Taigi, tradicinių cigarečių ir įvairių jų alternatyvų neturėtų naudoti daugiau nei 98 proc. Suomijos gyventojų.

Visose industrinėse valstybėse stebima rūkančiųjų skaičiaus mažėjimo tendencija neaplenkė ir Suomijos, kur rūkalių gretos mažėja jau ne vieną dešimtmetį. Įtakos tam turi įvairios priemonės – nuo draudimo reklamuoti cigaretes ir jas parduotuvėse eksponuoti vitrinose iki augančio skaičiaus viešų erdvių, kuriose draudžiama rūkyti.

Statistika rodo, kad 2013 metais Suomijoje kasdien rūkė 16 proc. 15-64 metų amžiaus žmonių. Tačiau šių metų pradžioje šalyje įsigaliojo naujos kontrolės priemonės.

„Suomių požiūris yra revoliucinis, – sakė Suomijos sveikatos ir socialinių reikalų ministerijos Žalos prevencijos skyriaus vadovas Kaari Paaso. – Mes norime atsikratyti visų tabako produktų.“

Ekspertai sutinka, kad suomių valdžia pasitelkia inovacijas ir imasi kūrybingų priemonių, kad atpratintų žmones nuo šio žalingo įpročio. Vietoj to, kad taikytųsi į vieną kažkokią sritį, kaip draudimas rūkyti viešose vietose, pasak K. Paaso, jo atstovaujama ministerija nori imtis prevencinių priemonių iš visų pusių. Tai nėra mažiau žalingų produktų, kaip elektroninės cigaretės ar uostomasis tabakas, propagavimas. „Tai yra nuoseklus politikos priemonių rinkinys“, – sakė jis.

Pavyzdžiui, kaimynėje Švedijoje smarkiai sumažėjo rūkančiųjų – 2013 metais rūkė tik 12,7 proc. vyrų ir 15,2 proc. moterų, tačiau to iš dalies pavyko pasiekti skatinant naudoti vadinamąjį „snus“ produktą – drėgnus tabako miltelius, kurie dedami po viršutine lūpa ilgesniam laikui. Tiesa, kitose ES valstybėse narėse šis ir kiti peroraliniai tabako produktai yra uždrausti.

Suomija nori atsikratyti visų tabako gaminių.

„Nenorime papulti į kitų politinių priemonių, skatinančių naudoti mažiau kenkiančių produktų, spąstus, – sako K. Paaso, nuogąstaujantis, kad kiti produktai tiesiog sukurs naują priklausomybę, su kuria medikams teks kovoti ateityje. – Mes norime laipsniškai atsisakyti visų produktų.“

Ir tas laipsniško atsisakymo procesas jau pradėtas.

Didinamos rūkalų kainos

Ekspertai sutaria, kad vienas iš efektyviausių tabako kontrolės būdų visame pasaulyje yra apmokestinimas. Žalingo įpročio kainos didinimas, siejamas su didesniais mokesčiais, reiškia, kad daugelis nebeišgalės rūkyti. O vis dar galintys sau leisti mokėti brangiau netiesiogiai finansuos kovos su rūkymu kampanijas ir paslaugas, padedančias atsikratyti žalingo įpročio.

„Rezultatai rodo, kad kainos didinimas yra pats efektyviausias būdas kovoje su paklausa“, – sakė Harvardo T. H. Chano vardo visuomenės sveikatos mokyklos Pasaulinės tabako kontrolės centro direktorius Vaughanas Reesas.

„JAV valstijose, kur mokesčiai yra didesni, mes matome mažesnį rūkančiųjų skaičių“, – sakė jis, ypač norėjęs atkreipti dėmesį į Niujorką, kur 2010 metais tuometinis meras Michaelas Bloombergas papildomai apmokestino jau ir taip valstijų mokesčiais apmokestintus rūkalus. 2016 metais rūkė tik kiek daugiau nei 14 proc. niujorkiečių, skelbia „NYC Smoke-Free“ programos atstovai.

Taigi, Suomija įvedė dar vieną finansinę kliūtį ir padidino tabako gaminių pardavimo kaštus. „Šiuo metu licencija prekiauti rūkalais kainuoja labai daug“, – sakė K. Paaso.

Įmonė, norinti prekiauti rūkalais, turi pateikti prašymą išduoti licenciją ir sumokėti mokestį. Tai vienkartinis procesas. Tačiau kasmet reikia mokėti papildomą mokestį, iš kurio finansuojami prižiūrėtojai kiekvienoje savivaldybėje, kurie tikrina, ar pardavėjai laikosi taisyklių.

Būtent toks priežiūros mokestis ir yra didžiausias „žudikas“, nes jis skaičiuojamas nuo parduotuvėje esančių kasų skaičius ir gali siekti net 500 eurų per metus už vieną kasą. Mokestį nustato atskiros savivaldybės, o ne valstybė. Ir dauguma savivaldybių yra nustačiusius maksimalų mokesčio tarifą. Taigi, parduotuvė, kurioje yra 10 kasų, per metus turi atseikėti 5 tūkst. eurų.

„Suomija labai toli nuėjo ... ir dabar jie ketina žengti į kitą lygį – inovacijų“, – sako buvusio Niujorko mero M. Bloombergo įkurtos organizacijos „Bloomberg Philanthropies“, skatinančios imtis efektyvių tabako kontrolės priemonių, visuomenės sveikatos programos direktorė Kelly Henning.

