Dinyai Rasool buvo 15 metų, kai 2012 metų spalį jis sumanė savo rudus plaukus prieš draugės gimtadienį nusidažyti raudonai ir nusipirko „L'Oreal“ firmos dažų „Rouges Passion“. Kadangi šios firmos dažų ji jau buvo prieš tai naudojusi, prieš dažymą ji neatliko rekomenduojamo alergijos testo.

Plaukai nusidažė normaliai, ir mergina nuėjo miegoti. Tačiau kitą rytą ji atsikėlė visa sutinusi ir negalėjo atmerkti dešinės akies.

„Pakviečiau mama, nes supratau, kad kažkas buvo negerai. Ją ištiko šokas, kai įėjo į mano kambarį ir pamatė mano veidą“, – pasakojo aštuoniolikmetė.

Sunerimusi jos mama nuvežė dukrą į Velso universitetinę ligoninę Kardife, kur jai buvo skirta antihistamininių ir steroidinių vaistų. „Manau, kad ligoninėje buvusiems vaikams kėliau siaubą, nes vienas jų net pravirko. Atrodžiau baisiai, – pasakojo Dinya. – Man taip skaudėjo veidą, kad vos galėjau kalbėti. O spaudimas galvoje buvo nepakeliamas.“

Gydytojas norėjo, kad Dinya liktų per naktį, tačiau šį išprašė gydytoją išleisti ją į draugės gimtadienį. Tačiau per vakarėlį jos niekas nepažino. „Žmonės manęs klausinėjo, kur Dinya, ir aš vis sakiau, kad tai aš“, – prisimena mergina.

Veido tinimas nuslūgo tik po trijų savaičių ir kitus trejus metus Dinya plaukų nedažė.

Tačiau šių metų sausį ji vėl sumanė nusidažyti plaukus. Prisiminusi, ką jai jau teko išgyventi, mergina pamanė, kad tokia alerginė reakcija įvyko dėl amoniako, ir nusipirko „Clairol's Nice 'n' Easy“ dažų be amoniako.

Nepaisant mamos perspėjimo, kad gali vėl įvykti alerginė reakciją, Dinya vis tiek neatsisakė idėjos nusidažyti plaukus. Tiesa, šį kartą ji atliko rekomenduojama testą ir užtepė šiek tiek dažų už ausies. Per dvi dienas nieko nenutiko, todėl mergina ėmėsi gražinimosi procedūros.
Tačiau jai užsitepus dažus ant galvos, šios odą ėmė labai niežėti ir tempti. Išsigandusi ji iš karto nusiplovė dažus, tačiau po keturių valandų jos veidas vėl siaubingai ištino taip, kad ji negalėjo atsimerkti.

Dinyai vėl teko skubiai vykti į ligoninę. Ji ne tik laikinai nieko nematė, bet jos gerklė irgi labai ištino ir jai buvo sunku kvėpuoti. Gydytojai skubiai skyrė jai vaistų ir po šešių valandų tinimas šiek tiek atslūgo, todėl ji galėjo atsimerkti.

„Pamačiusi savo atvaizdą veidrodyje pravirkau, nes atrodžiau kaip monstras. Gydytojai sakė, kad jeigu būčiau dažus palaikius ilgiau, galėjau ir numirti“, – sakė Dinya.

Mergina ligoninėje praleido tris dienas. Visiškai pasveikti jai prireikė šešių savaičių. Vėliau atlikti alergijos tyrimai parodė, kad ji yra alergiška cheminei medžiagai P-fenilendiaminui (PPD), kurio yra daugelio plaukų dažų sudėtyje. Kai kuriose Europos šalyse ši medžiaga yra uždrausta.

„Turėjau paklausyti mamos ir antrą kartą jau nesidažyti plaukų. Džiaugiuosi, kad viskas baigėsi gerai. Man labai pasisekė“, –sakė Dinya.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)