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)