Balkonai ir automobiliai be tabako

Suomija šį mėnesį įgyvendino dar vieną unikalią priemonę: gyventojams suteikiama teisė kreiptis dėl uždraudimo kaimynams rūkyti balkone, jeigu tai trukdo kitiems gyventojams. Būsto priežiūros bendrovės gali kreiptis dėl draudimo, jeigu bus užfiksuota, kad cigarečių dūmai iš privataus balkono plinta į kitas erdves.

Kaip ir daugelyje kitų šalių, Suomijoje draudžiama rūkyti viešose erdvėse. Tačiau naujoji priemonė taikoma rūkančio žmogaus privačiai erdvei.

„Galima kreiptis dėl draudimo, – sakė K. Paaso. – Pokyčiai kol kas yra nedideli, tačiau ši priemonė dar yra visai nauja.“

Suomiams taip pat nebeleidžiama rūkyti asmeniniuose automobiliuose, jeigu juose yra jaunesnių nei 15 metų žmonių. Toks draudimas galioja ir keliose kitose šalyse. Tik Jungtinėje Karalystėje amžiaus riba yra 18 metų.

Mažina patrauklumą tarp nepilnamečių

Vienas iš svarbiausių Suomijos strategijos kovoje su rūkymu punktų yra siekis mažinti skaičių paauglių, kurie iš pat pradžių pradeda rūkyti. Tai daroma mažinant prieigą prie rūkalų ir jų patrauklumą.

Dėl to, pavyzdžiui, Suomijoje ribojama prekyba produktais, imituojančiais tabako gaminius, kaip cigarečių ar pypkių formos saldainiais ir panašiai. Nors šie produktai nėra uždrausti, prekyba jais yra ribojama. Pavyzdžiui, parduotuvėse, kuriose nuolaidos taikomos su lojalumo kortele, negalima nuolaidos taikyti tokie produktams.

Tačiau su dar didesniais apribojimais susiduria elektroninių cigarečių pramonė. „Elektroninės cigaretės parduodamos įprastose parduotuvėse, tačiau turime apribojimų“, – sakė K. Paaso.
Nuo pernykščio rugpjūčio elektroninėms cigaretėms Suomijoje yra taikomi tokie pat prekybos ir naudojimo viešose vietose apribojimai kaip ir įprastoms cigaretėms: apribotas pirkėjų amžius ir draudžiami įvairūs skoniai. „Jie negali turėsi išskirtinio skonio. Mūsų tikslas yra laipsniškai atsisakyti visų nikotino produktų“, – sakė K. Paaso.

Įvairių skonių naudojimas naudojant elektronines cigaretes tapo aršių debatų objektu, nes nuogąstaujama, kad jie gali vilioti jaunus žmones ir tapti savotiškais „vartais“ link tradicinių cigarečių rūkymo.

„Tai yra labai svarbu“, – sakė V. Reesas. Jis mano, kad elektroninės cigaretės yra naudingos padedant žmonėms mesti rūkyti. Tačiau jis pasisako prieš įvairius skonius. „Matome, kad daugėja įvairių skonių, kaip guminukų ar saldainių, kurie vilioja vaikus“, – sakė jis.

Pasaulinė misija?

Suomija nėra vienintelė šalis, siekianti mažinti rūkalių skaičių ir kovoti su visais su tabaku susijusiais įpročiais. K. Henning ir V. Reesas mini Australiją, kur įvesti neišvaizdūs cigarečių pakeliai ir didinami mokesčiai rūkalams. Tai padėjo sumažinti rūkančiųjų skaičių, kuris sumažėjo nuo daugiau nei 16 proc. 2011-2013 metais iki 14,7 proc. 2014-2015 metais.

„Jie smarkiai padidino kainas, ir dabar mes matome naudą“, – sakė V. Reesas.

Tuo tarpu Kinijoje rūkančiųjų skaičius auga. Ir pastaraisiais metais smarkiai didėjanti rūkalų paklausa paskatino tris Kinijos miestus, įskaitant ir sostinę Pekiną, uždrausti rūkyti uždarose viešose vietose.

„Su rūkymu susijusių mirčių skaičių auga, nes daug vyrų pradeda rūkyti“, – sakė K. Henning. Kinijoje, kur rūko daugiau nei 45 proc. vyrų, kasmet nuo rūkymo sukeltų ligų miršta daugiau nei 1,3 mln. žmonių.

Pasaulio prekybos organizacija yra užsibrėžusi iki 2025 metų vyresnių nei 15 metų rūkančių žmonių skaičių visame pasaulyje sumažinti iki 30 proc.

Tačiau Suomija yra tikra pionierė ir siekia tapti pirmąja šalimi, visiškai atsikratysiančia šios problemos. Ir ekspertai bei valdžia mano, kad šis tikslas yra pasiekiamas.

„Vyriausybė turi siekti būtent to“, – sakė V. Reesas. Tačiau ekspertas pripažįsta, kad ne visoms šalims tai pavyks, nes didelės įtakos turi kultūra. „Suomija gali labiau kontroliuoti savo gana homogenišką populiaciją, todėl gali tikėtis įgyvendinti tokį tikslą“, – sako jis.

K. Henning mano, kad vien tik pačio tikslo užsibrėžimas yra naudingas. „Tai ilgas kelias, tačiau Suomija gali jį nueiti“, – mano ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (734)